Unul dintre punctele fierbinti ale sedintei ordinare a Consiliului local Focsani de astazi este majorarea numarului de taxiuri in municipiu. Dupa doua saptamini de dezbateri si intilniri intre consilieri si taximetristi, votul de azi dat in plen va fi definitoriu pentru soarta taximetristilor focsaneni. Consilierii locali liberali au purtat ieri un rind de discutii cu reprezentantii Camerei Taximetristilor si au ajuns la concluzia ca liberalizarea activitatii de taximetrie este o afacere cu multe semne de intrebare. La dezbatere au participat toti consilierii liberali si independentul Gheorghe Iorga, alaturi de presedintele Camerei Taximetristilor vrinceni, Marius Oancea, si de Cornel Ticau, membru in comitetul director.

Liberalii sint alaturi de taximetristi, dar cred ca in sedinta va fi aprobat proiectul de hotarire propus de colegii lor din PD. Hotarirea ii nemultumeste pe operatorii de taxi, care spun ca trebuia facut un studiu de trafic inainte de proiect. "Activitatea de taxi functioneaza dupa o lege si cu siguranta, ca orice lege, nu satisface toate categoriile sociale.

Daca se doreste marirea numarului de autorizatii, trebuia sa se faca mai intii un studiu de trafic", a spus Marius Oancea, dind ca exemplu orasul Galati, care are tot 500 de taxiuri ca si Focsaniul, dar la un numar de aproape 300 de mii de locuitori. Consilierul democrat Vasile Dobre a fost de aceeasi parere, declarindu-se impotriva proiectului de hotarire de Consiliu local.

In acelasi timp, acesta a precizat ca este de acord cu liberalizarea acestui serviciu dupa modificarea legii. Tot ieri, taximetristii au anuntat ca renunta la solicitarea de a organiza un miting in Focsani, pina dupa hotarirea Consiliului local.

Taximetristii resping acuzatiile cu privire la amenintari

Viceprimarul George Mardare si unii consilieri au sustinut in repetate rinduri ca au primit amenintari din partea taximetristilor. Acestia din urma au infirmat ieri faptul ca ar fi proferat amenintari la adresa alesilor locali. Totusi, independentul Gheorghe Iorga a sustinut in continuare ca a primit amenintari, desi nu au putut preciza cine a facut acest lucru.

In prezenta acestuia, presedintele Camerei Taximetristilor, Marius Oancea, a facut un pas inapoi, spunind ca "Avem si noi coloratii nostri". Taximetristii s-au mai plins ieri si de tarifele mici pe care sint nevoiti sa le practice: "Tariful practicat acum de noi este la limita. Ar trebui sa fie mult mai mare. Eu am un studiu intocmit de o firma autorizata, din care rezulta ca un pret, tinind seama de toate cheltuielile, cu tot cu TVA, este mult mai mare decit pretul practicat de noi astazi", a spus Cornel Ticau.

Taximetristii sustin ca Primaria Focsani duce de citva timp o actiune de distrugere a acestei activitati in municipiu. "De doua zile asistam la o actiune a municipalitatii de demontare a indicatoarelor din statiile de taxi din oras si inlocuirea lor cu altele care anunta micsorarea numarului de locuri de taxi", a afirmat Marius Oancea.

Interesele din spatele proiectului

Liberalii sustin ca parlamentarii lor au pregatit un proiect de Hotarire de Guvern pentru reglementarea activitatii de taximetrie, care prevede o perioada de tranzitie de doi ani, in care numarul de licente sa fie limitat, urmind ca dupa aceasta perioada sa se liberalizeze activitatea. In acest context, si independentul Gheorghe Iorga a propus ca proiectul de hotarire sa fie aminat.

"Aceasta problema a luat o intorsatura nedorita din cauza Camerei Taximetristilor. Ar trebui sa asteptam noua lege a taximetriei", a concluzionat Iorga. El a mai spus ca va fi de partea legii, fara sa precizeze daca va vota impotriva proiectului de hotarire. Presedintele Camerei Taximetristilor a precizat din nou ca in Focsani exista interese la nivelul municipalitatii.

"Nu este o noutate ca numele unor inspectori din Primarie, care detin taximetre in Focsani, au fost facute publice acum. A fost dupa principiul sa moara si capra vecinului", a declarat Marius Oancea. Subliniind ca in campania electorala taxiurile au fost si sint o forta, Vasile Dobre a spus ca este convins ca pesedistii din Consiliul Local vor vota alaturi de PD pentru acest proiect de hotarire. "Noi sustinem oamenii, dar acest proiect are nevoie doar de votul majoritatii pentru a fi aprobat si probabil acest lucru se va intimpla in sedinta", a completat ieri si Doina Fodoreanu.

Gabriel Corneanu a precizat ca, in aceasta situatie, taximetristii ar putea ataca hotarirea in instanta. Printre toate aceste opinii mai mult favorabile taximetristilor, liberalul Stefan Atomei a declarat ca in prezent proiectul se face, de fapt, pentru unele firme pregatite sa intre pe piata si sa practice un pret de dumping. In ciuda tuturor discutiilor, liberalii si taximetristii cred totusi ca azi vor pierde lupta in sedinta de Consiliul Local.