Isi bat cuie in cap, isi taie tendoanele sau inghit diverse obiecte. Sunt doar cateva dintre praticile la care recurg detinutii pentru a protesta, in momentul in care se considera victimele unei nedreptati. In prezent, singurul mod in care pot reactiona, la randul lor, reprezentantii penitenciarelor este sa aiba grija sa le fie oblojite ranile si sa le ofere consiliere psihologica.

Metoda actuala nu pare sa dea rezultate insa, ci din contra, numarul detinutilor care ajung sa se auto-mutileze este in crestere. Drept pentru care, printre angajatii din domeniu se zvoneste ca autoritatile planuiesc noi reglementari prin care sa-i determine pe condamnatii pe pedepse privative de libertate sa-si mai tortureze propriile corpuri.

Ei vor fi pusi sa suporte din propriile buzunare costurile zilelor de spitalizare, necesare pentru vindecarea ranilor auto-provocate. Pentru medicii din cadrul Spitalului Penitenciarului de Maxima Siguranta „Poarta Alba”, ca si pentru cadrele medicale din Spitalul Judetean Constanta, consultarea detinutilor care isi bat cuie sau suruburi in cap a devenit deja o obisnuita.

Nu trece o luna fara ca un detinut sa nu fie transportat in mare secret la Constanta, unde este supus unei interventii chirurgicale, pentru a-i fi scoase cuiele. Metodele pentru care condamnatii recurg la aceste gesturi extreme sunt dintre cele mai diverse.

Fie au probleme psihice, fie se considera victimele vreunei nedreptati venite din partea functionarilor penitenciarului sau a familiei, ori, pur si simplu, vor sa atraga atentia asupra lor.

Oricare ar fi insa motivatia auto-mutilarii, realitatea este ca fenomenul a inceput sa ia amploare, si odata cu el, au inceput sa creasca si costurile suportate de Administratia Nationala a Penitenciarelor pentru tratarea detinutilor „masochisti”.

Si asta pentru ca, potrivit legislatiei actuale, ingrijirea medicala de care beneficiaza detinutii este suportata de reprezentantii penitenciarului. Singura modalitate prin care reprezentantii penitenciarelor pot sa-i determine - sau sa incerce macar - sa renunte la aceste practici sunt consultatiile psihologice.

Eficienta lor ramane insa sub semnul intrebarii, de vreme ce numarul celor care recurg la auto-mutilare nu pare sa scada. Avand in vedere cele expuse, este de inteles de ce Administratia Nationala a Penitenciarelor cauta noi metode de a elimina auto-mutilarea din spatiile de detentie romanesti.

La un moment dat, se vehicula ideea ca zilele de spitalizare ale acestor detinuti sa fie transformate in zile de detentie si adaugate la pedeapsa pe care condamnatii o au de ispasit. Dar aceasta metoda este destul de greu de pus in practica, in conditiile in care numai instanta poate hotari cum si daca poate fi modificata perioada de detentie si mai ales cu cate zile.

O alta posibilitate, mai accesibila, pare a fi obligarea detinutilor sa-si suporte singuri costurile zilelor de spitalizare, in cazul auto-mutilarilor. Subliniem ca doar in cazul acestora se va recurge la aceasta practica, detinutii suferinzi ca urmare a unei boli sau a unei agresiuni din partea colegilor urmand sa fie in continuare tratati pe banii penitenciarului.

Desi aceasta idee este destul de vehiculata in randul angajatilor din penitenciare, deocamdata se afla doar la stadiul de zvon. „La momentul acesta nu am primit nici o hotarare in acest sens. Dar va dati seama ca va trebui elaborata si o metodologie clara care sa ateste existenta unei auto-mutilari.

In primul rand va trebui sa fie formata o comisie care sa verifice daca intr-adevar este vorba de auto-mutilare sau de altceva”, ne-a declarat noul director al Spitalului Penitenciar de Maxima Siguranta Poarta Alba, dr. Catalin Decebal Teaca.

Pana la transformarea acestei idei in proiect si pana la intrarea lui in vigoare....cuiele din capul detinutilor vor fi scoase tot pe banii statului! In alta ordine de idei, mentionam ca dr. Catalin Decebal Teaca a preluat sefia spitalului pe 21 februarie a.c., dupa ce predecesorul sau, dr. Constantin Stroescu a iesit la pensie.

"Inainte de a veni la Poarta Alba am fost medicul sef al Spitalului Penitenciarului de Maxima Siguranta Tulcea. Deocamdata sunt interimar pe aceasta functie, pentru 6 luni, dar intentionez sa particip la concurs, caci pentru asta am venit, sa raman”, ne-a mai declarat dr. Teaca.