Diferentele dintre orasul Eforie de acum si Eforie de alta data, mai exact de pe vremea boierului Ion Movila, nu pot fi descrise doar in cuvinte.

Sunt necesare fotografiile de alta data, si precizarea ca, in mare, constructiile lui Movila sau a altor pionieri ca el in zona care si-a schimbat cateva nume - Baile Movila, Carmen Sylva, Techirghiol, ca acum sa se numeasca Eforie Sud, respectiv Eforie Nord - au ramas aproximativ la fel.

Aproximativ la fel intrucat, in anumite cazuri (de fapt izbitor doar intr-o singura situatie), modernismul si-a pus amprenta. Nefericit, am aprecia noi, si nu stim exact cu ce drept, in conditiile in care, la Eforie, cladirile vechi, de la inceputurile acestei statiuni, nu au fost modificate. S-au ridicat in schimb vile si hoteluri noi.

Dar, pe langa toate acestea, se vede in continuare semet fostul Cazinou Movila, actualmente Cazinou si-atat, cu destinatie de discoteca. Deocamdata. Apoi, ar mai fi cladirea in care functioneaza Primaria orasului Eforie, de asemenea un imobil care a apartinut lui Ion Movila.

Insa, pe langa Cazinou si sediul Primariei Eforie, demn de mentionat si „Hotelul si Parcul de la Movila” (cum apare pe vederile vremurilor de alta data), actualmente Hotelul „Parc”.

Acesta din urma, inaugurat inca din anul 1899, a fost vandut dupa 1990 de urmasii fostului boier altor proprietari imediat dupa ce legislatia actuala le-a permis retrocedarea imobilului din centrul statiunii Eforie Sud.

Actualmente Hotelul „Parc” apartine unui om de afaceri care ne-a declarat, acum doi ani, ca a demarat ample lucrari de modernizare a vechii cladiri pe care intentioneaza sa o transforme intr-o unitate de cazare reprezentativa pentru statiunea Eforie, ce va reintra in circuitul turistic in cursul sezonului estival 2006.

Cat a intrat sau nu in circuit ca si unitate de cazare „reprezentativa”, nu stim. Cert este insa ca hotelul a suferit modificari vizibile din punct de vedere arhitectonic. Daca nu din punct de vedere legal, macar din punct de vedere moral ne indoim de oportunitatea modificarilor in cauza.

De asemenea, este ciudat ca autoritatile local nu au impus noilor proprietari ai hotelului sa fie pastrata linia arhitectonica originala a unui imobil care este, vrem-nu vrem, o marturie a inceputurilor turistice pe litoralul romanesc, avand in vedere ca Eforie este prima statiune infiintata la malul marii.

In orice caz, in ciuda demersurilor noastre de a afla exact in ce masura sunt permise toate modificarile aduse hotelului, se pare ca nimeni nu sltie cu exactitate, fiind pasati de la o institutie „una mai abilitata” decat alta sa ne spuna...