Tariceanu vrea un guvern fara PD

In conditiile in care Calin Popescu Tariceanu a anuntat, recent, „decesul Aliantei”, afirmand ca va trebui sa se gandeasca „in mod foarte serios cum va trebui sa arate noul Guvern”, toata lumea se asteapta ca premierul sa propuna o varianta restructurata a executivului, care sa nu includa ministri ai Partidului Democrat.

In aceasta situatie, eventuala restructurare a Guvernului ar putea avea efecte si in judete, in sensul ca mai multi sefi de directii deconcentrate, functionari publici care au ajuns pe posturile respective sustinuti de PD, si-ar putea pierde functiile. E adevarat ca, teoretic si din punct de vedere legal, nu sunt motive pentru ca acesti oameni sa fie schimbati din functii.

Dar practica ne-a invatat ca motive se gasesc pentru astfel de schimbari si ca, nu de putine ori, sustinerea politica, fie ea si „din umbra” este mai importanta.

Lista neagra

In judetul Prahova, si-ar putea pierde posturile sefii Garzii Financiare, Teodor Constantin; Directiei Sanitar - Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Marius Taut; Agentiei pentru Protectia Mediului, Camelia Iuliana Steliean; Garzii de Mediu Prahova, Stefan Popescu; Inspectoratului Teritorial de Munca, Medeea Andronescu; Directiei Agricole, Marcel Tataru; Centrului de Reproducere

Asistata Baicoi, Constantin Mitrea dar si inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Prahova, Redi Predescu. Reprezentantii PD Prahova nu se grabesc sa faca declaratii in privinta acestei situatii.

Consilierul municipal Dan Ionita, una dintre cele mai sonore voci ale PD Prahova, a declarat, referindu-se la „decesul” Aliantei D.A.: „vreau opinia altui medic, nu numai a lui Tariceanu”.

Intrebat daca in Prahova Partidul Democrat ii va sustine pe sefii de deconcentrate in cazul in care se va incerca schimbarea acestora din functii, Dan Ionita a spus ca ei nu au nevoie sa fie aparati de PD, intrucat, fiind functionari publici, au de partea lor Legea 188, care reglementeaza Statutul Functionarilor Publici.

De partea cealalta, liberalii prahoveni sunt pregatiti sa preia functiile ocupate acum de pedisti. „Am avut dintotdeauna oameni pregatiti pentru acele posturi. Suntem gata sa preluam functiile deconduceere din deconcentrate pe care democratii le-ar putea elibera”, a declarat Horia Toma, deputat si purtator de cuvant al PNL Prahova

Prefectul ar putea renunta la functie

In cazul in care Partidul Democrat va iesi de la guvernare si prefectul de Prahova ar putea avea unele „probleme”. Chiar daca, potrivit legii, prefectii sunt inalti functionari publici si nu fac parte din nicio formatiune politica, nu trebuie uitat ca in Prahova, la fel ca si in alte judete, prefectul si subprefectul au fost numiti, in prima faza, potrivit algoritmului politic.

La numirea sa in functie, prefectul Corneliu Popescu a fost sustinut de PD, el fiind, intr-o perioada, presedintele organizatiei Prahova a acestei formatiuni politice. Iar subprefectul Nicolae Alexandri a fost secretarul filialei Prahova a PNL.

Asadar, chiar daca Tariceanu nu il poate schimba din functie pe prefect, nu este exclus ca Prahova sa aiba pe viitor un alt reprezentant al executivului in teritoriu, in cazul in care PD nu va mai fi la guvernare. „S-ar putea sa plec” daca premierul Tariceanu il va chema la el si ii va cere acest lucru, spune prefectul Corneliu Popescu.

El a adaugat ca il cunoaste de mult timp pe Tariceanu, pe care-l considera „un om deosebit”.