"Orgolii, interese, vendete“

Hotarirea de a face publica pozitia fata de turbulentele din viata politica romaneasca din ultima perioada a fost luata ieri, in urma sedintei a lucru a Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Apelul este adresat „tuturor oamenilor politici din actuala legislatura“, atit in numele bisericii pe care o reprezinta, cit si al electoratului transilvan.

In frunte cu Mitropolitul Bartolomeu, ierarhii se arata „adinc intristati, in ultima vreme, de spectacolul pe care ni-l ofera arena noastra politica“. „Le adresam tuturor un calduros apel de a depune toate eforturile intru depasirea orgoliilor personale, intereselor partinice sau vendetelor acoperite“, se arata in comunicatul ortodocsilor ardeleni.

Fara biserici electorale!

In continuare, ierarhii atrag atentia la folosirea ilegala si imorala a insemnelor si simbolurilor religioase in scopuri politice.

"Experienta din ultimii 17 ani a dovedit ca asemenea abuzuri se intorc impotriva autorilor lor si ca electoratul stie sa sanctioneze derapajele de la morala crestina si principiile democratice“, avertizeaza acestia, adaugind ca „pe teritoriul Mitropoliei noastre nu se vor construi «biserici electorale»“.

In final, semnatarii apelului, Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Arhiepiscopul Andrei al Alba Iu-liei, Episcopul Sofroniu al Oradiei, Bihorului si Salajului, Episcopul Justinian al Maramuresului si Satmarului, Episcopii vicari Irineu si Vasile si Arhiereii vicari Petroniu si Iustin, isi reiau indemnul la intelepciune.

"Nadajduim ca poporul roman nu va fi umilit in asteptarile lui“, concluzioneaza acestia.