Dupa vanzarea fostei fabrici de textile, zona Maratex va inregistra un boom imobiliar. Dupa Praktiker si Real, urmeaza constructia unui hypermarket Carrefour, a unui Mall, hotel si alte dotari spectaculoase. Pretul terenurilor in zona a inceput sa creasca ametitor, iar investitorii se ingramadesc sa initieze noi proiecte.

Daca mai luam in calcul si o posibila vanzare a Faimar, e clar ca zona va atrage „greul” investitiilor din Baia Mare. GAZETA de Maramures va propune o analiza a evolutiei perimetrului respectiv dupa tranzactia record de peste 16 milioane de euro.

Hypermarketuri, mall, hotel, birouri, reprezentante auto, alte mall-uri... Zona de „aur” a Baii Mari se misca inspre Recea. Dupa tranzactia record de peste 16 milioane de euro cu activele fostei fabrici Maratex, centrul de „greutate” al Baii Mari se muta pe Bulevardul Bucuresti.

Specialistii sustin ca, in cativa ani, zona va deveni principalul punct de atractie pentru investitorii din regiune. Mai mult, se pare ca hypermarketul si Mall-ul ce urmeaza a fi ridicat pe locul fostei fabrici va face „pui” in zona centrala din Baia Mare, dar si micii investitorii din zona Maratex se gandesc si ei, mai in gluma, mai in serios, la o astfel de investitie.

La trecutu-ti mare...

In timpul regimului rosu, zona depozitelor (de la podul CFR spre Recea) era una dintre principalele zone industriale ale orasului. Argumente? Societatea Maratex, fondata in 1970, s-a dezvoltat fulminant pana la mijlocul anilor ’80. Tot la sfarsitul anilor ’70 - inceputul anilor ’80 s-a “nascut” o alta glorie a economiei ceausiste: Faimar.

Ceva mai jos, isi desfasura activitatea o alta societate socialista de referinta in istoria judetului: Avicola Baia Mare. Dupa 1989, incet, dar sigur, a inceput declinul societatilor si implicit al platformei industriale din sudul orasului. Avicola este unul dintre exemple clasice de colosi comunisti pus pe butuci de fostii angajati.

Societatea a intrat intr-o reorganizare care a impins societatea spre faliment, astfel incat, pentru acoperirea cheltuielilor curente au inceput sa se vanda din activele societatii. Anul trecut, AVAS a scos la vanzare pachetul majoritar de actiuni de la Avicola Pui Carne, pretul de pornire fiind de 2,9 milioane RON.

In final, actiunile au fost adjudecate de SC HOFER-HI SRL pentru 1,475 milioane RON, plus angajamentul de a realiza investitii consistente pe linie de mediu. Ulterior, HOFER HI SRL a cumparat si actiunile detinute de SIF Banat Crisana. Situatia societatii Faimar pare ceva mai “roz”, cu toate ca si in cazul ei s-a discutat despre pierderi si someri.

Insa, unul dintre cele mai mari tunuri postdecembriste s-a dat in cazul Maratex . Dupa o privatizare cu cantec, greve, datorii, vanzari controversate de active, societatea a intrat in lichidare judiciara. Din societatea ce se intindea pe zeci de hectare, s-au vandut insa o parte din active si teren.

Licitatie pentru 10 hectare pe Bdul.Bucuresti

La inceputul acestui an s-au scos la licitatie circa 10 hectare de teren pe Bulevardul Bucuresti, plus cladirile aferente, o cabana in statiunea Izvoarele si un teren de aproape 1.500 de mp in aceeasi locatie. ...mare viitor Desi se stia ca activele fostei fabrici de textile reprezinta o miza importanta, pretul pentru care s-au adjudecat acestea a stabilit un nou record in Baia Mare.

Va reamintim ca acestea au fost cumparate de unul din cei mai importanti jucatori de pe piata imobiliara din Romania pentru circa 16 milioane de euro. Deocamdata s-a achitat doar garantia, iar termenul de plata a intregii sume expira in mai. Totusi, se spune ca tranzactia este ca si definitivata.

Motivul? Red Project Two SRL, firma bucuresteana care si-a adjudecat activele Maratex si-a facut deja planuri de investitii in zona: un mall, un hotel, birouri, un hypermarket Carrefour etc. Mai mult, deja se lucreaza la schitele noii constructii, si printre arhitectii care vor gandi proiectul se afla Ildiko Mitru si Stefan Paszkucz de la firma baimareana 9 Optiune SRL.

Paszkucz a declarat ca Red Project Two SRL nu e prima companie interesata de realizarea unei investitii de asemenea anvergura in Baia Mare: „de foarte multa vreme e o lupta pentru realizarea unui mall. Pe noi si pe alti colegi ne-au cautat foarte multi investitori.

Red Project Two este o companie care are mai multe investitii in Europa si, de regula, participa la targuri internationale cu proiecte, de unde „acapareaza” de fapt investitori. Andrew Stear a venit in Baia Mare dupa ce au cumparat terenul.

Au fost cam suparati din cauza pretului mare, dar au fost hotarati sa demareze o astfel de investitie pe care o estimeaza la 70 de milioane de euro. Din pacate, Baia Mare e la coada in privinta investitiilor imobiliare. Cele serioase ne ocolesc din cauza luptei politice. La ora actuala, Baia Mare e un oras gangrenat. E o chestie de rautate. Satu Mare, de exemplu, e mult mai dinamic.

Si statistic suntem mult ramasi in urma”. Proiectul Maratex, scos la mezat in Monaco Desi terenul fostei fabrici Maratex adjudecat de Red Project Two insumeaza circa 10 hectare, cei doi arhitecti spun ca pot fi folosite pentru constructie doar 9 hectare: „ei sunt nemultumiti ca apar 10 hectare, dar numai pe 9 pot construi.

Restul se spune ca e zona lor, terenul lor, dar tot ce-i pe el e vandut si atunci nu vor sa se mai complice cu procese, si lasa lucrurile sa curga. Nu le-a convenit foarte mult terenul, pentru ca trebuie sa bage multi bani in ecologizare. Acum au suprafata construita de 6 hectare si ceva, plus rezervoare de apa, in total 70.000 de mp de constructii care trebuiesc demolate.

Noi am facut mai multe studii, inca nu exista un proiect batut in cuie. Vor sa lase Mobexpert in locatia in care e in prezent, in zona din fata vor un mall mare si cu birouri la frontul stradal P+7, P+8 si un hotel.

Vor sa aduca un investitor, pe World Trade Center, si cu ei sa vina in combinatie, pentru ca ar vana nu numai Baia Mare, ci o polarizare pe zona, sa prinda Sighetu Marmatiei, Satu Mare etc. Au tot intrebat de ce nu este aeroport international la Baia Mare si cum pot sa ajute”. Proiectul se va introduce in sedinta spre analiza doar peste o luna.

In prima faza, doar Carefour

In prima faza s-ar putea face doar Carrefour, cu care a fost semnat un contract, si se va face o parcare de 800 de locuri. „Oricum, ei merg cu acest proiect la targ la Monaco si vor vedea cum liciteaza investitorii. Fac acum o tatonare si „vaneaza” un investitor pe care sa-l aduca.

Cand va incepe proiectul, vor sti exact ce fac cu fiecare spatiu, vor avea contracte semnate dinainte. Noi vom lucra la acest proiect cu un arhitect scotian. Vor fi niste curti interioare in care vor sa aduca arta. Consultantul lor vrea sa vina in Baia Mare, sa ia legatura cu Centrul Artistic, sa vada ce se poate face. Dar, deocamdata, sunt proiecte. E in discutie si cinematograful.

Poti sa aduci foarte multe servicii, la Timisoara, de exemplu, intr-o astfel de zona comerciala se afla Serviciul de Finante al Primariei si Serviciul de Pasapoarte”, a mai spus arhitectul baimarean. Un mall, doua mall-uri... Specialistii spun ca aceasta investitie va aduce beneficii mari nu doar orasului, ci si zonei: „orasul are de castigat.

Zona va deveni una comerciala, dar pe partea cealalta s-ar putea dezvolta si o zona rezidentiala. E clar ca in momentul in care creste o chestie de genul asta si ceilalti vor evolua. O sa vina si altii, pentru ca dupa un investitor mare vin intotdeauna altii mai mici. Implementarea propriu zisa ar dura maxim 2 ani”.

Boom-ul imobiliar

Iar previziunile legate de "bomm-ul imobiliar” incep deja sa se adevereasca. Pe langa investitiille aflate in derulare la fostele hale Avicola si construirea unei reprezentante Mercedes in zona Real, se pare ca si societatile mai mici care functioneaza vizavi de fosta fabrica Maratex au ganduri serioase de investitii, desi situatia cladirii e destul de incerta.

Totusi, se spune ca un grup de patru oameni de afaceri din zona s-au interesat de o echipa de arhitecti care le-ar putea face proiectul unui... mall. Consilierul local Ovidiu Pop, administrator al unei societati care va fi „vecina” cu noua investitie, a confirmat ca: „vizavi sunt niste probleme, dar am fost intrebat daca nu stiu un arhitect bun pentru un mall.

Zona va deveni foarte interesanta. Langa Praktiker s-a scos la licitatie un teren de 3.000 de m.p. si e clar ca pretul a crescut mult in zona. Am facut un calcul si dupa cat au dat ei, inseamna 120 de euro pe metrul patrat. Costa mult si demolarea. Si Fabrica de lapte e in vanzare si acolo, de exemplu, din cate stiu, a avut o oferta de la 450 de euro pe m.p. si a sarit la 550 de euro pe m.p.

Deci de 3-4 ori pretul de aici”. Mai mult, se pare ca si in zona Serelor se doreste ridicarea unui mall (detalii in pagina 32, n.red). Astfel se vor stabili cele doua puncte de greutate ale orasului.

"E greu pana incepi”

Consilierul local Virag Arpad crede ca investitia de pe zona fostei fabrici Maratex va fi un punct de atractie. „Cu cealalta zona, a Serelor, e mai incalcita situatia. Se doreste un mall si acolo. Oricum, investitia de la Maratex va fi un punct de la care se porneste zona industriala.

E greu pana incepi, dupa aceea imediat creste pretul terenului, cresc si standardele si cerintele pentru ceilalti. Automat vor aparea si alti investitori. Bulevardul Bucuresti are toate utilitatile, dar nu era „mobilat” cum trebuie”, spune Virag.

Cum in zona mai exista terenuri disponibile (desi in unele cazuri situatia juridica nu e definitivata), se asteapta curand noi investitii. Una dintre ele se afla deja in faza incipienta. Daca mai luam in calcul si zvonurile legate de o posibila vanzare a activelor Faimar in perioada urmatoare, e clar ca inima comerciala a orasului se muta spre Recea.

Vin si nemtii In toata aceasta ecuatie, un rol important il are comuna Recea. Dupa cum se stie, intre localitatea de la marginea Baii Mari si municipiu exista probleme cu privire la terenul dintre ele. Aceasta zona importanta se afla in administrarea Baii Mari, dar este a comunei Recea.

Printr-o abordare inteligenta, Primaria Baia Mare a dus in discutie realizarea zonei metropolitane, zona ce include localitatile limitrofe municipiului. In acest fel s-au mai atenuat problemele legate de disputa terenului. Dar, o astfel de zona nu corespunde cu ce este si ce va fi, asa ca noul concept este „complex urban”.

Viceprimarul comunei Recea, Valer Madaras, ne-a explicat ca pasunea dintre cele doua unitati administrative, teren pe care se dezvolta si se vor dezvolta investitii deosebite, are un statut ciudat. „Apartine administrativ de Baia Mare, dar este in proprietatea comunei Recea.

Terenul pe care s-a construit Real si Praktiker a fost vandut dupa o formula prin care si comuna a beneficiat de fonduri pentru anumite investitii”, a spus Madaras. Viceprimarul ne-a declarat ca in urma „exploziei” de investitii in aceasta zona, Consiliul Local Recea a hotarat ca nu este bine doar sa vinzi. „Ai vandut si...atat.

Asa s-a ajuns la solutia dezvoltarii zonei respective prin incheierea unor contracte de asociere intre Primaria Recea si investitorul respectiv. Un astfel de exemplu este asocierea intre ATP Exodus si noi pentru terenul unde va fi ridicata reprezentanta Mercedes. Am mai avut solicitari si sunt.

Zilele trecute am fost la Primaria Baia Mare, la discutii cu un investitor foarte important din Germania, firma Miele, producator de electrocasnice. Daca vor fi multumiti de ce le putem oferi, vor veni cu o scrisoare de intentie si vom hotari ce e de facut”, a spus Madaras.

Viceprimarul recunoaste ca investitiile din ultima perioada din zona Maratex-Real au dus la o crestere a interesului pentru zona, dar si la o crestere a pretului terenurilor. Potrivit PUG-ului realizat de Primaria Baia Mare, toata zona pana la soseaua de centura are ca functiune serviciile si industria.

Pe de alta parte, edilul din Recea afirma ca aceasta dezvoltare economica a zonei aduce castig pentru toata lumea. „Din asocierea pentru Mercedes, Recea are o cota de 6%, fiind o investitie mare. Inainte, terenul era parasit si aducea venit 0 pentru comuna. Acum avem 6% din profitul investitiei, dar nu mai putin de 35.000 de euro anual.

In acest mod, noi dorim sa abordam posibilitatile si oportunitatile pe care le oferim. Primaria Recea castiga in acest mod, Baia Mare prin taxele, autorizatiile si impozitele percepute”, a mai spus Madaras. Una peste alta, viitorul suna roz. Sa vedem daca alesii vor sti sa lase orgoliile politice de-o parte si se vor ingriji de interesul comunitatilor pe care le reprezinta.

"Aici se muta greul orasului!”

Si omul de afaceri Ioan Hofer, cel care a cumparat prin intermediul societatii Hofer HI SRL actiunile fostei Avicola Pui Carne, crede intr-o dezvoltare a zonei. El nu exclude nici posibilitatea de a inchiria o parte din halele fostei Avicola unor investitori: “deocamdata suntem in pragul de modernizare acolo. Avem investitii multe de facut.

Deocamdata nu avem planuri clare de investitii, modernizam, nu lasam sa se distruga. Este posibil sa si inchiriem o parte din hale. E adevarat ca pe noi, oamenii de afaceri din zona, ne ajuta si autostrada si aceste investitii importante care s-au realizat in ultima perioada. Eu cred ca aici se va muta greul orasului.

Mai exista teren, dar, deocamdata, e o situatie incurcata intre Mocira si Recea. In orice caz, va fi o zona buna pentru cine va avea bani”.