Ierarhii ortodocsi din Transilvania de Nord protesteaza impotriva folosirii simbolurilor religioase in campania electorala pentru alegerile partiale. Sinodul Mitropoliei ortodoxe a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a luat o pozitie oficiala dupa ce, in comuna bistriteana Ilva Mare, amvonul bisericii a devenit o adevarata bursa a promisiunilor electorale.

"Adanc intristati, in ultima vreme, de spectacolul pe care ni-l ofera arena noastra politica si fiindu-ne evident ca ultimul lucru la care se gandesc alesii nostri, fie de la putere, fie din opozitie, este tocmai poporul care i-a investit cu mandatul de a conduce tara, le adresam tuturor un calduros apel de a depune toate eforturile intru depasirea orgoliilor personale, intereselor partinice sau vendetelor acoperite si de a gasi grabnic solutii pentru pace si cooperare in slujba exclusiva a binelui public", se arata in comunicatul emis de Sinodul Mitropoliei din Cluj, intrunit la Manastirea Nicula. Inaltii ierarhi ortodocsi reamintesc ca politicienii au obligatia morala de a nu folosi insemnele si simbolurile religioase in scopuri politice, ori sa invoce numele lui Dumnezeu ori Biserica cu iresponsabilitate.

"Pe cei ce nu cunosc, ii informam ca un locas de cult nu poate fi ridicat fara binecuvantarea episcopului, asa incat pe teritoriul Mitropoliei noastre nu se vor construi «biserici electorale»", mai precizeaza Sinodul de la Nicula. Pe de alta parte, ierarhii ortodocsi au incercat sa se foloseasca in anumite situatii de influenta politicului.

Chiar mitropolitul de la Cluj, Bartolomeu Anania, s-a intalnit in repetate randuri cu parlamentarii de pe teritoriul sau canonic, pentru a cere sprijinul lor pentru recuperarea patrimoniului Fundatiei Gojdu ori pentru blocarea legilor retrocedarii care erau favorabile greco-catolicilor.