Pozand in ipostaza de organizatii ce se preocupa exclusiv de soarta copiilor institutionalizati sau a unor familii defavorizate, o serie de fundatii galatene incaseaza anual de la stat sume de miliarde, ce reprezinta „mici finantari” oferite de o serie de institutii publice.

Altele primesc spatii in care sa isi desfasoare activitatea, pe o perioada nedeterminata si la preturi de chilipir... Rasfatate insa cu astfel de ajutoare sunt numai fundatiile in spatele carora se afla o serie de politicieni cu functii de conducere in partide sau in administratia locala.

Tot din acest motiv nimeni nu se mai incumeta sa verifice ulterior daca acesti „rasfatati ai statului” se folosesc de finantarile sau sediile primite exclusiv pentru ajutorarea unor persoane si nu in scopuri comerciale.

De cealalta parte, Organizatiile Non-Guvernamentale (ONG-uri) din Galati, ce nu detin suport politic, se zbat la limita supravieturii intr-un oras in care societatile comerciale dispuse sa mai acorde de sarbatori cate o sponsorizare se pot numara pe degete.

ONG-urile "baronului” Gogoncea, abonate la miliardele Consiliului Local

Consiliul Local al municipiului Galati a acordat anul precedent o serie de finantari unor fundatii ce au ca scop sustinerea unor familii defavorizate, a varstnicilor ce nu beneficiaza de nici un ajutor social si a unor minori institutionalizati.

Cei mai multi bani au fost incasati de fundatiile "Familia” si „Impreuna”, fundatii conduse pana recent de fostul presedinte al Consiliului Judetului Galati, Dan Lilion Gogoncea (vicepresedinte PSD Galati, respectiv presedinte al Camerei de Comert si Industrie).

Fundatia "Familia” a primit in 2006 un ajutor financiar de 500 de milioane de lei vechi, pentru sustinerea unui centru de zi pentru copii din familii in dificultate.

Tot anul precedent, "Familia” a mai primit o mica "atentie” din partea Consiliului Local, condus in majoritate de PSD, in valoare de peste 280 de milioane de lei vechi - de data aceasta, banii urmand a fi folositi pentru sustinerea unui Centru comunitar de recuperare pentru victime ale violentei in familie -.

Alte favoruri au fost acordate de Consiliul Local fundatiei "Impreuna”. Organizatie Non-Guvernamentala a obtinut numai anul precedent aproximativ 650 de milioane de lei vechi pentru doua proiecte intitulate : „Si ei sunt ai nostri - centru de pregatire pentru o viata independenta”, respectiv „Centru de zi «Impreuna» pentru copii defavorizati”.

Atat fundatia "Familia” cat si organizatia "Impreuna” au beneficiat in ultimii ani de numeroase finantari din partea unor institutii de stat din oras. "M-am ocupat mult de ele. Am fost in Consiliul de Administratie si le-am sprijinit cu finatari, relatii, s.a.m.d. Nu au fost infiintate de mine, ci prin intermediul Consiliului Judetului Galati, pe care il conduceam.

Dupa ce mi-am dat demisia din cadrul Consiliului am cerut celor doua fundatii sa ma scoata din Consiliul de Administratie. Sper ca au facut-o, pentru ca nu am mai avut timp sa verific”, ne-a declarat ieri presedintele Camerei de Comert si Industrie, Dan Lilion Gogoncea.

Afacerea "Milenium-Necula”: Cladire suspecta pentru toata familia

O alta fundatie ajutata de autoritatile locale este "Milenium” - condusa de familia fostului prefect al judetului Galati, Marius Necula.

In perioada guvernarii PSD, prin intermediul acestei fundatii, una dintre firmele familiei Necula, „Consedil” (mama fostului prefect, Georgeta Necula este asociat la „Data Consult”, firma asociata la randul ei la Consedil - conform datelor furnizate de Registrul Comertului) a obtinut un spatiu in care functionese in trecut o gradinita de stat - monument de patrimoniu -.

Sediul este situat pe strada Domneasca intre Facultatea de Mecanica si clubul-bar „Tineret” si fusese revendicat de o familie de galateni, in urma cu foarte multi ani. Coincidenta sau nu, Consiliul Local a decis sa ofere cladirea, familiei ce o revendicase, exact cu cateva saptamani inainte de organizarea alegerilor locale din 2004.

Intr-un timp foarte scurt, noii proprietari au vandut totul familiei Necula, la un pret „confidential”.

In locatia respectiva isi desfasoara acum activitatea firma „Consedil” (rebotezata dupa alegeri „Roconstruct”), fundatia „Milenium”, precum si o societate comerciala ce ofera servicii de publicitate.

Firma "Roconstruct” se confrunta insa in aceasta perioada cu o serie de probleme juridice. Mai exact, unul dintre asociatii lui Marius Necula, Dorin Meran, sustine ca fostul subprefect i-ar datora cateva miliarde.

Banii ar proveni dintr-o serie de contracte incheiate cu statul roman, de diverse firme din pepiniera familiei Necula, dar executate de societati controlate direct de Meran (pe baza relatiei lor de prietenie). Pentru a-si recupera o parte din aceste presupuse datorii, Meran a solicitat recent in instanta falimentul firmei Roconstruct.

Palat pentru fundatia prietenei lui Durbaca, folosit in scop comercial

Consilierul judetean PC, Valentina Nicolaev a reusit si ea in cativa ani sa isi puna pe picioare o afacere profitabila, exclusiv datorita sprijinului oferit de seful ei de partid si de la Consiliul Judetului, Eugen Durbaca.

In perioada in care actualul presedinte al Consiliului Judetului, Eugen Durbaca era primar al municipiului Galati, un imobil mare, situat intr-o zona scumpa a orasului, a fost „daruit” de Consiliul Local unei fundatii detinute de conservatoarea Valentina Nicolaev.

Imobilul oferit fundatiei "Lyra” este situat pe strada Mihai Bravu nr. 23 si a apartinut inainte de revolutie Intreprinderii Judetene de Gospodarie Locativa. In anul 1985, casa respectiva a fost inchiriata, in baza unui contract, familiei fostului prim-secretar si presedinte al comitelului executiv al Partidului Comunist, Carol Dina (in prezent senator al Partidului Romania Mare).

Contractul incheiat de Carol Dina prevedea faptul ca familia acestuia putea locui cu chirie pe strada Mihai Bravu pe o perioada nedeterminata. Numai ca imediat dupa revolutia din 1989, Consiliul Local al Municipiului Galati a schimbat incadrarea casei si i-au atribuit titulatura de apartament de serviciu.

Urmatorii pasi au fost evacuarea lui Dina din casa si atribuirea ei fundatiei „Lyra”. Acum functioneaza acolo o gradinita particulara, condusa de Nicolaev si care percepe taxe destul de ridicate persoanelor ce doresc sa isi educe copiii la o gradinita mai speciala.

Contractul de inchiriere dintre "Lyra” si Consiliul Local a fost incheiat pentru o perioada de 99 de ani, iar in mandatele de primar detinute de Eugen Durbaca, imobilul a beneficiat de numeroase reparatii.

Un consilier local din cadrul Aliantei PNL-PD ne-a declarat ca in perioada 1996-2000, la fundatia „Lyra” au fost efectuate o serie de lucrari de consolidare (ca urmare a aparitiei unor fisuri de la cutremur) si modernizare, estimate la cateva sute de milioane.

Politicienii nu vor sa fie asociati cu SIDA

In timp ce ONG-urile detinute de o serie de persoane influente din politica beneficiaza aproape anual de subventii de la stat, restul institutiilor de profil par a fi condamnate in Romania sa se zbata in saracie (in conditiile in care numarul societatilor comerciale, dispuse sa ofere o sponsorizare, ramane destul de redus in judetul Galati).

Cu astfel de probleme se confrunta si fundatiile "Inima de Copil”, respectiv „Zambete de copii”, organizatii ce se ocupa de sustinerea unor familii nevoiase si a unor tineri bolnavi de HIV/SIDA.

Asociatia "Inima de Copil” nu a primit in ultimii ani nicio finantare de la Consiliul Local si din acest motiv a avut o serie de probleme in ceea ce priveste sprijinirea unor persoane. „Am primit si noi o finantare de la Primarie, acum sase ani. Ni s-au acordat cate o suta de mii de lei vechi, pentru fiecare copil sprijinit de noi.

A fost binevenita, dar banii nu au fost de ajuns... De atunci am incercat sa ne orientam spre alti sponsori”, ne-a declarat ieri directorul „Inima de Copil”, Cristina Burtea.

In aceeasi situatie se regaseste si asociatia "Zambete de copii”, cunoscuta pentru gazduirea mai multor tineri orfani, bolnavi de SIDA. „Zambete de copii” nu a mai primit de foarte multi ani o subventie din partea statului si din acest motiv nu reusea la un moment dat sa mai asigure gazduirea unor bolnavi.

De altfel, autoritatile statului nu s-au ingramadit nici macar de sarbatori sa ofere un sprijin, oricat de mic, tinerilor de la aceasta fundatie. Anul precedent, in preajma sarbatorilor de Pasti, copii s-au chinuit sa organizeze un spectacol si au invitat o serie de autoritati locale. La final au constat cu ochii in lacrimi ca nimanui nu le pasa de soarta lor.

Una dintre explicatii ar fi aceea ca nici un politician nu doreste sa aiba numele asociat cu HIV/SIDA!

In aceste conditii, singura speranta a ONG-urilor care nu au in spate politicieni influenti ar fi realizarea unor proiecte care sa le aduca fonduri nestructurale de la organisme din Uniunea Europeana sau de la alte organizatii caritabile conduse de straini (una dintre aceste organizatii este „Romanian Angel Appeal”).