S-a dus sa acopere cel mai „tare" subiect din cariera. Unul pe care sa nu-l uite niciodata. Ironia sortii a facut sa se si intimple asa. Dar nu cum se astepta. Aventura s-a transformat intr-un cosmar. Ieri, s-au implinit doi ani de cind jurnalistul sibian Sorin Miscoci a fost rapit in Irak. Ranile din suflet nu i s-au vindecat.

Doar ca se bucura de o familie frumoasa si traieste linistit. Omul care a trait iadul de pe pamint nu s-a lasat de meserie. Dar nu mai vrea sa auda de razboaie. Considera ca riscurile sint inutile, mai ales acum, cind jurnalistii sint chiar vinati in zonele de conflict. Nu doreste nimanui sa treaca prin ce-a trecut el.

"Jurnalistii sint vinati"

In vocea lui, revolta inca se simte. A trebuit sa faca terapie. Intrebat daca s-ar mai duce intr-o zona de conflict, jurnalistul raspunde categoric: "Exclus, nu mai merg!". Dupa experienta traumatizanta din Irak, Miscoci face un apel catre toti colegii sai din presa. "Sa nu se duca niciodata in zonele acelea, chiar daca cineva le spune ca au asigurata protectia.

Si noua ni s-a spus. Intimplarile de acolo mi-au schimbat viziunea despre viata. Nu merita. Razboaiele nu mai sint ceea ce erau odata, iar jurnalistii sint chiar vinati", a constatat el. Cu toate acestea, ramine in bransa. Este cameraman la TVR.

O zi obisnuita

Banii si stringerile de mina nu pot sterge amintirile saptaminilor de groaza petrecute in captivitate. Vrind-nevrind, ieri i-au revenit in memorie si nu le-a putut ascunde. Oricum, alaturi de tovarasii lui de suferinta, Sorin Miscoci are sanse minime sa primeasca despagubirea de un milion de euro pe care a cerut-o in instanta, din partea autoritatilor care l-au lasat de izbeliste.

"Acum doi ani a fost un punct de cotitura in viata mea, dar nu din cauza rapirii, ci datorita faptului ca m-am casatorit. Pentru mine, familia este mai presus decit orice. Astazi (ieri - n. red.) nu este un motiv de sarbatoare. Este o zi obisnuita. Muncesc, ca in orice alta zi, probabil ca voi iesi cu Andreea in oras", a spus Sorin.

"Nu ne gindim"

In 2005, Sorin Miscoci s-a casatorit, fiind nasit de presedintele Traian Basescu. Andreea este studenta in anul II la UMATC. Chiar ieri a sustinut un examen la Actorie. "Joc in «Sluga la doi stapini», de Carlo Goldoni.

Cit despre rapire... aceasta zi nu exista pentru noi. Incercam sa nu ne gindim la lucrurile rele. E o zi pe care vreau s-o uit", marturiseste sotia lui Miscoci. Oricum, tinara familie spune ca va face o mica petrecere pe 23 mai, cind se implinesc doi ani de la eliberarea lui Sorin.

Justitia, ingaduitoare

Ieri, Consiliul Suprem al Magistraturii l-a gasit vinovat pe Ciprian Nastasiu, procurorul acuzat ca ar fi facilitat eliberarea din arest a lui Omar Hayssam. Dar pedeapsa este minima. Timp de trei luni, magistratul care a pledat personal pentru judecarea in libertate a sirianului va fi penalizat cu 15% din salariul brut.

Nastasiu a anuntat ca va face contestatie la instanta suprema. Hayssam a fost eliberat in luna martie a anului trecut. Pe 19 iulie 2006, instanta a emis un nou mandat de arestare pe numele lui, dar suspectul nu a mai fost de gasit.