De la inceputul acestui an, reglementarile aparute in medicina primara dau posibilitatea medicilor de familie sa-si vinda cabinetele cu tot cu lista de pacienti inscrisi. Bineinteles, unui alt medic.

Conform legii, "noul titular va aduce la cunostinta autoritatilor de sanatate publica teritoriale, caselor de asigurari de sanatate, respectiv pacientilor, preluarea praxisului". Pina in prezent, nu s-a inregistrat un astfel de caz in Sibiu.

Medici "afaceristi"

Printr-un ordin al ministrului Sanatatii, cei peste 250 de medici de familie din Sibiu au libertatea de a vinde sau lasa mostenire afacerea, indiferent daca sint proprietarii cabinetului in care isi desfasoara activitatea, ori au drept de folosinta, adica un contract de concesionare.

Cel care cumpara sau mosteneste afacerea va prelua forma de detinere a spatiului, dotarea lui, precum si lista de asigurati. Altfel spus, medicul titular ii va transmite praxisul. "Deocamdata, nu am avut niciun caz de acest gen in Sibiu. In ceea ce priveste listele de asigurati, noi facem, periodic, controale pentru a nu exista neconcordante in listele medicilor, mai ales ca totul este informatizat.

Daca un pacient pleaca de la un medic de familie, el iese, automat, din lista medicului repectiv. Daca un pacient se inscrie la un alt medic de familie la mijlocul lunii, acesta va fi transferat noului medic la inceputul urmatoarei luni. N-am mai gasit medici de familie cu nereguli de prin 2002", arata Calin Fechete, director relatii cu furnizorii la CJAS Sibiu.

Obligatii

Preluarea activitatii este permisa numai unui medic specialist in medicina de familie ori unei unitati sanitare cu acest profil, care are cel putin un doctor cu specialitatea amintita. In cazul mostenirii praxisului, mostenitorii sint obligati sa angajeze un medic de familie pentru o perioada de cel mult un an, ei neavind dreptul sa schimbe destinatia cabinetului.

In acest interval, ei trebuie sa definitiveze actiunea de preluare a praxisului de catre un medic specialist in medicina de familie. Daca, totusi, situatia nu se rezolva in acest sens sau nu exista mostenitori, atunci autoritatile locale si Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Sibiu vor lua masuri pentru infiintarea unui alt cabinet de medicina de familie, cu un nou titular.

Medici multumiti

Medicii de familie sibieni se arata multumiti de noua lege. Ei spun ca, in felul acesta, vor face investitii, fara a le fi teama ca nu-si vor mai putea recupera banii. "Este bine pentru noi ca putem vinde cabinetele, deoarece ne vom putea scoate banii pe investitiile facute.

Problema se pune daca primariile vor vrea sa ne vinda spatiile, ca sa le putem vinde si noi, la rindul nostru. In ceea ce priveste informarea pacientilor, nu s-a precizat nimic concret, doar ca vor trece pe lista noului medic", spune Adriana Mihu, medic de familie in Sibiu.

Preturi mici

Pretul de vinzare al spatiului medical se stabileste diferentiat, pe categorii de localitati, conform Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national. Astfel, pentru localitatile de gradul 0, si anume, municipiul Bucuresti, pretul va fi de 70 euro/m2. Pentru localitatile de rangul I, adica orase mari, pretul va fi de 50 euro/m2.

Pentru orase mici, pretul va fi de 40 euro/m2, iar pentru satele izolate pretul va ajunge la doar 15 euro/m2. Preturile stabilite pot fi diminuate de catre comisie cu cite 10%, daca cladirea este mai veche de 30 de ani sau spatiul este situat intr-o localitate cu deficit de medici.