In timpul procesului, audierea acestora este solicitata de parti, alaturi de celelalte probe. De la procesele cu miza mica, de genul divorturilor, pana la cele care au o miza patrimoniala, martorii isi aduc propria contributie la stabilirea adevarului. Declaratiile lor pot influenta solutia pronuntata de judecator.

Se minte in familie si pe incredere

Angajarea unei marturii mincinoase atrage raspunderea penala pentru autorul ei, iar asumarea unui astfel de risc este, evident, rasplatita. Reporterii nostri au reusit sa contacteze un personaj implicat in arvunirea martorilor “binevoitori”.

O intreaga increngatura de mici functionari ai instantelor de judecata isi rotunjesc veniturile intermediind, atunci cind este posibil, angajarea de martori mincinosi. Sursa noastra, S.C., a acceptat, sub protectia anonimatului, sa ne dezvaluie modul de operare: “sa nu va imaginati ca se castiga sume fabuloase, pentru ca nu avem multe astfel de intermedieri.

In primul rand, cine are nevoie de un martor care sa spuna ce vrea el trebuie sa fie o persoana de incredere, recomandata de cineva, ca putem intra la belele. De regula, ne cauta functionari din instante sau avocati care nu au cine stie ce venituri din profesie si nici procese importante. Noi ne cunoastem intre noi de mult timp si stim si genul de procese in care ne putem baga.

Clientul, daca vrea un martor de genul asta, trebuie sa plateasca o suma pe care o stabilim de comun acord. Nu va pot spune cat, pentru ca variaza in functie de suma pe care ar avea-o de cistigat clientul, de gravitatea minciunii si a riscului de a fi depistata marturia mincinoasa”. S.C. sustine ca aceasta practica nu este foarte raspandita, date fiind riscurile asumate de martori.

Importanta declaratiilor pe care le poate face un martor determina partile aflate in litigiu, atunci cind aduc martori in sprijinul propriei cauze sa fie foarte atente la alegerea acestora, pentru a evita surprizele neplacute. Pentru a avea certitudinea unei declaratii conforme propriilor interese, deseori, partile apeleaza la martori mincinosi.

Cel mai des, martorii mincinoai pot fi intalniti la divorturi si procese unde sunt dezbatute anumite drepturi patrimoniale. Un exemplu in acest sens sunt procesele intentate de catre rudele mostenitoare ale unei persoane decedate celui care isi asumase obligatia de a se ocupa de ingrijirea defunctului, cu conditia ca acesta sa treaca in proprietatea sa (de exemplu) apartamentul in care locuia.

De cele mai multe ori, rudele private de dreptul de mostenire a apartamentului cu pricina, aduc in instanta martori care declara ca intretinatorul nu si-a respectat obligatia de a avea grija de batran (de regula), revocand astfel dreptul de proprietate al acestuia asupra imobilului.