Esti informator, poti fi liber!

Sunt importanti, poate chiar vitali pentru oamenii legii, iar daca sunt banuiti de amici isi risca pana si viata. Fara ei, Politia ar actiona poate la jumatate din cazurile care sunt in prezent depistate, cu ajutorul lor insa ajung dupa gratii cei mai multi infractori periculosi.

Sunt numiti informatori, caracterizati de cei care ii folosesc drept surse, ca oameni cu simtul civic foarte bine dezvoltat.

Informatorii sunt cei care de cele mai multe ori duc la prinderea infractorilor, vin atat din lumea infractorilor, dar nu numai. Unii politisti pe ei se bazeaza in general si spun ca fara ei, nu ai cum sa iti faci treaba. Oamenii legii spun ca nu exista politist fara informatori. Fara ei, nu are cum sa-si faca treaba.

Simtul civic a disparut de multa vreme, sau poate ca nu a existat vreodata, asa ca vremurile in care marii infractori sunt prinsi in urma sesizarilor primite de la cetateni, au apus. Fiecare politist isi cauta si isi alege singur informatorii.

Pentru a-i convinge insa sa vorbeasca, ajung chiar si la constrangere. Despre modul in care o fac, nimeni nu spune nimic, nici politistii si nici macar informatorii. Toti se feresc de cuvantul „forta fizica”. Sunt insa si membri ai marilor grupari infractionale care merg de buna voie la oamenii legii.

Isi „parasc” amicii de multe ori sub pretextul ca vor sa scape de sub talpa unui grup. Vor sa se debaraseze de „prietenii” din grupare sau pur si simplu vor sa se razbune. Vorbesc in fata oamenilor legii si „vand” informatii pretioase, care ii conduc pe oamenilor legii pe piste clare.

Informatorii sunt verificati

Nici un politist nu ia tot ce spune informatorul ca litera de lege. Nu actioneaza niciodata pana nu verifica informatia „vanduta” de informator. Verifica prin metode specifice politistilor, iar daca se confirma, actioneaza. De cele mai multe ori, marii capi ai unor retele infractionale ajung in mainile oamenilor legii astfel.

Informatorii oamenilor legii sunt, de la cetateni simpli, pana la mici traficanti, proxeneti sau prostituate. Odata data o informatie corecta, omul legii considera ca are un om de incredere.

Prins, compromis

Orice informator, din interior, trebuie sa aiba mare grija. Daca e prins, e ca si compromis. Compromis pentru ca oamenii legii nu il vor mai putea „folosi” vreodata. Nu este singura problema insa. Odata ce suspiciunile planeaza din partea unuia dintre „fratii” sai e clar marginalizat si risca pana si o bataie sora cu moartea, sau chiar moartea.

Singurele motive pana la urma, pentru care prefera sa fie „oamenii oamenilor legii” sunt avantajele banesti si sansa de a scapa cu o pedeapsa mai putin aspra.

Fara state de plata

Recompensa este un capitol de care toata lumea se fereste. Practic, desi lucreaza pentru oamenii legii, informatorii nu au salarii. Unii recunosc, negociaza la sange plata unei informatii. In functie de cat de pretioasa este stiu sa ceara mai mult de la politist. Se negociaza clar pe bani, dar de unde vin banii acestia nimeni nu spune nimic.

Pe langa bani, chiar si iesirile in oras, pe cheltuiala politistilor sunt la moda. Informatorii spun ca se feresc sa fie vazuti in „lume” cu politistii la „brat”, asa ca plata se face mai tarziu, in functie de consumatie.

Informatorii scapa de inchisoare

Chiar daca pare greu de crezut, pe cat de clar pe atat de simplu poate scapa un infractor de pedeapsa. Ce-i drept, trebuie ca procurorul sa acorde aceasta „scutire”, dar ea exista, stipulata chiar in legea Crimei Organizate. Legea 39/2003 din 2003, privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate are la articolul 9 cateva prevederi speciale, pentru informatori.

„Nu se pedepseste persoana care denunta autoritatilor grupul infractional organizat mai inainte de a fi fost descoperit si de a se fi inceput savarsirea infractiunii grave care intra in scopul acestui grup.

Persoana care a savarsit una dintre fapte si care, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a unuia sau mai multor membri ai unui grup infractional organizat beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege”, spune chiar legea.

Gabriela ROMAN