Razboi: Johannis versus PD si PSD

Sedintele de ieri ale Consiliului Judetean si a celui local au scos la iveala un adevarat cap de razboi la nivel local intre FDGR si PC, de o parte, si PD si PSD de cealalta parte. PNL s-a impartit intre cele doua tabere.

Disputa dintre cele doua tabere s-a iscat in Consiliul Judetean. In sedinta de ieri a forului legislativ judetean, consilierii social-democrati s-au opus initiativei presedintelui CJ, Martin Bottesch, de a transfera o cladire din patrimoniul judetean, in cel al municipiului Sibiu.

Cladirea in cauza este situata pe strada Baii nr 10 si gazduieste, pentru moment, sediul Uniunii Artistilor Plastici. Pe terenul respectivei cladiri, primaria condusa de Klaus Johannis avea in intentie sa construiasca o cresa, necesara in urma retrocedarii cresei de pe strada Dealului. Prin vocea consilierului Ioana Blaga Frunzescu, social-democratii s-au opus insa.

„Trebuie sa fim pragmatici. Noi nu trebuie sa rezolvam problema cresei, este de competenta municipiului Sibiu. Nu este prima data cand dam un spatiu municipiului Sibiu. Am mai dat si in centrul Sibiului, iar acum, acolo, s-au facut cafenele”, a declarat Blaga-Frunzescu.

Ea face referire la unele spatii precum cel acordat de CJ pentru un centru de informare turistica, dar in care acum functioneaza o cafenea.

Aceasta a motivat impotrivirea sa si prin faptul ca institutii precum Cindrelul Junii Sibiului sau Scoala de Arte, aflate in subordinea CJ, nu beneficiaza de spatii proprii si adecvate. In sprijinul Ioanei Blaga Frunzescu a sarit si reprezentantul PSD Medias, Teodor Plopeanu. „Problema cresei nu este a Consiliului Judetean.

Am observat ca avem aici o situatie in care Consiliul Local Sibiu a devenit o anexa a Consiliului Judetean la care tot vine si cere”, a spus Plopeanu.

Pe ideea social-democratilor s-a pliat si Daniela Campean, din partea PD. „Nu vad nici un motiv pentru care sa donam un imobil in mod gratuit”.

In fine, reprezentantul PSD, Ioan Vraciu, a apreciat ca terenul in cauza valoreaza aproximativ 1000 de euro pe metru patrat si a sugerat ideea unei negocieri cu administratia sibiana.

PC alaturi de FDGR

Presedintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, a incercat sa dovedeasca alesilor judeteni ca este o problema sociala care nu tine de o anumita zona a judetului. „Nu putem spune ca o problema sociala este numai a unui consiliu local, ci si a CJ. Noi am dovedit asta anul trecut, cand am dat bani Mediasului pentru a-si rezolva unele probleme cu romii.

Primaria Sibiu vrea sa investeasca acolo pentru reabilitarea sediului Uniunii artistilor plastici si pentru cresa”, a declarat Bottesch, reprezentant al FDGR.

Sprijin a venit si din partea vicepresedintelui Iosif Moldovan, presedinte al PC Sibiu, care a recomandat consilierilor sa priveasca altfel problema. „Dumneavoastra tratati problema ca si cand ar fi vorba de niste societati comerciale.

Cand a fost vorba de parcarea pentru Sala Transilvania, terenul a fost dat judetului de municipiul Sibiu si este tot un teren valoros si mare”, a declarat Iosif Moldovan.

Dupa mai bine de 15 minute de dezbateri in care spiritele s-au aprins, votul consilierilor nu a intrunit cele doua treimi necesare. Astfel, pentru au votat consilierii FDGR si cei PC, plus doi dintre reprezentantii liberalilor. Impotriva au fost noua voturi, opt din partea social-democratilor si unul din partea liberalilor. Reprezentantii PD s-au abtinut.

Rabufnirea lui Johannis

Sedintei Consiliului Judetean i-a urmat, dupa doua ore, sedinta Consiliului Local. Cu o majoritate mai mult decat confortabila, primarului Klaus Johannis i-au fost adoptate toate proiectele in unanimitate, cu exceptia unuia, ce a beneficiat de abtinerea consilierilor PSD.

La sfarsitul scurtei sedinte, Johannis a tinut sa cuvanteze catre consilierii locali, sarind cu vorba impotriva reprezentantilor PD si PSD. Dupa ce a explicat in detaliu situatia cresei retrocedate de pe strada Dealului, discursul primarului a prins culoare politica. „Am solicitat cladirea si terenul, dar solicitarea noastra a fost refuzata.

Consilierii PSD si PD au refuzat si, prin grija lor, nici Uniunea Artistilor Plastici nu mai are sediu. Este o reactie care m-a intristat. S-a inteles total gresit aceasta chestiune. Se dovedeste ca PD si PSD nu inteleg nevoile comunitatii”, a incheiat primarul.

Discursul lui a fost urmat de o cuvantare a consilierului local PSD, Anca Sarghie, care a vorbit despre alte lucruri, vizite in Franta si Sibiul cultural. La finalul discursului ei, Johannis i-a replicat cu voce tare ca mai bine ar discuta cu colegii ei de partid despre ce s-a intamplat la sedinta Consiliului Judetean.

Nu e politica!

Liderii celor doua organizatii judetene acuzate de Johannis sustin, insa, ca nu a fost nimic premeditat. „Eu m-am consultat de dimineata cu consilierul nostru, Danut Voinea. Am aflat ca este vorba de o cresa si i-am indicat un vot «pentru». Eu nu cred ca a fost o chestiune politica”, a spus senatorul Nicolae Neagu, presedintele organizatiei judetene PD Sibiu.

Deputatul Ioan Cindrea, presedintele organizatiei judetene PSD, este mai transant. „Nu este o problema politica, ci una de legalitate. Daca se dorea trecerea acestei cladiri la Primaria Sibiu, se putea gasi o mai corecta formula juridica.

Consilierii nostri sunt responsabili pentru votul lor, iar aici era o chestiune de patrimoniu care nu poate fi instrainat la bunul plac al unora sau al altora. Un control al Curtii de conturi ar fi sesizat neregula.

Iar aceasta nu este decat expresia unei probleme de fond pe care eu demult am semnalat-o: in judet au fost retrocedate peste 120 de cladiri unde functioneaza spatii de invatamant”, a afirmat deputatul social-democrat. El este de parere ca aceasta situatie putea fi rezolvata si prin cumpararea de catre municipalitate a unei cladiri.

Biserica, varata la mijloc

Disputele de ieri au aprins, pe alocuri, si rabufniri la adresa Bisericii Ortodoxe, cea care a primit cladirea in care functioneaza acum cresa de copii de pe strada Dealului.

Mai intai, in Consiliul Judetean, un reprezentant al FDGR a replicat pe un ton ironic faptul ca CJ trebuie sa cedeze Sibiului cladirea de pe strada Baii 10, pentru a da „o sansa Bisericii ortodoxe sa faca si ea o actiune sociala”. In fine, nici discursul lui Johannis nu a fost lipsit de subtilitati la adresa bisericii.

„Noi am solicitat prelungirea contractului pentru cladirea de pe strada Dealului. Dar au refuzat, vor sa evacuam cladirea, ne-au dat un termen foarte scurt, biserica are alte probleme acolo”, a spus Johannis.

Spatiu ochit, spatiu lovit!

Ioana Blaga Frunzescu a propus in cadrul CJ si un schimb intre primarie si judet, prin care si primaria sa cedeze judetului cladirea de pe strada Victoriei 40, unde se afla fost cladire a Liceului Agricol. Terenul si restul cladirilor au fost retrocedate Bisericii Evanghelice, cu exceptia cladirii, ridicata de statul roman si aflata in proprietatea Sibiului.

Propunerea Ioanei Blaga Frunzescu a intampinat opozitia lui Friedrich Gunnesch, consilier judetean din partea FDGR, dar si secretar general al Consistoriului Evanghelic. Acesta a dat de inteles ca acea cladire este construita pe terenul Consistoriului, care are de gand sa o cumpere, avand drept de preemptiune.

In acest sens, la Consiliul Local, ieri, tocmai s-a aprobat trecerea fostei cantine din patrimoniul public al municipiului, in patrimoniul privat, primul pas pentru vanzarea acestei cladiri catre Consistoriul Evanghelic.

Traian DELEANU