» Stampila de valabilitate a oualor provoaca pierderi micilor intreprinzatori

Atractia editiei din acest an a Targului de Paste de la Arad sunt ouale de strut incondeiate cu foita de aur si modele in relief. Sute de aradeni, dar mai ales cetatenii straini care au vizitat targul s-au oprit la standul lui Ioan Drajmici, din comuna suceveana Vatra Moldovitei.

Mesterul popular a declarat ca a fost nevoit sa aduca ceva nou in domeniu, astfel incat a recurs la incondeiatul oualor cu ceara in relief, produse cautate mai ales de turistii straini. "Nu se mai poarta acum doar culorile naturale. Ouale trebuie sa fie vopsite in culori foarte vii, iar ultima tendinta in ceea ce priveste modelele sunt motivele artizanale in relief", a explicat Ioan Drajmici.

Mesterul sucevean si-a amenajat un mic atelier in standul inchiriat in pavilionul expozitional de la Arad, unde isi demonstreaza talentul in ceea ce priveste tehnica incondeierii oualor. "Oul de rata pictat cu peisaje incadrate in diverse motive in relief, dar si oul de strut pictat cu scene religioase si incondeiat cu foita de aur sunt cele mai

pretentioase, dar si cele mai cerute. Foita de aur o cumpar de la Bucuresti, iar ouale de la diversi producatori. Avem, insa, o mare problema. stampila de valabilitate aplicata pe oua se sterge foarte greu, astfel ca inregistram pierderi foarte mari pentru ca foarte multe oua se sparg in timpul curatarii", a spus mesterul sucevean.

ARTa

Oul de strut incondeiat cu foita de aur se vinde cu 400 de lei bucata, in timp ce ouale de rata si gasca, pe care se pot regasi motive artizanale in relief, pot fi cumparate cu 20, 40 sau 60 de lei, in functie de complexitatea modelelor.

In acest an, la Targul de Paste de la Arad sunt peste 80 de firme din tara care expun o varietate de produse de sezon.