Si Carrefour va deschide doua hypermarketuri, unul anul acesta in Baza 3 si unul anul viitor la intrarea in Pacurari. Si reteaua Real intentioneaza sa deschida un hypermarket pe locul fabricii de bere Zimbru. „In maxim un an, vor disparea majoritatea micilor comercianti“, spune un membru al conducerii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi.

Deja prin Siraj, unde lumea se calca practic in picioare, de citeva zile bate vintul. „Spatiile comerciale din zona nu vor mai fi atractive“, spun patronii de agentii imobiliare. Ce sfaturi dau specialistii celor care ar putea ramine fara obiectul muncii?

Noul val de mari magazine ce se deschid sau se vor deschide anul acesta la Iasi va da peste cap piata imobiliara din oras si va produce mutatii incredibile in zona comerciatilor mici si mijlocii. Cunoscatorii si analistii prevad un adevarat cutremur in domeniu, fara precedent din 1990 incoace. Fenomenul a inceput deja.

Deschiderea hypermarketului Selgros si a supermarketului Kaufland da deja semne clare ca va afecta piata imobiliara din zonele Nicolina si CUG.

Analistii pietei sustin ca micii comercianti din cartierele celor doi „giganti" vor fi obligati in scurt timp ori sa se reprofileze, lucru greu cind concurenta ofera aproape orice, la preturi competitive si la calitati superioare micilor comercianti, ori sa traga obloanele.

Fenomenul va conduce in mod automat la scaderea chiriilor la spatiile comerciale din zona, dupa cum apreciaza agentii imobiliari. Pe de alta parte, este de asteptat ca terenul si locuintele sa se scumpeasca. Si acesta nu este decit inceputul. Kaufland a anuntat ca pina in vara mai deschide alte doua supermarketuri: unul la baza pasarelei din Alexandru, celalalt la capatul cartierului Pacurari.

La rindul sau, lantul comercial Carrefour a demarat deja lucrarile la primul hipermarket din Iasi, ce va fi situat in Baza III, iar planurile pentru cel de-al doilea, ce va fi situat la intrarea in oras prin Pacurari, pe partea dreapta, sint aproape de finalizare.

Micii comercianti stau cu pistolul la timpla

Deschiderea de marti a hypermarketului Selgros pentru public a insemnat o adevarata lovitura pentru centru comercial Siraj. Acesta din urma era aproape gol marti seara, la fel si ieri, mai toti clientii lor traditionali - mici comercianti - luind cu asalt Selgros. Aceeasi situatia putea fi intilnita si in urma cu doua zile. „Marti seara am fost prin Siraj si aproape ca batea vintul.

In schimb, la Selgros oamenii se calcau in picioare, casele de marcat abia faceau fata", ne-a povestit un patron. Ieri, s-a deschis oficial si supermarketul Kaufland din Nicolina. Aceeasi poveste. Mai mult, la conferinta de presa de miercuri citeva zeci de persoane au incercat sa intre in centrul comercial Kaufland, chiar daca acesta nu era inca deschis pentru public.

Cei veniti cu taxiul au plecat bombanind, nemultumiti ca nu au fost informati corect despre momentul exact al deschiderii. „Oamenii s-au cam saturat de chinezarii si produse turcesti ieftine si de proasta calitate. Aceste doua centre comerciale au un raport bun intre calitate si pret.

In alta ordine de idei, omul vrea sa mearga la cumparaturi intr-un spatiu comercial modern si cu o gama larga de produse", a explicat Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA). Cu alte cuvinte, se poate spune ca clientii micilor magazine din zona vor migra catre cele doua centre comerciale.

„Mare parte dintre acestia sint practic clientii micilor comercianti din zona, care in scurt timp vor fi eliminati de pe piata sau vor fi nevoiti sa se reprofileze pe alte activitati. Va fi o concurenta mult prea mare pentru ei. Nu vor putea face fata", a detaliat Cocris. Acelasi lucru este sustinut si de oamenii de afaceri ieseni.

„In maxim un an vor disparea majoritatea micilor comercianti. Un supermarket acopera practic toata gama de produse pe care le vind citeva sute de chioscuri", a precizat Ionel Agrigoroaei, patronul Aya Sport, membru in conducerea „Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi 2003".

„Vind apartament aproape de Kaufland"

Aparitia celor doua centre comerciale in peisajul economiei locale va schimba practic piata imobiliara din zonele unde sint situate. „Spatiile comerciale din zona nu vor mai fi atractive. Micii comercianti vor falimenta in scurt timp si vor scoate la vinzare spatiile in care si-au desfasurat activitatea.

Ne vom confrunta cu o oferta mare de spatii comerciale, ceea ce va duce practic la scaderea pretului acestora", spune Bogdan Cihodaru, patronul agentiei imobiliare Terra. De asemenea, si chiriile spatiilor din zona vor cunoaste un recul. Pe de alta parte, jucatorii din piata imobiliara spun insa ca se vor inregistra cresteri la preturile locuintelor si ale terenurilor.

„Inainte de deschidere, erau anunturi prin ziare care spuneau anuntau ca vind apartament in Nicolina sau CUG la citiva metri de unul din cele doua magazine. Vinzatorii nu vor ezita sa specifice acest lucru in anunturi pentru a specula acest aspect si a ridica pretul caselor", a spus Diana Cibotar, administratorul agentiei imobiliare Velis.

Potrivit acesteia, preturile locuintelor din zonele supermarketurilor vor inregistra in scurt timp cresteri de circa 10-15%. In cazul terenurilor, cresterile de preturi vor fi si mai acute. „Terenurile din zona CUG-Nicolina sint limitate. Investitorii care vor sa cumpere aici vor fi nevoiti sa se reorienteze pe constructia de locuinte sau spatii de birouri.

Astfel ca va fi bataie mare pe terenuri. Cred ca in prima faza cresterea va fi de 20%", a apreciat Cihodaru.

Citeva solutii pentru micii comercianti afectati

Economistii si oamenii de afaceri ieseni au incercat sa ofere si citeva solutii pentru micii comercianti care vor ramine fara obiectul de activitate. „Comertul cu diferite produse va fi paralizat in zona. Astfel, micii patroni vor trebui sa se reorienteze catre sectorul serviciilor, unde economia noastra sta destul de prost", a indrumat Cocris.

„In zona vor merge spalatorii auto, curatatoriile de haine si restaurante. Cit fac cumparaturile, clientii pot lasa masina la spalat sau o haina la curatat. Cum sotii nu au rabdare sa se plimbe prin magazine, vor opta sa bea o cafea intr-un restaurant", a exemplificat Agrigoroaei. In prezent, in Iasi activeaza doua supermarketuri Gima, unul Billa, un Plus Discount, unul Kaufland si Metro.

In acesta an vor mai fi deschise doua Kaufland si un Carrefour. De asemenea, anul viitor va mai fi deschis un centrul comercial Carrefour. Si reteaua Real, dim care face parte si lantul Metro, intentioneaza sa deschida un hypermarket pe locul fabricii de bere Zimbru, insa momentan au aparut unele probleme imobiliare iar proiectul stagneaza.