Ploi de 10 milioane de euro

de Mihai Boicu     Ziarul de Vrancea
Sâmbătă, 31 martie 2007, 0:00


> Primele ploi mai serioase din acest an produs pagube aproape cit bugetul judetului din acest an: 45,7 milioane lei. Numai Consiliul Judetean a raportat ca la drumurile judetene, comunale, la podete si punti pietonale stricaciunile costa 40 milioane lei. Suma e mai mare decit banii alocati de la buget in acest an pentru reabilitarea infrastructurii stricata de ploi in anii precedenti.

Marian Oprisan, presedintele CJ, sustine ca prejudiciile importante s-au produs din cauza torentilor formati in urma ploilor abundente, dat fiind ca nu s-a facut nimic pentru corectarea acestora.

In urma cu doi ani au fost stricate de ape peste 50 de drumuri comunale si judetene, in timp ce acum a fost afectat un drum judetean si citeva comunale!Bilantul inundatiilor a fost raportat la Ministerul Administratiei si Internelor, in eventualitatea acordarii unor fonduri pentru repararea infrastructurii.

Daca mai ploua de citeva ori ca in 22-24 martie, se poate spune ca banii Vrancei se vor duce numai pe reparatii.

Ploile din 22-24 martie au produs in Vrancea pagube uriase, care se ridica la aproape jumatate din bugetul Consiliului Judetean sau al Primariei Focsani. Estimarile facute de comisiile care s-au deplasat in teritoriu sint de 45.706.761 lei (457 miliarde lei vechi- n.r.).

Cele trei echipe au fost formate din reprezentanti ai Prefecturii, Consiliului Judetean, Inspectoratului Judetean de Constructii, precum si primarii din localitatile unde au fost probleme. Raportul comisiilor a fost prezentat si aprobat la sedinta
din aceasta saptamina a Comitetutului Operativ pentru Situatii de Urgenta. Potrivit datelor prezentate, la Spulber au fost afectate de inundatii doua locuinte, daunele provocate fiind de 18.000 lei. Initial, numai o casa fusese deteriorata de ploi, insa autoritatile locale au anuntat ulterior ca o a doua casa a avut de suferit din cauza precipitatiilor abundente.

Inspectoratul Judetean de Constructii urmeaza sa se deplaseze la fata locului pentru a verifica datele transmise de primarie. Sistemul de Gospodarire a
Apelor are in administrare o singura lucrare afectata de ploi, cea de recalibrare a albiei riului Putna, de la Birsesti, punctul Topesti, unde pagubele au fost de 7.161 lei. La drumurile nationale din Vrancea prejudiciile produse de ploi se ridica la 5.180.000 lei.Circulatia pe DN 2M, Focsani-Odobesti-Andreiasu, a fost intrerupta la km 42^200, in localitatea Butucoasa.

Aici, din cauza ploilor, tuburile podului provizoriu s-au dislocat si s-au prabusit in albia Milcovului. Cele mai mari pagube au fost cele raportate de CJ,
care a estimat valoarea lor la 40.501.600 lei. "Noi am trimis raportul operativ la toate institutiile, care au calculat valorile, dupa care l-am trimis la Ministerul Administratiei si Internelor", a declarat Catalin Dragulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii Vrancea.

Prima ploaie costa cit "bugetul" inundatiilor

Pagubele raportate de CJ Vrancea, de 40,5 milioane de lei, reprezinta o suma foarte mare tinind cont de bugetul judetului. Suma este egala cu a opta parte din valoarea lucrarilor de infrastructura afectate de inundatii in 2005, atunci CJ a estimat ca valoarea lor este de 330 milioane lei.

Atunci insa au fost stricate de ape peste 50 de drumuri judetene si comunale, plus citeva zeci de poduri, podete si punti pietonale. Pentru reabilitarea acestora, in acest an s-au dat de la bugetul de stat 30 de milioane lei, cu 10 milioane lei mai putin decit pagubele produse de primele ploi mai serioase din acest an.

In urma ploilor din 22-24 martie, DJ 205 D a fost blocat pe o portiune de 300 de metri in satul Bradacesti, din
Nereju, iar la kilometrul 19^250 s-a produs o eroziune de mal. De asemenea, si mai mule drumuri comunale au avut de suferit. Astfel, au fost blocate DC 115, Rachitasu-Fetig, DC 114 Andreiasu-Hotaru, DC 98 Paltin-Prahuda, o lungime de 300 de metri. Drumurile comunale afectate au fost DC 94 Reghiu-Raiuti, DC 98 Coza-Alunu si DC 149 A Petreanu, din comuna Poiana Cristei.

De asemenea, doua drumuri comunale neclasificate au fost stricate de ape pe distante de citeva sute de metri. Este vorba
de drumurile Coza-Lunca Putnei si Coza-Lunca Strajii. Pe DC 108, la Spulber, se circula cu dificultate. Ploile au afectat si sase poduri de pe DN 2 M, DN 2 D, DN 2 L si DC 149 A, precum 17 podete si o punte pietonala. De asemenea, la Paltin digul de protectie al centrului civic a fost erodat in proportie de 70%.

"Prefectul sa-si urce funduletul in masina"

Marian Oprisan justifica suma uriasa spunind ca torentii formati in urma ploilor abundente au dus la distrugeri importante in reteaua drumurilor comunale si judetene. "Nu au fost luate in considerare pagubele produse de inundatiile din anii precedenti. Este vorba de noi pagube care de adauga la cele existente", ne-a declarat presedintele CJ Vrancea.

In opinia sa, autoritatile ar fi trebuit sa declare stare de urgenta punctual, in comunele unde s-au inregistrat probleme mai mari. "Ca sa le repari trebuie sa faci licitatie si trebuie sa ai surse de finantare. Lucrarile nu se pot incredinta direct pentru ca prefectul si Ministerul Administratiei si Internelor nu au declarat situatie de urgenta, au stiut sa dea numai
cod rosu sau portocaliu", a mai spus Oprisan. Presedintele CJ crede ca nu prea sint sanse sa obtina alti bani pentru refacerea infrastructurii, dat fiind ca la sfirsitul anului trecut a primit de la bugetul de stat o suplimentare de 30 de milioane de lei tocmai pentru repararea infrastructurii distruse de inundatii.

"Prefectul trebuie sa-si urce funduletul in masina, sa se duca la Ministerul Administratiei si Internelor si sa declare punctual situatii de urgenta in localitatile cu probleme, pentru ca nu e normal sa se duca copii la scoala prin albie. Am facut demersuri si eu la ministrul Vasile Blaga, dar nu am primit nici un raspuns", a declarat seful Consiliului Judetean. Ramane de vazut daca autoritasile vor face
ceva pentru vrincenii din satele izolate de ultimele ploi. Pina una alta, localnicii din satul Petreanu, comuna Poiana Cristei, au inceput sa-si ridice singuri un pod pentru a trece peste riul Rimna. (Mihai BOICU)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

118 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by