Ieri s-a judecat apelul formulat de Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani, Prefectura si Florin Cioarec, in dosarul furtului de conserve din Vama Focsani. Instanta de fond l-a achitat pe unul dintre inculpati, Constantin Eftandopolos Mindrila, fost secretar al Prefecturii si l-a condamnat pe soferul sau, Cioarec, la 6 luni de inchisoare cu suspendare. Decizia a fost data de

judecatoarea Anca Mihaela Trofin, cea care la un concurs de promovare sustinut in 2006 a luat o nota foarte mica, 4,64. Sentinta data de Trofin a fost contestata de procurori, Prefectura si de catre Florin Cioarec. Apelul de ieri a fost judecat de catremagistratii Liviu Celmare si Maria Onose, care se vor pronunta peste o saptamina in acest caz.

Onose a inlocuit-o in cadrul completului de apel pe Mariana Sandina Croitoru, care s-a abtinut in dosar datorita unor procese pe care le-a avut cu unul din martorii spetei, ziaristul Marian Girleanu. Instanta a decis ieri sa faca o schimbare de incadrare juridica, urmind ca Mindrila sa raspunda, daca va fi gasit vinovat, de instigare la furt.

Practic, el nu mai este judecat acum pentru comiterea furtului de conserve, cum s-a intimplat la fond, ci pentru ca l-ar fi instigat pe Cioarec sa ia conservele din vama. Tribunalul urmeaza sa se pronunte, asadar, in sensul clarificarii ideii de coparticipare in ceea ce-l priveste pe Mindrila. Chiar daca i s-a schimbat incadrarea juridica, fostul

secretar al Prefecturii risca tot pedeapsa prevazuta pentru furt calificat, adica intre 3 si 15 ani de inchisoare.

S-a cerut achitarea lui Cioarec

Ieri, procurorii au pus concluzii pentru condamnarea lui Mindrila si mentinerea condamnarii lui Cioarec, in vreme ce aparatorul acestuia din urma, avocatul Ion Bratu, a pledat pentru achitarea clientului sau: "Consider ca Florin Cioarec a fost in eroare de fapt. El nu avea de unde sa stie ca acele conserve fusesera sustrase de Mindrila si nici care era regimul lor juridic.

Nu a facut decit sa execute un ordin. Decizia instantei de fond este nelegala si netemeinica. Cit priveste scenariul politic, cum ca ar fi pus umarul la debarcarea lui Mindrila din functia detinuta, acesta nu poate fi retinut de instanta. Spun asta deoarece nu putea sa se autoincrimineze prin fapta sa.

Ar fi dus conservele fara sa fie vazut, apoi ar fi anuntat Politia", a precizat avocatul Ion Bratu. Varianta sustinuta de Mindrila, cum ca s-a incercat schimbarea sa din functie dupa un complot pus la cale de Puiu Corneliu, presedintele Asociatiei Revolutionarilor din Vrancea, nu sta in picioare, din motive de logica si nu numai. Puiu Corneliu l-ar fi

lasat pe Cioarec sa duca la Mindrila acasa conservele, i-ar fi spus sa paraseasca zona, dupa care ar fi anuntat autoritatile. Insa Cioarec a fost surprins in fata blocului chiar de catre Puiu Corneliu, lucru care denota ca intre ei nu a existat nici o intelegere, mai ales ca soferul lui Mindrila s-a ales ulterior cu dosar

penal.

Motivarea s-a dat pe scenarii politice

In aceste conditii, judecatoarea Anca Mihaela Trofin l-a achitat pe Constantin Mindrila luind in considerare argumente ce tin descenariul compromiterii inculpatului de catre politicienii care nu l-ar fi dorit in functia de secretar al Prefecturii.

In motivarea hotaririi,Trofin a mai adaugat ca nimeni de la Vama Focsani nu l-a auzit (sic!) pe Mindrila spunindu-i lui Coarec sa-i duca acasa conservele respective. Probabil Trofin se astepta ca fostul secretar al Prefecturii sa-i ordone in gura mare lui Cioarec executarea sarcinii pe care i-a dat-o, in contextul respectiv.

Avocatul Ticu Burca, paratorul lui Mindrila, a fost vehement ieri, la adresa lui Florin Cioarec. Burca a sustinut ca Florin Cioarec este "un hot care prins asupra faptului a vrut sa moara si capra vecinului... adica a lui Mindrila".

Institutia Prefectului si-a mentinut la apelul de ieri pretentiile de 5.000 de lei, drept daune morale pentru ca institutia a fost tirita in acest scandal de Mindrila. (Cristi IRIMIA)