Ea a declarat ca pleaca „din motive personale“ si ca nu se dezice de presedintele Traian Basescu, „am in continuare incredere in proiectele sale“.

Conflictul cu Elena Udrea, posibil motiv de plecare

Motivele demisiei Adrianei Saftoiu au fost indelung cautate de catre presa centrala. Unul dintre ele ar putea fi tocmai un alt fost consilier prezidential, Elena Udrea, despre care s-a speculat ca ar fi inca in „gratiile" presedintelui, care ar asculta de sfaturile sale.

Alti analisti au vazut o racire a relatiilor inca de la inceputul anului, dat fiind ca Saftoiu, desi purtatoare de cuvint la Cotroceni, nu l-a mai insotit pe Basescu in vizitele oficiale. Alte variante vorbesc despre o posibila interventie a Adrianei Saftoiu pe linga ministrul Vasile Blaga ca acesta sa o ajute sa treaca peste „intrigile" Elenei Udrea.

Nici una din aceste speculatii nu a primit raspuns, inca, din partea consilierului prezidential. Ea a specificat faptul ca demisia sa este o masura administrativa si ca va sustine, in continuare, politica lui Traian Basescu.

La dreapta lui Basescu, de 7 ani

„Demisionez din motive personale. Sint convinsa ca fiecare are momente in care vrea sa mearga acasa", a mai spus ieri Adriana Saftoiu. Ea a anuntat ca saptamina viitoare va lansa o carte, intitulata „Vocile puterii", despre toti purtatorii de cuvint din institutiile importante ale statului, din anii '90 pina in prezent.

Adriana Saftoiu este cea care s-a ocupat, in ultimii 7 ani, de imaginea lui Traian Basescu. A fost, rind pe rind, secretar de stat si purtatoare de cuvint a Guvernului, apoi director de cabinet in cadrul Ministerului Transporturilor.

Saftoiu s-a ocupat, timp de 3 ani, de relatiile cu presa la Partidul Democrat si, dupa ce Traian Basescu a cistigat alegerile prezidentiale, l-a urmat la Palatul Cotroceni. Demisia sa este ultima dintr-un sir mai lung de demisii ale oamenilor care au format prima echipa de consilieri ai presedintelui: Renate Weber, Andrei Plesu, Stana Anghelescu, Elena Udrea, Theodor Stolojan si Sergiu Medar.

Familia Saftoiu se retrage

Cine va lua locul purtatorului de cuvint al presedintelui Romaniei este un alt subiect dezbatut de lumea politica, dupa confirmarea demisiei lui Saftoiu. Unul din numele vehiculate a fost cel al Narcisei Iorga, sefa biroului de presa al PD, care, insa, a infirmat zvonurile, spunind ca nu exista nici o propunere in acest sens.

Nici Adriana Saftoiu nu a nominalizat pe nimeni care sa ii preia atributiile, numirea raminind la latitudinea presedintelui Basescu. Demisia ei vine la doar 10 zile dupa ce sotul sau, Claudiu Saftoiu, a demisionat de la conducerea Serviciului de Informatii Externe (SIE).