Georgeta Gavris: Scandalul Cadea a luat proportii, astfel ca am putut citi pe prima pagina a unui cotidian local “Demisia, domnule Kiss!”, material in care cum ii spune si titlul jurnalistii cer demisia de onoare a presedintelui Consiliului judetean Bihor. In calitate de consilieral domnului presedinte cum comentati toate acestea?

Szabo Odon: Daca luam toata presa, putem vedea si alte cotidiene care de obicei ne critcau mai mult si care sunt mai blajine in declaratii si care realizeaza ca nu trebuie sa faci un demers personal in anumite chestiuni. Eu cred ca activitatea noastra poate fi comparata in momentul in care ni se va termina mandatul.

Sa vedem ce s-a facut in mandatele anterioare si ce a facut acest consiliu judetean (CJ). Daca am facut doar un singur lucru cu care ne putem mandri deja am facut mai mult decat altii. Anul trecut judetul Bihor a fost pe locul intai la redistribuirea de fonduri. Nu este doar meritul consiliului judetean este SI meritul consiliului.

Faptul ca Bihorul a beneficiat de fonduri importante penrtu realizarea unor investitii cum ar fi drumuri, scoli, camine culturale, biserici si alte domenii. Eu cred ca este si meritul acestui consiliu judetean. Si in momentul in care vom trage linie trebuie sa vedem daca acel lucru pe care l-a realizat CJ este pozitiv sau negativ. Nu trecem printr-o perioada fasta.

Presa si toate celelalte sunt contaminate de presa centrala. Doreste demisii, suspendari. Motivele pot fi cautate si gasite. Real si nereal Nu cred ca este oportun sa discutam acum, la un mandat care nu este finalizat, despre anumite lucruri despre care nu stim ce s-a intamplat. Nu-mi plac antepronuntarile. Trebuie sa vorbeasca documentele. Trebuie sa vezi cum e structurata o decizie, cum se argumenteaza o decizie...

Daniel Meze : Haideti sa vorbim mai concret despre cazul Cadea. Sa reamintim putin despre ce este vorba. Consiliul judetean este acuzat ca a investit cu buna stiinta niste bani, banii guvernului, intr-un imobil care era revendicat in natura si urma sa fie retrocedat. Cum vedeti toata aceasta situatie ?

Szabo Odon : Este din nou antepronuntare. Cazul Cadea dupa parerea mea este un caz artificial creat. Din doua motive. Este primul caz, document, cand media il numeste pe presedintele CJ Kiss Sandor. Toata presa, intotdeauna l-a numit Kiss Alexandru. Nu cred ca sunt intamplari. Cand se doreste sa se dea o tenta, se da o tenta intr-o anumita directie.

Se incearca sa se speculeze intr-o anumita directie. Cererea de revendicare, sub forma de despagubiri dateaza din 2001, nicidecum din 1992 cum scria presa. Fiecarea si-a dat cu parerea fara sa citeasca aceste documente. Institutia abilitata nu era CJ, prefectura a studiat dosarul, si-a facut treaba. In 2005 au transmis dosarul mai departe la consiliul local Sacuieni.

In ianuarie 2006 Guvernul a decis sa reabiliteze toate cladirile in care sunt persoane cu handicap, care stiti foarte bine in ce conditii traiesc. Va aminititi in ’90 cand am vazut acesti copii pe CNN in locuri mizere, erau izolati si toata lumea astepta ca ei sa moara. Nu cred ca acesti copii merita un astfel de tratament.

In 2006 guvernul a spus « reabilitam toate aceste centre » pentru ca exista o directiva europeana in acest sens, unde ni se solicita o atentie sporita in aceste cazuri. Vorbim despre copii dar sunt persoane peste 18 ani, cu handicapuri severe, dar care vor ramane in centru pana la moarte. Guvernul a alocat deci fonduri pentru astfel de proiecte.

In febrarie cand s-a luat aceasta decizie, ministerul, la fel ca si toti ceilalti ar fi putut afla daca exista probleme de revendicare. Era mult mai important sa te gandesti la oamenii internati acolo. Oricum daca s-ar fi uitat cineva s-ar fi putut vedea ca acea cladire nu este retrocedabila in natura.

De-a lungul anilor s-au facut foarte multe investitii, inclusiv adaugiri, iar legea nu permite retrocedare in natura in astfel de cazuri. Ce trebuia sa facem sa lasam totul asa, sau sa inchidem centrul, sa scoatem copiii in strada. A venit un corp de control de la Bucuresti care ne-a atras atentia ca acest centru nu corespunde niciunui standard.

Daniel Meze : In aceast caz de ce nu ati venit sa spuneti celui care scrie ca nu are dreptate ? De ce nu ati venit cu un raspuns prompt si sa ne spuneti ca nu se poate retroceda in natura ?

Szabo Odon : Noi , CJ, ne-am trezit ca un postas care este hartuit de pensionari pentru pensiiile mici. Nu la noi s-a depus cererea de retrocedare, nu noi am alocat banii, au venit prin hotarare de guvern cu o directie clara. Acesti bani ori erau cheltuiti la Cadea ori ramaneau la Bucuresti.

Daniel Meze : Toata problema a capatatat dimenisiuni mai mari cand a intervenit Parchetul. Domnul Vasile Popa, prim procuror pe langa judecatoria Oradea a declarat ca se cerceteaza modul in care CJ cheltuieste banul public.

Szabo Odon : Ce-a cheltuit CJ ? erau bani de la guvern. Nu am gestionat acesti bani, nu sunt banii consiliului judetean. Nu noi, din bugetul propriu am cheltuit acesti bani

Georgeta Gavris : Nu credeti totusi ca scandalul Cadea nu ar fi capatat aceste dimensiuni, daca nu ar fi existat o lipsa de transparenta din partea CJ ?

Daniel Meze : A trecut un an de zile cand CJ nu a facut nici o conferinta de presa...

Szabo Odon : Aveti dreptate, dar fiti putin mai intelegatori, in momentul in care in media apar informatii despre familia ta. Eu sunt persoana publica, dar sotia mea nu.

Daniel Meze : Bun si solutia e sa va izolati ca institutie ?

Szabo Odon : Nu accept sa se intervina in viata personala a politicienilor, in viata mea sau a domnului presedinte

Daniel Meze : Asta nu va scuza de faptul ca nu ati mai vorbit cu presa.

Szabo Odon : Am dorit sa transmitem un mesaj, sa raspundem si noi. Nu cred ca acesta trebuie sa fie stilul... daca macar o singura data v-ati fi vazut mazgalita familia pe nedrept in presa, m-ati intelege. Aceste lucruri sunt mizerii care nu au nimic a face cu jurnalismul

In sfarsit toata lumea stia ca aceasta cladire de la Cadea este revendicata si ca nu va fi retrocedata in natura.

Daniel Meze : Ce se intampla cu aeroportul din Oradea?

Szabo Odon: Primarul din Debrecen a spus foarte clar cand a fost la Oradea ca nu se doreste dezvoltarea unui singur aeroport in regiune. Din Debretin in general se zboara spre Germania si Anglia. Din Oradea spre Spania sau Italia.

Daniel Meze: Ce strategie are CJ privind aeroportul din Oradea?

Szabo Odon: Am facut doua proiecte , de anul trecut transmise la guvern, prin care am solicitat fonduri. Am avut promisiunea de la minister ca vom primi bani la sfarsitul anului, 250 miliarde, dar probabil au semnat ministri cu cerneala invizibila. Ne-am bucurat cu totii si pana la urma nu au venit banii.

In continuare dorim sa dezvoltam pista acestui aeroport pentru a avea curse in conditii normale la Bucuresti si in strainatate.

Daniel Meze : Aveti incredere in actuala conducere a a aeroportului?

Szabo Odon : Nu e treaba mea sa am incredere in unul sau in celalalt. Noi trebuie sa gasim proiecte, finantare si parteneri pentru a realiza aceasta investitie. Din pacate asa-zisa descentralizare nu ne este de ajutor. Am refacut documentatia si sper sa fie sustinut efortul nostru.

Daniel Meze : Cum stam cu reabilitarea si modernizarea drumurilor judetene ?

Szabo Odon: Anul acesta, pentru 2007 vom avea dublu fata de anul trecut. Am reusit prin intermediul partenerilor de coalitie sa aducem in plus 200 si ceva de miliarde fata de anul precedent. Anul acesta vom termina niste drumuri importante. Drumul de la Salonta la Soimi spre exemplu.

Sunt trei tipuri de lucrari : igienizare, plombare (vom plomba toate drumurile judetene in acest an) si exista si lucrarile de modernizare. In total vom lucra la aproximativ 100 km. Trebuie facute toate aceste investitii. Trebuie sa legam niste cai. Sunt locuri unde sunt lipsa 4 sau 5 km pe un drum judetean.

Daniel Meze : Se vorbeste despre faptul ca in cadrul CJ este dictatura. Exista putere si opozitie in cadrul CJ ?

Szabo Odon: Bihorul este puterea pentru noi. Incercam sa gasim compromisuri acceptate de toata lumea. Nu punem pumnul in gura la nimeni. Se discuta totul. In Germania exista opozitie ? Socialistii si crestin democratii conduc impreuna Germania pentru ca e nevoie de consens. La Bucuresti nu se poate. Cei de acolo au probabil alte interese.

Noi in Bihor incercam sa rupem cu traditia certurilor de la Bucuresti. Avem presa care este opozitia noastra si nu partidele.