Prologul Adunarii Ecumenice

Sute de tineri de sibieni, din cinci confesiuni au refacut vineri seara drumul spre Golgota a lui Iisus Hristos, din Vinerea Mare. Au mers in cinci biserici, toate aflate in centrul istoric al Sibiului, au cantat si au purtat candele aprinse in maini.

Procesiunea a inceput vineri seara, odata cu lasarea intunericului. Tineri de la mai multe licee sibiene, dar si credinciosi varstinici au mers la locul de intalnire, bicerica catolica din Piata Mare a Sibiului. Slubja a fost in limbile romana, germana si maghiara si s-a desfasurat in biserica ortodoxa, greco-catolica, romano-catolica, evanghelica si protestanta.

In fiecare s-a slujit, iar pe drum, intre biserici, credinciosii au inaltat cantece bisericesti.

Tinerii au fost cei mai incantati de posibilitatea de a participa la acest eveniment. Multi nu stiau despre ce e vorba si au venit din pura curiozitate. „Am venit pentru ca nu stiam ce presupune aceasta procesiune. Am auzit de ea si am spus ca nu pot pierde asa un eveniment”, spune o eleva. „E important pentru mine sa fiu aici.

Am venit pentru ca stiu ca e bine sa fiu alaturi de cruce pentru a retrai, cat se poate, drumul pe care Iisus l-a parcurs spre Gogota”, povesteste o alta eleva. „Nu a fost deloc greu sa adunam tinerii in aceasta seara aici. Au fost foarte entuziasmati sa participe la refacerea drumului Mantuitorului spre Golgota”, spune profesoara Daniela Mihai, de la liceul Onisifor Ghibu.

Preotii au fost si ei placut surprinsi de prezenta numeroasa a tinerilor. „Tineretul este viitorul nostru si este bine sa ne preocupe tinerii. Acest eveniment se vrea a fi un proolog pentru Marea Adunare Ecumenica ce va avea loc anul acesta la Sibiu”, spune Nicolae Popa, preot vicar greco-catolic.

Procesiunea de vineri seara a fost un prolog pentru Marea Adunare Ecumenica ce va strange la Sibiu, in luna spetembrie a acestui an, 2.100 de delegati si pelerini din intreaga lume si din toate confesiunile, cu scopul de a aduna toate bisericile intr-un mare eveniment ecumenic.

„Daca biserica este pentru oameni si oamenii trebuie sa fie pentru biserica. Este foarte important ca enoriasii aproba aceasta idee a reconcilierii dintre biserici”, Nicolae Popa

Gabriela ROMAN