Duminica, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a anuntat pe democrati ca nu mai sint la guvernare. Trecerea in opozitie a Partidului Democrat, asa cum a anuntat ieri premierul, face sa se clatine fotoliile multor sefi de institutii din Vrancea, membri PD sau celor care au primit doar sustinerea politica a acestui partid.

Evident ca posturile acestora sint dorite in primul rind de liberalii, care au anuntat un guvern aproape monocolor.

Este vorba despre fotoliile sefilor de la Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala, Garda de Mediu, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatea Rutiera Romana, Registrul Auto Roman, Autoritatea Nationala de Imbunatatiri Funciare, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Casa de Pensii, Agentia Judeteana de Ocuparea Fortei de Munca si Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon", plus

alte functii de adjuncti de sefi de institutii printre care si Inspectoratul Scolar Judetean. Odata cu schimbarea ministruluiadministratiei si internelor dificila va fi si situatia Inspectoratului Judetean de Politie si chiar a prefectul Ion Oprea, care, desi apolitic, a fost propus si este sustinut de PD.

In cazul celui din urma, la bursa zvonurilor este data varianta mutarii acestuia in alt judet si trecerea in fruntea prefecturii a fostului liberal Dragos Mircea.

Pacaleala liberala

Daca pina acum liberalii s-au simtit trasi pe sfoara de alesii democrati care au dat "la pace" in consiliile locale sau Consiliul Judetean pentru adoptarea mai multor hotariri, de la 1 aprilie a venit rindul celor din PNL sa-i scoata din carti pe colegi lor din PD. Razboiul dintre PD si PNL in Vrancea a inceput in urma cu mai mult timp si a facut pina acum doua victime.

Prima a fost ex-seful CJAS Vrancea, prim-vicepresedintele PD Andrei Dulgheru, inlocuit de liberalul Mihai Copaci, urmat de doctorul Nicolae Moise

directorul general al Spitalului Judetean, care a fost demis initial de catre ministrul liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu si repus apoi in functie prin hotarire judecatoreasca. Cei aflati acum la conducerea directiilor deconcentrate, sprijiniti de PD, risca sa-si piarda functiile in urma restructurarii Guvernului.

Referitor la acest aspect, in lipsa opiniei conducerii democratilor, respectiv a presedintelui PD Vrancea, senatorul Jan Vraciu (despre care am aflat ca se afla in strainatate) si a vicepresedintelui Valerica Panciu, am consemnat totusi declaratia formalista a prim-vicepresedintelui PD Vrancea, Andrei Dulgheru.

"Asa cum a spus si domnul Boc, sa lasam ziua de azi (ieri, n.r.) sa treaca, pentru ca este sarbatoarea Floriilor si dupa aceea vom avea o pozitie oficiala a partidului. Deocamdata, nu pot anticipa nimic legat de plecarea colegilor democrati din functiile pe care le detin. Eu sint insa cel mai bun

exemplu de cum se respecta legea. Am fost cistigatorul unui concurs, nu am fost numit pe functie si totusi...", a declarat Andrei Dulgheru, referindu-se la demiterea sa din fruntea Casei de Asigurari.

Liberalii nu vor o vinatoare de vrajitoare

Pe de alta parte, presedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru, anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca nu se va trece la demiteri din functie in rindul democratilor, chiar daca ministerele sint conduse de liberali. "Nu ne vom apuca acum de o vinatoarede vrajitoare, este o situatie de criza si nu cred ca se vor face schimbari pe capete.

De altfel, protocolul Aliantei a fost inghetat, de catre noi, iar ultima intilnirie pe care am avut-o cu Jan Vraciu a fost acum 3-4 saptamini. Vrancea este insa primul judet din tara in care PD a rupt Alianta", a declarat Nini Sapunaru. Acesta a mai precizat in contextul nevoii de sustinere de catre parlamentarii PSD a unui guvern minoritar ca in plan local nu vor fi incheiate

intelegeri cu PSD Vrancea. (Doina GANEA)

Cui i se clatina scaunul

Printre cei aflati in situatia de a ramine fara functiile in care au fost

promovati se numara:

- Prefectul Ion Oprea

- comisarul sef Viorel Serbanoiu - IJP Vrancea

- dr. Nicolae Moise - Spitalul Judetean

- Costica Neata - DADR Vrancea

- Aurel Cristian Garda de Mediu

- Dumitru Dila - OPC

- Stan Rogoz - inspector general adjunct ISJ

- Nicolae Tanase - ARR

- Mariana Dantis -AJOFM

- Doina Vraciu - SGA

- Florica Chelaru - CJP

- Ionel Partenie - ANIF

- Alin Trasculescu - RAR