Premiera nationala: la doi ani dupa ce si-au ales primul primar, satenii din Coltau au facut referendum pentru a-l demite

Situatie fara precedent in politica romaneasca de dupa 1989: in comuna maramureseana Coltau s-a desfasurat un referendum pentru demiterea primarului. Primul primar al localitatii ales conform normelor democratice, Zoltan Incze, este acuzat de "practici dictatoriale si gestionarea defectuoasa a bugetului public".

In fapt, oamenii sunt nemultumiti de faptul ca livada, o suprafata de peste 60 de hectare, a ajuns prin "artificii contractuale" sa fie gestionata de firma de familie a primarului.

1 aprilie. Duminica Floriilor si Ziua Pacalelii a inceput in Coltau cu disparitia primarului Incze, care a refuzat sa faca declaratii.

Coltau, un sat cu 500 de fumuri (case) si populatie preponderent maghiara (72%), a devenit comuna in 2004 si continua sa traiasca in dulcea incremenire a secolului trecut. Cu exceptia drumului judetean nici o ulita nu e asfaltata, farmacia e "drogherie", iar canalizarea doar un vis. In zorii zilei s-a deschis sectia de votare

"pentru referendum". Acesta a fost organizat cel putin ciudat. Pentru ca, potrivit legii, primarul este cel care stabileste sectiile de votare, Incze a decis ca toti cei 1.627 de oameni cu drept de vot sa isi exercite dreptul intr-o singura sectie, amplasata vizavi de casa sa, in Caminul Cultural.

Consilierul local Iosif Covaci e convins ca aceasta "gaselnita" a primarului a anulat din start posibilitatea de a vota pentru peste 150 de votanti din satul Catalina, situat la 3 km distanta. "Asa ceva n-am vazut niciodata. Aista-i primar ca o zis ca nu ne trebe canalizare? El decide singur ce si cum, pa nime’ nu-ntreaba. De capu’ lui face tata comuna.

Numa legea-l poate da jos!", spune o localnica, Ghit Ilonko. "Io, de exemplu, nu ma duc. Am treaba cu caruta, cu calu’. si dac-am zis ca nu ma duc, cu cine credeti ca votez? No, ziceti ca aveti atatea clase, io am numa’ sasa clase. Da’ nu ma duc, logic?", sustine vehement un alt localnic, Iosca Varga.

Pana la ora 18.00, la referendum s-au prezentat 450 de persoane, cu toate ca pentru validarea scrutinului este necesara prezenta a 814 alegatori.

ACUZATII

Numerosii contestatari reclama ca primarul "le-a furat livada". Povestea dateaza din urma cu aproape doi ani, cand Incze i-a convins pe membrii composesoratului care detine peste 60 de hectare de livada, sa semneze concesionarea acesteia pe o perioada de 20 de ani "cu o firma din Germania".

In fapt, livada a ajuns sa fie gestionata, prost, dupa cum spun proprietarii acesteia, de catre firma primarului SC Rezonald SRL. Mai mult, oamenii acuza faptul ca Primaria se afla intr-un spatiu inchiriat intr-o casa a primarului. "Initial, o zis ca da casa pe degeaba. Da’, dupa o luna o zis sa-i dam chirie 15 milioane", sustine Covaci.