Craiova, Dolj. Un oras cu statuia mutata. Locatia istorica in care cei cinci ministri cu greutate ai PD au aparut pentru ultima data, aliniati, in fata presei si a lumii, in calitatea lor de guvernanti.

Cu fruntile late, la patru ace, cu cate un gram de sudoare pe tampla, dintii inclestati, si cu picioarele incrucisate sub scaune, cinci ministri, un Boc si un Videanu au stat la peretele portocaliu, tinand piept tirului de blitzuri.

Totul s-a intamplat vinerea trecuta. Murmur mare pe Fratii Buzesti. Un politist - brotacel, adica in vesta fosforescenta, se afla la fiecare doi metri liniari de asfalt aglomerat. Caruri ale televiziunilor cu fason de la Bucuresti erau parcate, gigantice si colorate, intr-o rana, in puncte cheie din centru. Unul se afla chiar in fata sediului renovat al PD Dolj.

Inauntrul sediului, agitatie. Ziaristi de la Bucuresti si din Craiova, membre PD scoase din cutie. In antreu, tratatie de zile mari: cafele, sucuri, fursecuri, alune si prajituri. Ziaristii socializau, dupa port si dupa aria de acoperire a publicatiei/televiziunii. Sala de conferinte, aranjata parca dupa un ghid european cu norme de aranjat o sala de conferinte.

O masa luuunga, de prezidiu, era pusa fata in fata cu randuri de scaune aliniate. Printre scaune, trepiede, cameramani si fotografi, iar pe scaune, unul cate unul s-au asezat ziaristii cu agendele in poala.

Cu o intarziere de doar trei minute, performanta remarcabila, intra, in sir indian, fetele ministeriale: Anca Boagiu, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Sulfina Barbu si Gheorghe Barbu, presarati cu cate un Emil Boc, Adriean Videanu si Aurica Solomon. Isi ia fiecare, tacut si sumbru, locul la prezidiul luuung. Singurul care parea din alt peisaj era Videanu, rosu in obraji si cu dintii la vedere.

“Fara Blaga si Macovei, Romania nu era azi in UE“, “In 2006 s-a investit in invatamant cat s-a investit intre ’90 si 2005“, “Dintre cei mai populari noua ministri, PD are sapte“, “Nu vom pactiza cu dusmanul, de dragul de a ajunge la putere“, “Cu ce au gresit Vasile Blaga, Monica Macovei si Radu Berceanu? Sunt cei mai buni ministri ai

Romaniei“, “Decizia e la prim-ministru“, “Cea mai buna solutie ar fi o impacare, pentru ca am avut o guvernare de succes“, “Ar trebui sa ia o decizie, asta asteptam de la el.“ Si conferinta se incheie.

Avea sa fie ultima conferinta la putere a democratilor, dar ei inca nu stiau asta.