Dupa Primul Razboi Mondial, Romania a fost printre primele state care au inaltat monumente dedicate memoriei celor care s-au jertfit pe campul de lupta. La 90 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, la Pietreni - Cocargea a fost dezvelit Monumentul - osuar inchinat eroilor cazuti in Dobrogea, in luptele din Razboiul de Intregire a Neamului (1916 - 1918 ).

Inaltat in curtea Bisericii „Sfanta Treime”, ideea realizarii constructiei s-a nascut dintr-o intamplare: lucratorii care incepusera reabilitarea bisericii au dat de un schelet. Cum se stia ca in zona se purtasera lupte, si mai ales ca in curtea lacasului de cult au fost ingropati soldatii care pierisera in razboi, nu a fost greu de presupus cui apartineau ramasitele.

In Dobrogea nu a mai fost ridicat un monument inchinat eroilor neamului din 1944. Poate pentru ca autoritatile au considerat ca nu mai este nevoie. Anul trecut insa, oficialitatile s-au hotarat sa ridice un nou monument, modern (unii l-au catalogat chiar futurist, datorita arhitecturii), dar asta dupa o intamplare... mai putin obisnuita.

Initial, nu era in plan decat reabilitarea Bisericii „Sfanta Treime” din localitatea Pietreni - Cocargea, unde intre anii 1916 - 1918 se purtasera lupte grele, in Razboiul de Intregire a Neamului. Documentele din arhiva Oficiului National pentru Cultul Eroilor consemneaza ca aceste lupte s-au soldat cu peste 70 de morti, 50 de disparuti si aproximativ 1.000 de raniti.

Dupa ce in urma cu cativa ani a fost schimbat gardul imprejmuitor al lacasului de cult, in 2006, autoritatile s-au hotarat sa construiasca un nou lumanar si o toaleta. In momentul in care s-au apucat sa sape fosa pentru toaleta, muncitorii au ramas inmarmuriti: la nici 20 de centimetri sub pamant, chiar langa locatia vechiului WC, au dat peste un schelet.

Ramasitele se pare ca apartineau unuia dintre cei 23 de soldati care au fost ingropati in curtea bisericii din Pietreni, in 1918. De altfel, langa ramasitele umane au fost gasiti si epoletii si o parte din imbracaminte.

Potrivit autoritatilor, osemintele soldatilor morti pe campul de lupta in Pietreni au fost mutate, in urma cu ani buni, in Cimitirul Eroilor din Mircea Voda, dar se pare ca pe acest soldat, care fusese inmormantat in margine, il uitasera.

Asa se face ca timp de peste 90 de ani, acesta a fost ingropat langa un wc, in vreme ce toata lumea punea coroane la crucea ridicata pe camp, in apropierea localitatii Pietreni, unde de asemenea se stia ca au fost ingropati o parte dintre cei care pierisera in razboi si la mormintele din cimitirul din Mircea Voda.

Pentru a acorda respetul cuvenit soldatilor cazuti, oficialitatile au luat atunci decizia de a inalta Monumentul - osuar de la Pietreni. Dar cum exista posibilitatea sa mai existe si alte oseminte in curtea bisericii, muncitorii au fost pusi sa o sape, centimetru cu centimetru.

La fel cum s-a intamplat, de altfel, si cu imprejurimile crucii ridicate pe camp - in ciuda faptului ca documentele atestau faptul ca cei 18 soldati care fusesera ingropati aici fusesera de asemenea stramutati in Cimitirul Eroilor de la Mircea Voda.

Iar rezultatele nu s-au lasat asteptate: desi nu a mai fost gasit nici un schelet complet, au fost scoase la iveala diverse oseminte umane, mai multi nasturi, cativa banuti si foarte multi bocanci.

Potrivit subprefectului Claudiu Palaz, cel care a supravegheat inaltarea monumentului, osemintele soldatului erou au fost depuse intr-un giulgiu, intr-un sicriu, in vreme ce in cel de-al doilea au fost asezate restul osemintelor si a lucrurilor gasite, inclusiv bocancii.

De altfel, autoritatile au avut grija sa respecte toate obiceiurile crestine care se impun in momentul in care un mort este mutat intr-un nou loc de veci. Au fost date de pomana mancare, imbracaminte si incaltaminte. Mai mult, si alegerea locului unde a fost inaltat momunentul isi are propria poveste.

Astfel, constructia a fost ridicata in locul unde, in urma cu cinci ani, cand a fost renovat gardul, a fost gasita o caramida pe care era incrustata o cruce.