Ancheta penala despre padurile revendicate de intermediarul Maricel Cosor in numele mostenitorilor familiei Apostoleanu s-a mutat in Elvetia in urma cu o saptamina. Politia din tara cantoanelor va investiga testamentul olograf in baza caruia Tatiana Cecilia Apostoleanu cere cea mai mare parte din padurile pe care le-a avut familia sa in aceasta zona a tarii.

Aceasta este reprezentata de Maricel Cosor, un afacerist obscur pina acum din comuna Brosteni, care a intrat in PD dupa alegerile din 2004. Cosor a solicitat, in baza unor procuri, in Vrancea, Bacau si Galati o suprafata de padure care se intinde pe numai putin de 14.000 de hectare, din care 10.000 au apartinut familiei Apostoleanu.

IPJ Vrancea a inceput o ancheta, dupa ce a primit un dosar de la DNA Galati, in care un alt mostenitor, Serban Nestor Cincu, contesta autenticitatea testamentului Tatianei Apostoleanu, sustinind ca o parte din mostenire i s-ar cuveni.

Mai intii, politistii vrinceni au cerut Inspectoratului General al Politiei Romane formarea unei comisii rogatorii care sa verifice acest document la notariatul din Bucuresti unde a fost inregistrat si unde s-a intocmit certificatul de legatar in anul 2000. Concluzia politistilor a fost ca notarul nu si-a pus nici o intrebare asupra actelor prezentate si le-a luat de bune.

Intrucit nu s-a putut stabilit cu certitudine daca documentele sint sau nu autentice, IPJ Vrancea a cerut in urma cu o saptamina verificarea actelor incheiate in Elvetia, mai exact la Laussane, un oras de pe malul lacului Geneva.

Potrivit procedurii, solicitarea adresata de politisti trebuie sa treaca pe la Parchetul Judetean de pe linga Tribunalul Vrancea, ajunge apoi la Parchetul General, care adreseaza o solicitare statului elvetian pentru efectuarea unei anchete. Intr-un final, dosarul va ajunge pe masa unui procuror elvetian.

Semnatura lui Dan Apostoleanu este contestata

Tatiana Cecilia Apostoleanu a cerut autoritatilor judetene padurile familiei sale in baza unui testament olograf, in baza caruia a primit toate bunurile detinute de sotul sau, Dan Apostoleanu.

"Nesilit de nimeni si in deplinatatea facultatilor mele mintale, inteleg sa dispun de bunurile mele ramase dupa moartea mea si doresc sa o numesc pe sotia mea, Apostoleanu Tatiana Cecilia, legatara niversala a tuturor bunurilor mele mobile si imobile", se arata in testamentul scris de mina, pe o coala A, incheiat pe 14 iulie 2000 la domiciliul sotilor Apostoleanu din Laussane, Elvetia.

Dan Apostoleanu a murit la citeva luni dupa ce s-a redactat testamentul, pe 21 septembrie 2000. Pe 17 octombrie a fost incheiat certificatul de legatare nr. 103, la notarul public Lidia Seceleanu, din Bucuresti. Aceasta este preferata si de democratii bucuresteni pentru parafarea unor tranzactii imobilare.

La certificatul de mostenitor a mai fost atasat un document incheiat de un notar elvetian prin care se confirma autenticitatea acestuia. Serban Nestor Cincu a reclamat faptul ca semnatura lui Dan Apostoleanu de pe document nu ar fi autentica. Se pare ca semnele de intrebare au aparut deoarece acesta ar fi incheiat anterior un alt testament, care avea alti beneficiari ai averii sale.

Politistii spera ca dupa ancheta din Elevetia, care va dura destul de mult, se va lamuri situatia documentelor in baza carora se cere revendicarea padurilor. Pina atunci, Comisia judeteana de fond funciar a blocat restituriea padurilor cerute de Maricel Cosor in numele mostenitorilor, fapt care l-a nemultumit extrem de mult pe acesta. Afaceristului se pare insa ca ii merge foarte bine din punct de vedere financiar din exploatarea padurilor retrocedate.

Astfel, acesta a cumparat o casa pe strada Comisia Centrala din Focsani, valoroasa nu atit prin contructia in sine, ci prin terenul aflat intr-o zona foarte bine cotata pe piata imobiliara. (Mihai BOICU)