Democratii si-au pus pofta in cui, dupa ce timp de doi ani au incercat sa isi astearna cat mai bine, astfel incat sa dispuna de cea mai mare parte a cascavalului european. Reusisera sa isi pregateasca asternuturi de circa 20 de miliarde de euro. Cand tocmai ce asteptau infrigurati aprobarea banilor, Tariceanu i-a lovit in moalele capului.

Numai ca maghiarii lui Marko i-au cam incurcat si lui socotelile. Expresul de sud va prezinta vechea si noua structura a destinatiei fondurilor europene.

Dupa cum arata fostul guvern, ministrii PD controlau tocmai portofoliile care aveau sa gestioneze aproximativ doua treimi din fondurile europene. Singurul peste mare care le-a alunecat printre degete a fost agricultura, care valoreaza aproape 11 miliarde de euro.

Concret, PD a pierdut posibilitatea de a administra: 1) 4,41 miliarde de euro, prin Programul Operational (PO) Regional gestionat de Ministerul Integrarii condus de Anca Boagiu, 2) 5,6 miliarde de euro, prin PO Transporturi, gestionat de Ministerul Transporturilor condus de Radu Berceanu, 3) 5,5 miliarde de euro, prin PO Mediu administrat de Ministerul Mediului, condus de Sulfina Barbu, 4) 4,13

miliarde de euro, prin PO Resurse Umane, gestionat de Ministerul Muncii, condus de Gheorghe Barbu, 5) 244,7 milioane de euro, prin PO Dezvoltarea Capacitatii Administrative, administrat de Ministerul Internelor, condus de Vasile Blaga. Cu un total de 19,8 miliarde de euro, ministrii PD erau marii castigatori ai “loteriei“ europene.

Liberalilor, initial, nu le reveneau decat 11,2 miliarde de euro. Dintre acestia, 11 miliarde sunt gestionate de Ministerul Agriculturii, si fac obiectul Planului National de Dezvoltare Rurala.

Dupa ce conservatorii au parasit guvernul, Ministerul Economiei a trecut sub aria de influenta a PNL, iar prin acest lucru liberalii au mai obtinut inca 3,8 miliarde de euro, numai bune de administrat pentru PO Competitivitate Economica. De mentionat ca toate sumele mentionate contin atat finantarea europeana propriu-zisa, cat si particica de cofinantare a bugetului national.

Restructurarea Guvernului i-a lasat pe democrati cu buza umflata pe ultima suta de metri. Nu e de ici, de colo sa pierzi gestionarea a aproape 20 de miliarde de euro. Muntele acesta de bani a fost redistribuit, odata cu portofoliile guvernului. Maghiarii, surprinzator, au obtinut tocmai doua ministere care se vor bucura de o baie de fonduri europene.

Este vorba de Mediu si de Dezvoltare Regionala, care, impreuna, valoreaza 10,1 miliarde de euro, adica o treime din fonduri. Cat despre liberali, acestia au preluat restul, revenindu-le lor, practic, portia de 20 de miliarde destinata anterior democratilor.

Toate aceste socoteli, adunari si scaderi de sume, dau dureri de cap numai sa le asterni pe hartie. Dar tocmai ele fac politica si tocmai ele par a fi la putere.