Putin peste trei milioane de lei vechi. Abia atit cistiga, pe hirtie, un membru al Consiliului Local Sibiu. Deplasarile in strainatate sint rare, telefoane si masini de serviciu nu au, din consilii de administratie nu mai pot face parte, iar activitatea din AGA nu se mai plateste.

Daca nu e cinstit si activ, sau daca nu face vreo "inginerie" financiara, consilierul sibian n-are sanse prea mari sa se imbogateasca. Noroc ca majoritatea au propriile lor afaceri.

Media: 300 de lei

Cu cit este platit un consilier municipal? "In jur de 300 - 310 lei, net, pe luna. Eu atit iau, va spun realitatea. Sint in comisia sociala si particip, de obicei, la doua sedinte in fiecare luna. Daca cei de la buget-finante fac mai multe sedinte, iau mai mult, nu stiu.

E treaba lor. 300 de lei nu inseamna mare lucru. Dar nu m-am gindit niciodata la asta", sustine un consilier local. Singura deplasare pe care a facut-o pe banii sibienilor nici macar nu a fost in aceasta legislatura. Ci in 2002, cind Sibiul s-a infratit cu orasul german Landshut.

Maxim 600 de lei

Salariul primarului este de 4.160 de lei. Destul de bine, pentru un bugetar. Consilierii locali cistiga, pentru participarea la o sedinta, doar cinci procente din aceasta suma. Impozabil. Iar teoretic, dupa lege, unui consilier nu i se pot plati mai mult de trei participari, in fiecare luna.

"In prezent, suma achitata unui consilier pentru participarea la o sedinta este de 208 lei. Temeiul legal pentru efectuarea acestei plati este Legea 154/1998 coroborata cu HG 775/1998.

Suma lunara achitata consilierilor este in functie de numarul de sedinte la care acestia participa, dar nu vor fi remunerati pentru mai mult de trei sedinte pe luna, fie sedinte ordinare ale Consiliului Local, fie sedinte de comisie", explica Mirela Gligore, sefa Serviciului de Presa al Primariei.

O singura deplasare

In 2006, Consiliul Local a facut economie la deplasarile in strainatate. De buna voie sau dupa vointa edilului sef, care oricum are destule delegatii. Un singur consilier sibian, din cei 23, s-a plimbat, anul trecut, in strainatate.

Mariana Fritzmann, de la FDGR, a participat la o instruire pe teme administrative in orasul olandez Deventer. Dar din "pusculita" orasului nu au fost luati decit 245 de euro.

"Vizita a fost efectuata in contextul programului comun LOGO EAST, demarat de Primaria Municipiului Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu si municipalitatea din Deventer, Olanda. Costurile de transport si cazare pentru aceasta vizita au fost suportate de partea olandeza", a precizat Mirela Gligore.

Alesii sint nemultumiti

Daca au altceva mai bun de facut si nu pot participa la sedinte, consilierii nu-si iau nici banii. Plata se face pe baza tabelului de prezenta. Insa doar la sedintele ordinare, care au loc in ultima zi de joi a fiecarei luni, sau in cele din comisiile de specialitate. Nu prea se mai cistiga din functia de consilier.

"Nu mai avem voie sa facem parte din consilii de administratie, iar participarile din AGA, la institutiile subordonate Primariei, nu se platesc. AGA se intruneste o data la doua-trei luni, sau cind e nevoie, dar nu se plateste", explica acelasi membru al deliberativului sibian.

Le merge bine

Cit de saraci sint consilierii locali nu trebuie sa ne ingrijoreze. Din declaratiile de avere, se pare ca nu le merge deloc rau, desi doar sapte dintre aceste documente au fost actualizate la inceputul acestui an.

Oricum, consilierii au firme, conturi in banca, apartamente si case, masini, terenuri si asigurari de viata. Ca orice cetatean care se respecta.