"Ziarul de Iasi" a solicitat opiniile celor mai avizate persoane in domeniile celor doi, pentru a le cintari sansele. Vor face fata cei doi tineri sau se vor face de ris? O incitanta analiza, in rindurile ce urmeaza.

Prima piedica pe care o vor avea de trecut noii ministri ieseni va fi tocmai neincrederea iesenilor. Cristian Adomnitei nu a rupt pina acum "gura tirgului" in domeniul invatamintului, neavind de altfel nici o calificare in domeniu, ca om de constructii. Nici fostul jurist Tudor Chiuariu nu se poate lauda cu o experienta solida in domeniul pe care il va avea de gestionat, cel al Justitiei.

Cu toate acestea, Adomnitei pare sa-si fi stabilit deja o agenda de lucru pentru primele luni ca ministru. Desi mediul universitar iesean l-a intimpinat pe Adomnitei cu zimbete de neincredere, ironie si sarcasm. Singura sansa care i s-a acordat este cea a tineretii si entuziasmului.

Chiuariu a "beneficiat" de o primire aproape la fel de rezervata din partea magistratilor ieseni, chiar daca nu a facut publice nici un fel de prioritati ale noului sau minister pentru perioada imediat urmatoare.

"Ziarul de Iasi" va prezinta azi reactiile unor profesori notabili si ai mai multor magistrati la numirea celor doi ministri ieseni, precum si primele intentii anuntate de Adomnitei si Chiuariu.

"Este cel mai inadecvat ministru din noua garda"

Propunerea tinarului liberal Cristian Adomnitei pentru functia de ministru al Educatiei a stirnit zimbete din partea cadrelor didactice iesene si a sefilor din educatia locala. Desi tineretea este considerata un avantaj, lipsa de experienta in invatamint pare sa fie, in opinia celor intervievati, cel mai mare handicap cu care Adomnitei porneste la noul drum.

"Este cel mai inadecvat ministru din noua garda", spune specialistul in Psihologia Educatiei Adrian Neculau, profesor universitar in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei. "Oricine este implicat in Educatie stie mai mult decit dumnealui, oricare lector sau conferentiar de la facultatea noastra, de exemplu.

Ii lipseste conceptia despre Educatie in ansamblu, pentru ca nu a avut timpul necesar sa studieze sistemul in amanunt. Pe linga dumnealui, Hardau este un munte. Cred ca a facut o greseala enorma acceptind functia, pentru ca se va compromite pe viata", spune prof.dr. Adrian Neculau. Alti reprezentanti ai invatamintului iesean sint ceva mai indulgenti, dat fiind ca este vorba de un iesean.

"Este un tinar care, desi nu are experienta necesara, are entuziasm. Trebuie sa se inconjoare de persoane care cunosc bine domeniul.

Probabil va fi usor dezavantajat in domeniul invatamintului superior, un domeniu mai curios in esenta, dar este un lucru foarte bun pentru Iasi", este de parere liderul Federatiei Sindicale "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, care spera sa colaboreze foarte bine cu noul ministru la discutiile privind reforma in Educatie. "Ii recomand sa nu aiba idei fixe. Ministerul Sanatatii este precedentul.

La fel, este condus de un ministru care nu a lucrat in sistem si se descurca bine", mai crede Isvoranu. O parere favorabila propunerii liberalului iesean are si rectorul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi", Nicolae Badea, Cristian Adomnitei fiind un apropiat al institutiei, absolvent si doctorand de studii tehnice.

"Am o parere formidabila despre el, pentru ca am lucrat impreuna in comisia sociala, si pot spune ca are un simt al responsabilitatii deosebit. As dori sa rezolve ce nu s-a facut pina acum in minister de atitia ani. In primul rind, corelarea anului universitar cu anul financiar si apoi acordarea unei autonomii reale universitatilor, in limita legii", a declarat rectorul Nicolae Badea.

Dumitru Oprea: "Il compatimesc, sincer"

Opiniile sceptice sau cele categoric in defavoarea lui Adomnitei sint insa mult mai numeroase, atit printre reprezentantii invatamintului superior, cit si printre cei ai invatamintului preuniversitar. "Noi am ramas surprinsi cel putin din doua motive: nu face parte din sistemul de invatamint si e greu sa intelegi sistemul, mai ales in contextul in care acesta este in plina schimbare.

In al doilea rind, nu ne-a convins deloc ca membru al comisiei de invatamint a Camerei Deputatilor. A cerut doua saptamini de acomodare. Cred ca este foarte putin", a precizat Violeta Amariei, liderul Federatiei Sindicale "Gheorghe Asachi". O parere vehementa a avut-o si rectorul Universitatii "Al.I. Cuza", Dumitru Oprea. "Il compatimesc, sincer.

Ii va veni foarte greu sa se implice, tinind cont ca peste o luna va avea loc o intilnire a ministrilor Educatiei din 46 de tari, la Londra, unde se vor discuta problemele grave ale invatamintului european. Eu ii tin pumnii, insa consider ca pentru Iasi a fost o alegere neinspirata.

El nu are nici o vina, insa, din citi oameni de top are invatamintul iesean, putea fi facuta alta alegere", a declarat Oprea.

Sansa lui Adomnitei: consilierii profesionisti

Consilierii par a fi cei care vor dicta tonul in invatamintul romanesc, cel putin asa spera deopotriva directorul Liceului "Emil Racovita", Seryl Talpalaru, si decanul Facultatii de Istorie, Florin Platon. "Nu il cunosc, iar faptul ca nu are experienta nu-l descalifica automat, dar este un handicap. Depinde de ce consilieri va avea", este de parere decanul Platon.

"L-as sfatui sa-si atraga oameni competenti din sistem pentru a putea face fata problemelor", a spus Talpalaru. Sefa ISJ Camelia Gavrila, colega de partid cu noul ministru, spune ca a fost vorba de o serie de decizii politice care au condus la propunerea lui Adomnitei. "Este o persoana adaptabila, care va avea cu siguranta curajul de a aborda problemele radicale ale invatamintului.

Va fi manager politic, va gindi un desen general al evolutiei sistemului in contextul programului de guvernare. Sfatul meu este sa adauge, la curaj, intelepciunea, masura si receptivitatea profesionistilor din domeniu", a incheiat Gavrila.

Inspectorul general este de parere ca printre primele masuri ale noului ministru ar trebui sa se regaseasca armonizarea legislatiei, modificarea unor elemente legate de structura invatamintului preuniversitar, conceperea de noi planuri pentru invatamint si a unor noi manuale, revizuirea programelor si mutarea accentului si inspre programele educative si educatia nonformala.

Ministrul iesean al Justitiei, intimpinat cu rezerve de magistratii din Iasi

La Ministerul Justitiei, in locul Monicai Macovei va fi ieseanul Tudor Chiuariu, sef al Departamentului de Lupta Antifrauda si membru al PNL Iasi. Parerile magistratilor si ale avocatilor sint impartite in legatura cu posibilul ministru al Justitiei.

"Ne asteptam ca ministrul Justitiei sa fie o persoana cel putin din rindul avocatilor cu experienta, daca nu din rindul judecatorilor cu experienta. Sint judecatori cu un curriculum vitae impresionant si nu neaparat inregimentati politic.

Ca ministru al Justitiei, trebuie sa fie o persoana deosebit de competenta si cu o experienta vasta in domeniul magistraturii", a declarat judecator Traian Sfabu, purtator de cuvint al Curtii de Apel Iasi. In general, magistratii se asteptau ca viitorul ministru al Justitiei sa aiba mai multa experienta. "Nu il cunosc si nu stiu daca are o experienta atit de mare.

Dupa parerea mea, ministrul Justitiei trebuie sa fie o persoana cu o mare experienta de viata si juridica, avind in vedere atributiile pe care le are Ministerul Justitiei in vederea legiferarii. Astept sa vad ce pozitie ia pentru a-mi da seama de competenta lui de a gestiona reforma in sistemul judiciar", a subliniat judecatorul Curtii de Apel Aurel Dublea.

Procurorii sint si mai rezervati in ceea ce priveste propunerea pentru ministrul Justitiei. "Parchetul nu comenteaza numirea. Asteptam sa vedem ce va face pentru sistem", a declarat scurt procurorul general Iulian Ispir. In rindul avocatilor, parerile sint impartite.

O parte considera ca Tudor Chiuariu este mult prea tinar, iar alti aparatori sint de parere ca un tinar este binevenit la cirma Justitiei.

"Personal am incredere deplina in Tudor Chiuariu, a carui evolutie o cunosc destul de bine, si consider ca alegerea intr-o functie de ministru nu trebuie sa tina cont de un anumit sablon ce s-a dovedit depasit de atitea ori, un sablon in care virsta inaintata reprezinta principalul criteriu.

Sa speram, spre binele nostru, al tuturor celor care activam in Justitie, ca acest nou ministru va face mai multe decit predecesorii sai", a declarat avocatul Marius Striblea.

Planurile de viitor ale noilor ministri ieseni

Noul ministru al Educatiei, ieseanul Cristian Adomnitei, si-a expus ieri primele trei obiective ale mandatului sau in noul cabinet Tariceanu. "Principala urgenta o reprezinta pachetul de legi format din «Statutul personalului didactic», «Legea invatamintului preuniversitar» si «Legea invatamintului universitar».

Toate aceste acte sint in discutie de mai mult timp, dar eu imi doresc sa le armonizez, sa ma consult pe seama lor cu sindicatele, cu profesorii si chiar cu parintii. Al doilea obiectiv stringent il reprezinta incheierea intr-un timp cit mai scurt a contractului colectiv de munca in invatamint, pentru ca lipsa acestuia creeaza mari probleme.

Apoi voi acorda o mare atentie investitiilor in infrastructura scolara, iar aici voi privi lucrurile organizat, prin ochii unui inginer", a spus noul ministru.

Cristian Adomnitei s-a aratat suparat de opiniile sceptice exprimate in presa ieseana cu privire la calitatile sale de ministru. "Este o tristete pentru mine reactia presei locale. Asta arata inca o data ca iesenii nu stiu sa se autosustina.

Nu am experienta in ceea ce priveste predatul la tabla, dar nu cred ca aceasta este principala calitate pe care trebuie s-o posede un ministru al Educatiei. Ca ministru, trebuie sa fii un bun manager, o fire practica, iar eu am aceste aptitudini.

Este adevarat ca nu sint din sistem, dar acest lucru va fi un avantaj, pentru ca nu voi avea probleme sa tai acolo unde trebuie taiat", a precizat Adomnitei.

Celalalt iesean din noul Cabinet, Tudor Chiuariu, la Ministerul Justitiei, s-a aratat iritat de scepticismul cu care il privesc jurnalistii ieseni. "Exista mult amatorism in presa", a fost comentariul fostului sef DLAF, deranjat in general de asocierea sa cu asa-numita "Mafie de la Iasi" de unele cotidiene din Bucuresti.

Intrebat ce obiective si-a fixat, Tudor Chiuariu a preferat un discurs vag. "Voi continua lupta impotriva coruptiei, reforma in sistemul judiciar si voi urmari restabilirea unei bune comunicari cu toate celelalte institutii ale statului", a spus acesta. In privinta infiintarii Agentiei Nationale de Integritate, noul ministru a dat asigurari ca aceasta va trece de Parlament.

"Este un proiect pe care il sustin si sint convins ca legea va fi adoptata de legislativ", a incheiat Chiuariu.