Pentru institutiile deconcentrate, PNL vehiculeaza nume precum Corina Chertes la ISJ, Anton Ionescu sau Gelu Cecan la DRDP, Emil Bogdan la ASP si Gheorghe Ciuca la DS. Potrivit unor lideri PD, liberalii clujeni ar fi facut deja primele nominalizari pentru institutiile deconcentrate. Cele mai vanate institutii sunt Directia Regionala de Drumuri si Poduri, Autoritatea de Sanatate Publica, Inspectoratul Scolar Judetean, Casa de Asigurari de Sanatate si Directia Silvica Cluj.

Nici n-a apucat sa se instaleze si sa se acomodeze noul cabinet guvernamental, ca la nivel local liberalii ar fi inceput vanatoarea institutiilor deconcentrate. “Am auzit ca pentru scaunul meu asteapta deja vreo doi liberali”, spune directorul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), Mircea Morosan.

El nu a dorit sa dea nume, insa surse din PNL spun ca cel mai interesat pentru acest post ar fi liberalul Ioan Nicoara, economist de profesie si angajat la compartimentul Audit al Consiliului Judetean.

Ioan Nicoara (fara nici o legatura de rudenie cu Marius Nicoara) a mai lucrat la CAS, inainte de alegerile din 2004, tot la compartimentul Audit, spun sursele, si si-ar fi exprimat dorinta de a ramane la conducerea acestei institutii, inca de atunci. “Eu nu tin cu dintii de scaun. Am dat concurs pe post si nu mi-a fost usor la Casa. Daca mi se va cere, voi renunta la functie”, spune Morosan.

Lupta stransa pentru Drumuri

O alta institutie importanta, care controleaza judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Satu-Mare, Salaj si Bihor, este Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP).

Conform informatiilor din PNL, actualul director PD, Ion Pantelimon ar urma sa fie inlocuit cu Gelu Cecan, inginer de profesie si apropiat al liberalului Mircea Chertes, actualmente consilier al premierului Tariceanu. Un alt pretendent la postul lui Pantelimon ar fi Anton Ionescu, fost ministru la Transporturi pe vremea CDR.

Aceleasi surse ne-au informat ca Ionescu nu se bucura prea tare de simpatia liderului PNL, Marius Nicoara, si ca s-ar putea ca acesta sa nu aiba prea multe sanse sa preia DRDP.

Trebuie precizat ca Ion Pantelimon nu a dat concurs pe postul de director la DRDP, fiind, prin urmare, cel mai usor de schimbat din functie, conform declaratiilor liderilor PNL si PD. Acestia au afirmat ca cei care nu au dat concurs vor fi inlocuiti.

Dupa ce Alianta PNL-PD a castigat alegerile si a acaparat toate deconcentratele, fostul director al DRDP, care reprezenta interesele PSD, Ioan Petrut, si-a cautat dreptatea in instanta. El a castigat procesul si a obtinut o decizie pentru a putea reveni pe post.

La nivel central s-a decis, insa, ca postul lui Petrut, de director regional, sa fie desfiintat si s-a creat un nou post, de director executiv, astfel incat Pantelimon sa poata prelua DRDP. “Nu ma intereseaza ce planuri are PNL.

Eu fac parte din PD si de la PD trebuie sa vina decizia”, a raspuns Pantelimon, dupa ce a fost chestionat daca este dispus sa renunte la functie.

La Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), in locul Titianei Zlatior, ar fi fost propusa Corina Chertes, sotia lui Mircea Chertes, actualmente adjunct la Inspectorat. “Este subalterna mea, iar ca sa ajunga sa-mi ia functia mai are mult de luptat”, a spus Titiana Zlatior.

Ea a adaugat ca stie ca doamna Chertes tinteste mai multe functii, inclusiv pe cea de secretar de stat, dar ca este mult prea slab pregatita profesional ca sa poata sa ii ocupe locul.

“Nu e functia asta o miza foarte mare, dar eu sunt decisa sa ma lupt pentru ea chiar si in instanta”, a conchis Zlatior. Pe functia de director la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), in locul vicepresedintelui PD Cluj, Florin Stamatian, ar fi fost propus directorul medical de la Spitalul de Recuperare, Emil Bogdan.

“Am fost intrebat de colegii din PNL, neoficial, daca as fi interesat sa preiau functia de director la ASP. Nu m-am hazardat sa dau un raspuns, nici acum nu ma pot pronunta.

Dar daca mi se va cere sa fac asta pentru PNL voi accepta, insa nu pot spune ca sunt incantat”, a declarat Emil Bogdan, membru in Comitetul judetean al PNL. Florin Stamatian se afla, de asemenea, in randul celor care nu au dat concurs pentru post. “Eu nu am nici o problema sa-mi dau demisia. Cand mi-o vor cere colegii, voi pleca”, a spus Stamatian.

Director la Oficiul Teritorial pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) ar urma sa vina Mircea Maniu, economist de profesie, membru PNL si conferentiar la Universitatea “Babes-Bolyai”, spun aceleasi surse din PNL. El il va inlocui pe reprezentantul PD, Mircea Mihestean. “Eu inca nu am aflat ca as putea fi schimbat.

Am dat concurs, asa ca ramane de vazut ce se va intampla”, a spus Mihestean. Nu la fel de surprins de intrebare s-a aratat Maniu. “De unde ati aflat?”, a intrebat acesta extrem de amuzat, repetand de doua, teri ori. “No comment, no comment”.

Seful Directiei Silvice (DS) Cluj, Ioan Morar, membru PD, ar putea fi inlocuit cu adjunctul sau, PNL-istul Gheorghe Ciuca. Surse din aceasta institutie ne-au informat ca cei doi sunt la curent cu schimbarea si ca nu vor face decat un schimb intre ei. De altfel, Ciuca a mai condus Directia Silvica.

“Noi am colaborat foarte bine la Directia Silvica, ne-am inteles intotdeauna foarte bine si toate proiectele le-am derulat impreuna”, a confirmat si Morar, adaugand ca nu a aflat ca va fi schimbat si nici cand anume.

Cine “face cartile”

Propunerile pentru institutiile deconcentrate le va oficializa Mircea Chertes vineri, cand va ajunge de la Bucuresti. Conform surselor din PNL, chiar si prefectul Alin Tise ar urma sa fie inlocuit de subprefectul Calin Platon, fost membru PNL. “Eu sunt functionar public.

Daca ei vor politiza functia de prefect nu voi face decat sa ma supun legii pe care o vor scoate in acest sens”, a comentat prefectul Tise. La randul sau, Platon a precizat ca nu se va opune directivei politice. “Nu cred ca va fi cazul unei astfel de schimbari, sunt speculatii.

Dar daca actualul Guvern are prerogative de a numi prefecti, ma voi gandi la aceasta varianta”, a comentat Platon. Surse din administra]ie au mai afirmat ca UDMR le-a cerut liberalilor postul de subprefect de Cluj.

PD nu-si retrage sefii de deconcentrate

Presedintele PD, Emil Boc, a precizat ca partidul nu le va cere sefilor institutiilor deconcentrate sa demisioneze.

Amintim ca, in urma cu o zi, presedintele PD Cluj, Daniel Buda, anuntase ca intentioneaza sa le ceara sefilor de “deconcentrate” care nu au apucat sa dea concurs pe post si sa devina functionari publici, sa se retraga din functii.

“Acolo unde sunt functii numite, iar ocupantii lor nu au dat concurs pe post, acele persoane pot pleca, dar e la latitudinea lor. Noi am decis ca pleaca, odata cu plecarea PD-ului de la guvernare, doar cei numiti politic, adica secretarii de stat”, a declarat Boc. “Alianta la Cluj e una, Alianta la Bucuresti a fost alta”, a mai precizat el.

Ieri, Buda a spus ca inca nu s-a luat o decizie politica in acest sens si ca aceasta problema urmeaza a fi discutata in proximul Birou Politic Judetean.

Presedintele Consiliului Judetean si presedinte al PNL Cluj, Marius Nicoara, a anuntat luni ca, personal, se va lupta pentru ca toti sefii de institutii deconcentrate sa ramana pe post, indiferent din ce partid provin, pentru ca a colaborat foarte bine cu ei.