23.587. Acesta este numarul copiilor din judet afectati in momentul de fata de retrocedarea imobilelor in care functioneaza scoli sau gradinite. Autoritatile locale estimeaza ca sunt necesare construirea a peste 50 de scoli in intreg judetul. Din cele 50, in constructie este una singura. Altfel, pentru elevi mai exista o singura varianta: naveta sau schimbarea scolii. Problema profesorilor care isi vor pierde locul de munca ramane deschisa.

Inca de acum un an, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, anunta faptul ca judetul Sibiu este unul problema in ceea ce priveste spatiile de invatamant in urma proceselor de retrocedare. Saptamana aceasta, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Sibiu a definitivat o noua situatie a impactului retrocedarilor asupra scolilor din judet.

Situatia este una cel putin grava: din cele aproximativ 172 de unitati de invatamant, peste 150 sunt fie deja retrocedate, fie in curs. Procesul de retrocedare afecteaza 23.587 de elevi si copii de gradinita din judet din totalul de 72.280.

"Scolile retrocedate sau revendicate reprezinta o amenintare pentru intreg sistemul invatamantului preuniversitar sibian”, a declarat inspectorul general adjunct al ISJ Sibiu, Roberto Dietrich, citat de TV Sibiu.

Situatia retrocedarilor este ce ridica mai multe semne de intrebare - cladirea unei scoli retrocedate din nordul judetului s-a daramat dupa ce a fost retrocedata, proprietarii ei lasand-o in paragina.

Cazul cresei de pe strada Dealului care trebuie evacuata in urma retrocedarii, dar pentru care politicienii judetului nu au gasit o solutie, nu este decat varful iceberg-ului. Impactul retrocedarii cladirilor in care functioneaza unitati de invatamant a fost pus pe foaie in cursul acestei saptamani. La prima vedere, rezultatul este sumbru.

Din cele 41 de scoli sau gradinite ale caror cladiri au fost deja retrocedate, si in care invata 8.388 de copii, 18 au nevoie de cladiri noi, din moment ce proprietarii nu doresc nici sa vanda si nici sa inchirieze.

In privinta celor peste 100 de scoli si gradinite ale caror cladiri sunt in curs de retrocedare, numarul celor care trebuie inlocuite este de 18. Singura localitate unde in locul scolii pentru clasele I-VIII revendicate se construieste una noua este satul Curciu, din comuna Darlos, unde sunt 83 de elevi.

Bani. Cu miile

Situatia intocmita de ISJ Sibiu include, in unele cazuri, si costurile retrocedarilor. Chiriile platite pana acum nu sunt atat de fabuloase pe cat se specula inainte. Spre exemplu, in cazul Colegiului National Samuel von Brukenthal, Biserica Evanghelica, actualul proprietar nu cere nici o chirie. Dar nici nu doreste vanzarea acestui imobil.

Aceeasi este situatia si in cazul Colegiului Pedagogic National "Andrei Saguna”. Cea mai mare chirie, pana acum, este platita pentru Colegiul Agricol „D.P. Barcianu” - 27.618 de lei pe an, in urma unui contract incheiat pana in iunie 2016.

Proprietarul cladirii in care functioneaza colegiul este dispus sa vanda cladirile, pentru care cere 1,5 milioane de lei (peste 420.000 de euro).

In ce priveste costurile unor cladiri noi, acestea sunt destul de ridicate. Tot in cazul Colegiului Pedagogic „Andrei Saguna” este necesara o constructie noua, in conditiile in care proprietarul isi doreste aceasta cladire.

Costurile unui nou spatiu de invatamant in acest caz - 45 de sali de clasa plus utilitati - sunt ce cel putin doua milioane de lei (peste 570.000 de euro).

ISJ promite solutii. Naveta, printre ele

Inspectorul general adjunct, Roberto Dietrich, sustine ca lucrurile pot fi rezolvate. „Solutii sunt. Noi am propus ministerului o lista de investitii, care speram ca va fi aprobata in aceasta saptamana si vom construi unitati de invatamant noi - gradinite, scoli si chiar licee si grupuri scolare”, a declarat Dietrich.

El nu exclude ca, in unele cazuri, elevii vor fi nevoiti sa faca naveta. „In acelasi timp, vom incerca sa redistribuim copiii, in momentul in care scoala va fi retrocedata. Ii vom redistribui la scolile sau gradinitele din imprejurimi, astfel incat sa nu aiba de suferit nici copiii, nici parintii si nici procesul de invatamant.

Consideram ca elevii vor merge in scolile unde s-au obisnuit sau in cladiri noi sau vor face naveta pe distante de maxim 10 kilometri”, a adaugat Roberto Dietrich. Printre solutiile cautate de autoritati se numara si inchirierea pe termen lung a cladirilor, dar si concesionarea acestora, astfel incat scolile sa poata fi modernizate din bani publici.

Sindicalistii, nemultumiti. Amenintari cu proteste

Reprezentantii sindicatelor din invatamant nu sunt, pana acum, multumiti de felul in care autoritatile locale gestioneaza aceasta situatie. Nemultumirile lor sunt generate, in special, de lipsa de transparenta.

„Am cerut insistent si in nenumarate randuri ca autoritatile sa faca o discutie foarte serioasa in care sa fie prezentate spatiile retrocedate, cu situatia lor - daca proprietarii vor sau nu sa le mentina actuala destinatie, care sunt chiriile cerute si asa mai departe. Deocamdata, nu avem nici un semnal clar in acest sens.

Si nu vreau sa ajungem pe acele pozitii de proteste in strada”, a declarat Teodor Fartonea, presedintele Sindicatului din invatamantul preuniversitar (SIP) din Sibiu.

Prin faptul ca atat la conducerea Primariei Sibiu, a Consiliului Judetean si a Inspectoratului Scolar se afla reprezentanti ai FDGR, Fartonea considera ca la Sibiu exista un nucleu dur care ar putea produce proiecte viabile. „Si primarul Sibiului si presedintele CJ sunt profesori. Ar trebui sa faca mai multe pentru invatamant.

Trebuie un proiect clar la nivel judetean, astfel incat lucrurile sa nu se desfasoare haotic. Sa nu ajungem in situatia gradinitelor din Bucuresti”, adauga liderul SIP.

Profesorii, afectati si ei

Nu numai elevii vor avea de suferit, ci si profesorii. In cazul unor comasari rapide de clase si a unei restructurari fortate a sistemului educational din Sibiu, unii profesori din scolile retrocedate si-ar putea pierde locul de munca. „Deocamdata nu suntem pusi in situatii de urgenta.

Dar, daca lucrurile nu sunt puse in miscare, iar copiii nu sunt transferati cu clase cu tot, atunci vor aparea probleme grave”, mai spune Fartonea.

Puterea e de vina

Presedintele organizatiei judetene a PSD, Ioan Cindrea, sustine ca situatia este una grava si o pune pe seama noii puteri. „Noi am prevazut ca se poate intampla asa ceva si am propus despagubiri in bani pentru cladirile in care functioneaza institutii de invatamant, cultura sau sociale. Dar noua putere a modificat legea si a propus despagubirea in natura.

Se va ajunge la evacuarea unor scoli intregi, iar la solutii nu s-au gandit”, a declarat deputatul Ioan Cindrea.

Parintii protesteaza

In cazul cresei retrocedate de pe strada Dealului, puterea politica a acestui judet nu a reusit sa negocieze, deocamdata, o solutie. Consilierii judeteni au respins cererea Primariei Sibiu de a ceda un teren pentru construirea unei astfel de crese. „Cresa de pe Dealului este singura unde sunt primiti copii de la trei luni la trei ani.

Nu suntem de acord sa ne trimitem, acum, copiii la alte crese. Ei s-au invatat intr-un colectiv, nu putem sa ii mutam asa, cu una, cu doua, in alte locuri. Am fi vrut ca spatiul de pe Baii sa fie acordat pentru o noua cresa”, a declarat Mihaela Popa, unul dintre cei peste 60 de parinti ai caror copii sunt inscrisi la cresa de pe strada Dealului.

Cresa a fost retrocedata Mitropoliei, care doreste amenajarea unui centru social in cladirea respectiva.

Proprietari inconstienti

Potrivit unor surse din cadrul ISJ Sibiu, cladirea scolii din Merghindeal a fost retrocedata, iar noii proprietari au cerut evacuarea. Situatia a fost rezolvata rapid, deoarece numarul copiilor este redus, iar spatii s-au gasit la gradinita. Dupa ce noii proprietari au pus stapanire pe cladire, aceasta s-a darapanat rapid, fara investitii si intretinere.

Acum, o parte din acoperisul fostei scoli s-a prabusit, intreaga cladire fiind amenintata.

„In unele parti se plateste chirie, in alte locuri, cum ar fi Colegiul National Samuel von Brukenthal sau Liceul Stephan Ludwig Roth din Medias, ele sunt deja retrocedate, dar procesul de invatamant se desfasoara acolo si proprietarii nici nu au de gand sa le modifice destinatia”, Roberto Dietrich

Traian DELEANU