Mostenitorii boierului Mateescu se judeca azi la Tribunalul Bihor pentru castelul Gheghie si pentru o padure seculara

Castelul din satul Gheghie, judetul Bihor, si padurea ramasa in urma boierului Mateescu sunt revendicate de doua familii care sustin ca sunt mostenitoare ale nobilului.

"Daca ei vor dovedi in instanta ca sunt urmasii boierului Mateescu nu vom avea nici o retinere in a-i pune in drepturi. Insa, deocamdata, avem unele dubii fata de actele din dosarele lor. Iar miza e imensa, asa incat nu putem sa cedam o avere din bunul obstii fara a fi siguri de corectitudinea demersului", a declarat Silviu Botis, viceprimarul comunei Auseu, pe raza careia se afla domeniul.

Procesul pentru stabilirea mostenitorilor se desfasoara greu, dupa ce au aparut unele elemente care complica situatia. "In temeiul Legii nr. 10 din 2001, a depus la termen cerere de retrocedare doar Radu Clitus Lucian, care a decedat anul acesta.

Asa ca daca rudele care i-au contestat certificatul de mostenitor in instanta vor avea castig de cauza, castelul si padurea au sanse sa ramana in proprietatea comunei noastre, pentru ca ceilalti nu sunt credibili", a precizat Silviu Botis.

"Am inteles ca notarul care a intocmit certificatul ar fi cercetat penal. In plus, in forma initiala, cererea se referea doar la mostenirea de bunuri casnice. Abia apoi a fost completata cu pixul proprietatea din Gheghie, precum si ziua emiterii. Nu are nici timbru sec.

In prezentarea dreptului de succesiune mai apare si o declaratie pe proprie raspundere privind transformarea numelui de Mateescu in Matei. Sunt prea multe neclaritati si nu ne putem juca. Instanta va trebui sa decida", a mai adaugat viceprimarul din Auseu.

Castelul de la Gheghie a fost cumparat de boierul Mateescu in 1918 de la un grof din neamul Zichy. Floare Barbura, o localnica de 84 de ani, care are casa vizavi de castel, isi aminteste si acum de bunatatea boierului Mateescu. "Culegeam fructe pentru cucoana boierului. Ne dadea cate zece lei, care erau atunci bani buni.

Iar de Sfantul Vasile toti pruncii satului primeau hainute si ghetute pentru pomenirea sufletului unuia dintre fiii boierului, care a murit la 20 de ani de leucemie. Tot boierul Mateescu a ridicat scoala pentru sat si a donat pamant pentru Biserica. De Craciun impodobea un brad pentru tot satul", isi aminteste femeia.

Desi avea foarte multi bani, Mateescu nu a avut noroc sa se bucure de agoniseala. "Dupa ce i-a murit baiatul de leucemie i s-a prapadit si sotia. Iar celalalt fecior a plecat in razboi si a ajuns prizonier in Siberia. Cand s-a intors, era ca degetul si cu simtirea distrusa.

A gasit castelul de la Gheghie devastat de soldatii rusi si s-a dus in Prahova, unde a mai trait doar cativa ani", mai spune localnica. Boierul Mateescu a murit in 1952.