Cadrele didactice au inceput sa primeasca tot mai multe reclamatii de agresiune asupra elevilor, fie ca e vorba de citeva palme sau "corectii" mai serioase. Un elev de la Colegiul National Unirea, cazat in internatul de la Grupul Scolar de Constructii Montaj, spune ca a fost "altoit" cu citeva palme de pedagogul Sorin Fotin, care era de serviciu miercuri noapte. Georgian Cherciu, in virsta de 16 ani, elev in clasa a X-a, din Vrincioaia, recunoaste ca a incalcat regulamentul de ordine interioara al internatului, sarind pe geam de la etajul 1, pentru a se duce la magazinul din apropiere.

Adolescentul sustine ca i s-a facut foame si pedagogul a refuzat sa-l lase sa plece pentru a-si cumpara ceva. Incidentul a avut loc in jurul orei 21.30, dupa ora de stingere, 20.00. "Mi-a dat doua palme peste fata, una peste cap si una nu mai stiu unde. Dumnealui s-a suparat si m-a lovit", a spus ado lescentul, precizind ca incidentul s-a petrecut la intoarcerea in cladire.

Pedagogul Sorin Fotin ne-a povestit ca, la o prima verificare a dormitoarelor, Georgian Cherciu era in internat, iar la a doua verificare disparuse. Acesta spune ca abia dupa ce a inchis usa de la intrare in internat s-a dus la etajul 1 sa-i verifice pe elevi si "la camera 1 mi-au spus baietii ca a sarit pe geam".

Tinarul s-a ajutat de gratiile de la ferestrele de la parter pentru a cobori in siguranta, iar dupa ce si-a luat de mincare s-a intors in clubul internatului. Se pare ca disputa dintre cei doi a avut loc pe hol, fara ca nimeni altcineva sa fie prezent. "Nu l-am lovit. Intr-adevar, am fost nervos, insa l-am trimis la culcare.

Si baietilor care erau la club le-am spus sa stinga televizorul si sa se duca la culcare", a spus, in replica, Sorin Fotin. Insa in ciuda orei tirzii, Georgian Cherciu si-a sunat mama plingind pentru a-i spune ce s-a intimplat. Acesta a luat legatura cu unchiul baiatului, Valeriu Stoica, din Focsani, pentru a merge sa verifice situatia.

Initial, barbatul a intentionat sa depuna ieri si o plingere la Politie. Dar pentru ca a fost nevoit sa plece intr-o delegatie, iar elevii au intrat in vacanta, a ramas ca Georgian Cherciu sa discute cu mama lui si sa se hotarasca daca va reclama comportamentul neporivit de care a dat dovada pedagogul Sorin Fotin.

Reguli doar pentru unii...

Scandalul de miercuri noapte a pornit de la refuzul pedagogului de a-l lasa pe Georgian Cherciu sa iasa din internat dupa ora de stingere. Elevul l-a acuzat pe Sorin Fotin ca practica un tratament discriminatoriu, deoarece alti elevi au fost lasati sa fumeze afara, iar acestia au putut merge si la magazin.

"Eu i-am lasat sa iasa la fumat doua minute, pentru ca am spus ca e mai bine asa, decit sa dea foc la ceva. Nu stiu daca au plecat la magazin sau nu, pentru ca nu am stat dupa ei. Aici este greseala mea, recunosc", a confirmat si Sorin Fotea.

Georgian Cherciu sta de la inceputul acestui an la internatul Grupului Scolar de Constructii Montaj si spune ca a mai fost lovit de pedagog si in urma cu o luna, cu mai multi martori de fata, insa incidentul a fost lasat deoparte in urma unei discutii cu directorul liceului. Mai mult, adolescentul a mai spus ca Sorin Fotin a lovit si alti elevi, lucru negat insa de pedagog, dar si de directorul Vasile Lupu. "In urma cu o luna, mai mult l-a luat cu palma de dupa ceafa si l-a impins. Nu a fost ceva grav, asa ca nu am considerat ca pedagogul trebuie sanctionat.

Acum, daca intr-adevar a fost batut, e regretabil si vom lua masuri. Vom face o comisie de ancheta si vom aplica sanctiuni, daca este cazul. Insa e singura reclamatie de acest gen pe care am primit-o referitor la Sorin Fotin. Acesta este un om de baza in internat. Avem doar trei pedagogi si e imposibil sa-i supraveghem pe toti copiii. Nici nu se poate iesi la orice ora din internat, daca se intimpla ceva noi raspundem. Nici baiatul nu este usa de biserica, nu se supune regulilor si nu face de planton, ca ceilalti elevi din internat. Chiar daca invata la Unirea, trebuie sa faca la fel ca ceilalti", ne-a declarat directorul liceului, profesorul Vasile Lupu.

"In internat e nevoie de disciplina"

Conducerea Grupului Scolar de Constructii Montaj Focsani este de parere ca este nevoie de disciplina in internat, de respectarea unor reguli, pentru ca elevii sa fie in siguranta. "In internate trebuie disciplina fermitate, e vorba de un program de respectat. Iesirile se fac doar cu bilet de voie, nu pot sa plece cind vor si unde vor.

Sint elevi de tot felul, din toate colturile judetului si e greu sa-i tinem din scurt. Altfel, tot parintii ne reclama. Daca se intimpla ceva, ies si la poarta ii asteapta unii si-i bat... tot noi raspundem", ne-a declarat si directorul adjunct Dorian Marin.

Acesta a precizat ca ieri nu a primit nici o reclamatie privind incidentul din internat, cu toate ca a fost la scoala pe tot parcursul zilei. (C. STANILA, M. BOICU)