Georgeta Gavris: Sunteti un om politic destul de tanar, care este motivul principal pentru care ati intrat in politica?

Nicolae Mal: Principalul motiv pentru care am intrat in politica este de a demonstra electoratului romanesc ca se poate face si o altfel de politica. Se poate si altfel. De fapt acesta a fost motivul pentru care s-a infiintat si Partidul Liberal Democrat.

Noi dorim o altfel de gandire politica in societatea romaneasca, o noua logica politica bazata pe cetatean si pe satisfacerea nevoilor si dorintelor acestuia.

Daniel Meze: Domnule Mal de ce era nevoie de un nou partid pe scena politica romaneasca? Toate sondajele de opinie indica faptul ca electoratul este dezgustat si indiferent fata de politica. Credeti ca electoratul va mai suporta inca un partid, aveti un segment tinta de alegatori?

Nicolae Mal: Cu siguranta ca vom avea un electorat tinta caruia sa ne adresam, vom lansa si mesajele potrivite pentru acest electorat. De ce a fost nevoie de inca un partid? Era nevoie de un partid format din oameni responsabili si onesti. Odata ce vom ajunge la putere nu vom uita de promisiunile facute, cum se intampla la alte partide.

Majoritatea membrilor PNL care au venit inspre PLD au plecat pentru ca o anumita grupare din PNL a uitat aceste promisiuni, iar ei nu au vrut sa devina partasi la aceasta uitare.

Daniel Meze: Ce diferentiaza la modul fundamenetal cele doua partide, PNL si PLD?

Nicolae Mal: In primul rand PLD cauta sa se inconjoare de oameni valorosi. In al doilea rand PLD incearca sa foloseasca puterea politica nu pentru sine sau pentru un grup economic, ci in folosul cetateanului.

Daniel Meze: Nu puteti sa faceti politica fara bani, aveti nevoie de finantare. Cum se va sustine PLD din punct de vedere financiar?

Nicolae Mal: Noi vom merge pe un principiu foarte corect. Dorim sa obtinem sponsorizari si donatii de la multi si cate putin. Nu dorim bani multi de la putini sau de la un singur om. PNL este sponsorizat de un grup restrans, iar noi nu dorim acest lucru.

Daniel Meze: Cum caracterizati acest concubinaj intre economic si politic?

Nicolae Mal: Intr-un singur cuvant: imoral... PLD doreste o separatie clara intre afaceri si politica. Suntem importiva oligarhiei, noi vom incerca sa promovam toate grupurile economice fara sa facem discriminari.

Daniel Meze: In acest moment Romania este condusa de grupuri oligarhice?

Nicolae Mal: Da. Nu as vrea sa le identific, dar le stim, toti romanii le cunosc.

Daniel Meze: Cum vedeti noul guvern Tariceanu II format din PNL-UDMR si votat de catre PSD in parlament?

Nicolae Mal: In cateva cuvinte, este un guvern slab care se va lasa de dimineata pana seara santajat de catre PSD. Este format din oameni nepregatiti pentru aceste functii importante de ministri. PNL a tradat Alianta DA, si-a tradat propriul sau electorat liberal si electoratul Aliantei. Nu in ultimul rand a tradat increderea romanilor in clasa politica.

Georgeta Gavris: Care credeti ca este noua putere ce conduce Romania dincolo de ce este vizibil?

Nicolae Mal: In acest moment Romania este condusa de grupurile de interese economice oligarhice, iar interfata acestora este patrulaterul negru PNL-PSD-PC-PRM. Noi nu am vrut sa fim partasi la acest vot in parlament de investire a noului guvern si am ales sa iesim din sala in momentul votului.

Nu am vrut sa participam la aceasta afacere a partidelor politice impreuna cu grupurile oligarhice... Prin faptul ca noul guvern va fi condus de grupurile oligarhice, noul executiv se va comporta ca si un veritabil consiliu de administratie. Va adopta decizii si va actiona in functie de ce directive va primi de la aceste grupuri economice.

Georgeta Gavris: Se va putea vorbi in viitor de o alianta PLD-PD?

Nicolae Mal: Da. Si la congres presedintele Theodor Stolojan a declarat ca dorim sa reinfiintam Alianta DA, pentru ca dorim ca promisiunile din 2004 sa fie onorate. Cu siguranta ca daca si colegii de la Partidul Democrat vor dori vom reinfiinta Alianta DA.

Daniel Meze: PD se situeaza in sondaje undeva pe la 30% de ce credeti ca vor dori o alianta cu PLD care este cotat undeva pe la 2-3%, in marja de eroare a sondajelor?

Nicolae Mal: Referitor la sondaje avem ceva mai mult, pe la 3-4%. Ce vor face colegii nostri de la PD? Consider ca si ei vor fi manati de aceiasi dorinta de a onora promisiunile din 2004, promisiuni care nu au fost onorate.

Daniel Meze: Cum vede PLD Bihor filiala judeteana a PNL in frunte cu domnul Cornel Popa? Ce fel relatii se vor putea construi intre cele doua formatiuni la nivel judetean?

Nicolae Mal: Cu actuala conducere a PNL Bihor nu vom avea niciun fel de colaborare. Noi o consideram a fi o conducere nereprezentativa pentru liberali in primul rand si pentru toti cetatenii judetului.

Daniel Meze: Ne spuneati de grupuri oligarhice la nivel national, putem sa identificam astfel de grupuri oligarhice si la nivel judetean care sa determine politica liberala judeteana?

Nicolae Mal: Da, si la nivel local exista astfel de grupuri oligarhice, dar dati-mi voie sa nu le nominalizez... Fara indoiala sunt la fel de imorale. Nu le numesc, dar cetatenii le cunosc cu siguranta.

Daniel Meze: Deci dumneavoastra aveti o problema doar cu actuala conducere a PNL Bihor nu cu membrii de partid?

Nicolae Mal: Da, noi avem o problema doar cu actuala conducere care reprezinta grupurile oligarhice din judet.

Georgeta Gavris: Alaturi de PD cu cine mai puteti colabora la nivel local. Poate cu UDMR-ul?

Nicolae Mal: Chestiunea cu UDMR-ul este mai delicata. Cu siguranta ca vom putea colabora si cu dansii intr-o anumita forma si formula.

Daniel Meze: Poate regasim si la UDMR unele grupuri oligarhice?

Nicolae Mal: Nu vreau sa fiu gresit inteles ca am avea ceva cu UDMR-ul sau cu minoritatea maghiara. Chiar si in cadrul PLD avem destui membrii de etnie maghiara. Dar cu siguranta vom gasi o forma de colaborare. Da, identificam anumite grupuri de interese economice si in cadrul UDMR Bihor.

La fel ca si in cazul PNL Bihor si formatiunea maghiara din Bihor reprezinta anumite interese economice care nu le fac cinste.

Georgeta Gavris: In acest context cum comentati scandalul Cadea in care a fost implicat presedintele C.J. Bihor, Kiss Alexandru - presedintele UDMR Bihor - si ce nota acordati administratiei judetene condusa de domnul Kiss?

Nicolae Mal: In acesti doi ani de zile am vazut multe lucruri care ma fac sa acord un calificativ insuficient actualei administratii judetene. Insuficient. Punctual ma refer la situatia infrastructurii, salubritatea si managementul tuturor institutiilor subordonate consiliului judetean.

Daniel Meze: Cum vedeti ca se manifesta opozitia in cadrul politic al judetului Bihor? Cum se manifesta PSD si PRM Bihor ca partide de opozitie?

Nicolae Mal: La nivel local opozitia nu prea isi face simtita prezenta si asta nu e bine. Daca vrem performanta in politica trebuie sa avem si concurenta... PLD la nivelul municipiului Oradea nu va fi in opozitie, la nivelul judetului da, vom fi in opozitie... La viitoarele alegeri locale ne propunem sa obtinem intre 3 si 5 consilieri la C.L.

Oradea si in jur de 7-8 la nivelul consiliul judetean. De asemenea vom avea candidat la primaria Oradea care speram sa intre in turul doi.

Daniel Meze: Caracterizati intr-un cuvant pe urmatorii lideri politici locali si nationali:

Nicolae Mal:

Alexandru Kiss, presedintele UDMR Bihor - neserios

Cornel Popa, presedintele PNL Bihor - manipulabil

Mihai Bar, presedintele PSD Bihor - papagal

Petru Filip, presedintele PD Bihor - serios

Ilie Bolojan, prefectul de Bihor - corect

Calin Popescu Tariceanu - razgandeanul

Ion Iliescu - tatuc

Traian Basescu - popeye marinarul

Theodor Stolojan - onest

Fratii Micula - ma abtin

Mircea Geoana - neimportant