In mare parte, sarbatoarea Invierii a fost respectata cu piosenie de constanteni. Spunem in mare parte pentru ca au existat si momente - ce-i drept de amploare minora - care au umbrit bucuria noptii sfinte.

Constantenii au petrecut noaptea Invierii mai mult sau mai putin cu liniste, majoritatea insa au onorat gestul crestinesc de a lua lumina dupa slujba de Inviere, de la Catedrala sau de la bisericutele de cartier.

La fel, depasind orice asteptari ale organizatorilor, Primaria Municipiului Mangalia si „Aldaco“, manifestarea „Lumina de la Malul Marii“, ajunsa la cea de sasea editie, a adus, pe plaja, aproape 10.000 de credinciosi, marea majoritate localnici.

Inca de dimineata, zona plajei din Mangalia a devenit locul primului eveniment ale „Luminii de la malul marii“ - concursul de incondeiat oua, desfasurat pe faleza din localitate, la care au fost invitate cateva zeci de copii de la institutiile de invatamant din oras.

Acestia s-au intrecut in maiestrie, incercand sa surprinda, pe coaja oualor pe care le-au primit, cele mai frumoase „motive“, peisaje sau figuri simbolice Pastelui.

Seara, cu cateva ore inainte de inceperea slujbei de Inviere de pe plaja, ce a fost oficiata in deja „clasicul” altar de la malul marii, zona a fost impanzita de credinciosii din Mangalia, dar si din localitatile din jurul orasului. Anul acesta numarul celor care au dorit sa ia „lumina de la malul marii“ a fost mai mare ca la nicio alta editie.

Atrasi, ca in fiecare an, de ineditul slujbei de la malul marii, aproape 10.000 de ortodocsi au venit sa asiste la ceremonie, pe plaja si pe faleza. In deschiderea slujbei oficiate de cativa preoti din Mangalia, corul Arhiepiscopiei Tomisului, alaturi de „Callatis” junior si Xandra au sustinut un mini-concert de muzica religioasa.

Dupa ce credinciosii de pe plaja au primit lumina, la miezul noptii, manifestarea de pe plaja s-a incheiat, iar acestia s-au indreptat catre bisericile din oras, unde slujbele au continuat pana catre dimineata.

Mangaliotii s-au napustit la padure si pe plaja

Duminica si luni, in cele doua zile de Pasti, sudul litoralului - in special in zonele padurilor Comorova, Hagieni si Albesti - a fost asaltat de localnici, dar si de un numar mare de locuitori din localitatile din tot judetul.

Sute de oameni au impanzit fiecare zona unde exista chiar si un simplu palc de vegetatie, si-au parcat autoturismele care pe unde au nimerit (desi mai multe dintre aceste paduri sunt rezervatii naturale si patrunderea si stationarea in spatiul verde sunt interzise) si si-au scos din portbagaje „artileria“ - kilograme de carne de mici, de carnati, peste si fleici de porc, care au

sfarait toata ziua pe gratare, alaturi de sute de sticle de suc si bere. Cu adevarat primavaratice, cele doua zile de Pasti au fost un bun prilej pentru toti petrecaretii sa se destinda la iarba verde: „Nu am avut bani cu ce sa plecam zilele astea in tara sau la bulgari, cum au plecat multi dintre cunosacutii nostri. Si era si prea mare oboseala.

Asa ca am venit aici, cu mai multe familii de prieteni, la un gratar, o bere...”, ne-a declarat Florian Marin, un localnic ce a iesit cu intreaga familie „la iarba verde“. O alta parte a petrecaretilor au preferat malul marii pentru a „neutraliza” efectele meselor copioase de Pasti.

Duminica si luni, faleza si aleea de promenada erau pline de lume, unii dintre mangalioti, sumar imbracati, au profitat deja de razele soarelui, pentru o prima „repriza“ de plaja pentru acest an.