Romanii au profitat de sarbatorile pascale pentru a mai invada o data statiunile din Bulgaria, contribuind cu alte cateva milioane de euro la prosperitatea vecinilor nostri.

Potrivit datelor oferite de Politia de Frontiera, numarul turistilor romani care au iesit zilele acestea din tara cu destinatia Bulgaria a fost de 18- 20.000, majoritatea iesind prin Vama Veche, o mica parte prin Negru Voda si aproape deloc prin Ostrov.

Daca ne gandim la faptul ca anul trecut nu erau mai mult de 1.500 de romani care au ales sa-si petreaca Pastele in Bulgaria, ne dam seama ca „invadarea” vecinilor de la sud de Dunare a devenit un veritabil sport national. Aproximativ 8000 de autoturisme s-au incolonat la punctele de trecere a frontierei, cele mai mari cozi formandu-se la Vama Veche.

Dintre acestea, maxim 100 au fost autocare, semn ca romanii prefera turismul individual. In ciuda aglomeratiei, timpul de control pentru fiecare masina sau persoana in parte nu a depasit doua minute.

Din spusele politistilor de frontiera, turistii care au ales sa petreaca Pastele in Bulgaria provin din toate colturile tarii, cei mai multi din Constanta si Bucuresti si cei mai putini din zona Moldovei. Unii romani si-au stricat insa bucuria de Paste, dupa ce au fost intorsi din drum pentru ca nu aveau actele necesare pentru copii.

Potrivit Politiei de Frontiera, circa 20 de familii au fost nevoite sa bata drum inapoi, inclusiv la Bucuresti, pentru ca nu aveau documente de calatorie pentru copiii minori (pasaport individual sau inscrierea acestora in pasaportul unui parinte). Au fost situatii in care oamenii prezentau pur si simplu fotografii ale copiilor, pentru a-i convinge pe politisti ca sunt ai lor.

Trecand peste momentele neplacute, izolate, ce-i drept, ramane impresia puternica pe care ti-o face invazia zecilor de mii de romani care au ales litoralul bulgaresc in defavoarea plaiurilor natale.

Corina Martin, presedinta Regiunii Sud-Est din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), ne-a declarat ca, desi e prea devreme acum pentru o statistica oficiala, agentiile romanesti au vandut foarte bine pachetele turistice de Paste oferite de statiunile bulgaresti.

De fapt, litoralul Bulgariei a desfiintat practic orice concurenta, romanii alegand in numar din ce in ce mai mare plajele vecinilor nostri in detrimentul Turciei sau Greciei. Mai mult, cererea turistilor romani e in crestere, astfel incat sezonul estival 2007 va duce in statiunile bulgaresti sute de mii de conationali de-ai nostri.

Pentru Corina Martin, mirajul bulgaresc nu constituie un lucru extraordinar: „Daca maine apare o alta tara, vecina cu Romania, care sa ofere preturi mici, turistii romani vor merge acolo si vor uita de Bulgaria”.

Explicatia reprezentantei ANAT pentru succesul formidabil al statiunilor bulgaresti e destul de simpla: „Au cele mai mici preturi, comparativ cu Grecia sau Turcia, ca sa nu mai vorbim de vestul Europei.

In plus, li s-a facut si foarte multa reclama, iar feed-back-ul a fost unul foarte bun, in sensul ca turistii romani care au fost acolo au vorbit in termeni elogiosi despre cele vazute sau traite”.

„De un an si jumatate, Bulgaria a devenit destinatia favorita a turistilor romani, iar numarul acestora va creste, pentru ca e foarte la indemana si convenabil la preturi”, a mai spus Corina Martin. Oficiala ANAT a dezvaluit si un adevar dureros pentru orgoliul exacerbat al romanilor: „Nu Romania este prioritatea romanilor care vor sa calatoreasca, sa fie foarte clar.

Romanul intelege prin calatorie o iesire din tara, iar conditiile oferite de bulgari il determina sa mearga acolo ca sa spuna apoi ca a calatorit in strainatate ”.

Bulgarii, prea saraci pentru turismul din Romania

Cu toate acestea, au inceput sa apara si unele semne bune, culmea, chiar din partea bulgarilor. Corina Martin sustine ca mai multe agentii de turism din Bulgaria se afla in negocieri cu romanii pentru achizitionarea unor pachete turistice la noi in tara. „Bulgarii sunt interesati de circuite turistice la Bran, Sinaia, Valea Prahovei in special.

In cateva luni se vor definitiva negocierile, care merg destul de greu pentru ei cer doar conditii de doua stele, in nici un caz trei sau mai multe si in acest caz avem unele dificultati in gasirea unor solutii. Asta spune multe despre nivelul de trai al bulgarilor, comparativ cu romanii, care nu au nici o problema sa mearga la cinci stele in Bulgaria”, ne-a declarat Corina Martin.

„Totusi, e un inceput de colaborare. Sa le mai luam si noi banii bulgarilor, nu numai ei noua”, a afirmat reprezentanta ANAT. Un semn in acest sens a avut loc chiar de Paste, cand peste 2000 de bulgari au intrat in Romania, s-au plimbat pe litoral, au vizitat Constanta, dupa care s-au intors acasa.

Se pare ca vecinii bulgari au devenit curiosi in privinta litoralului romanesc, vrand sa vada probabil ce ii determina pe romani sa le „cotropeasca” tara in numar atat de mare.

Optimismul Corinei Martin cu privire la bulgarii care incep sa ne intoarca „serviciile” este impartasit cumva si de hotelierii romani, care-si disputa cu vecinii de la sud de Dunare turistii din sezonul ce bate la usa.

Aurel Butnaru, reprezentant al Asociatiei Patronale „Mamaia”, a recunoscut ca nu stie la ce sa se mai astepte din partea bulgarilor, dar este pregatit pentru a primi turisti romani incepand cu data de 1 mai. „De cand sunt eu in turism, de 37 de ani, in Mamaia nu au venit niciodata turisti de Paste.

Dar suntem pregatiti sa-i primim pe 1 mai, pentru ca romanii sunt traditionalisti si prefera sa vina in aceasta perioada la mare. Noi speram sa vina aici si sa nu mearga in Bulgaria”, ne-a declarat Butnaru.