Sute de patroni s-au calcat ieri in picioare pentru a se inscrie pe listele programelor de finantare nerambursabila de la stat.

Sediul Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Iasi din strada Elena Doamna a devenit neincapator, cozile ajungind de la etajul doi unde se afla institutia pina in strada.

Rindurile au inceput sa se formeze inca din urma cu doua zile, unele persoane stind in fata sediului OTIMMC inca de luni si chiar de duminica.

S-a incercat chiar intocmirea unei liste ad-hoc, dar aceasta nu a fost luata in considerare.

Principala cauza a imbulzelii este criteriul, cel putin ciudat, ales pentru acordarea finantarii, respectiv "primul venit, primul servit".

Inscrierea pe liste s-a facut concomitent in tara, de la cele opt centre teritoriale, intr-o baza de date informatica comuna. Dupa cum se poate observa pe pagina de internet a institutiei la citeva zeci de secunde avea loc o inregistrare.

De exemplu, la programul pentru dezvoltarea exportului prima persoana care s-a inscris a fost din Constanta la 09:01:35, iar urmatoarea pe lista, la 23 secunde diferenta, a fost un intreprinzator din Mures. Practic, ordinea in care au fost inscrisi patronii a depins foarte mult de viteza de prelucrare si introducere a datelor de catre operatori. „Merge relativ repede.

Inscrierea efectiva dureaza in jur de cinci minute pentru fiecare firma. Am venit mai devreme pentru a fi printre primii pe lista", ne-a declarat Corneliu Savin, reprezentantul unui firme ce activeaza in domeniul serviciilor de consultanta. Aceeasi situatie a putut fi intilnita si la celelalte sapte sedii ale Agentiei pentru IMM-uri din tara.

In Bucuresti, patronii s-au imbrincit din cauza ca nu se intelegeau in ce ordine sa intre pentru a se inscrie pe listele de finantare.

Pentru ce programe au optat patronii

Dupa cum sustin reprezentantii OTIMMC, bataia cea mare s-a dat anul acesta pentru alocatiile financiare de sustinere a intreprinzatorilor ce dezvolta afaceri in domeniul comercializarii produselor. „Pina la inchiderea programului, respectiv ora 15.30, am operat 427 de inscrieri la nivelul Oficiului Teritorial Iasi.

Cele mai multe solicitari de finantare au fost inregistrate pentru programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, care depasesc o treime din numarul total de inscrieri", ne-a declarat ieri dupa-amiaza Sorina Giosanu, directorul executiv al OTIMMC Iasi.

Sefa institutiei iesene a mai precizat ca pe locurile urmatoare in topul preferintelor oamenilor de afaceri pentru accesarea fondurilor nerambursabile s-au aflat programele de dezvoltare a exportului si cel de implementare si certificare a sistemelor calitatii.

Giosanu a explicat ca apetitul din ce in ce mai mare al oamenilor de afaceri pentru accesarea acestor fonduri are la baza o mai buna informare a patronilor. „In primul rind, infiintarea oficiilor teritoriale a creat posibilitatea unei mai bune diseminari a informatiei la nivel local decit la nivel central.

In plus, micii intreprinzatori au devenit constienti ca aceste sume de bani pot fi folosite pentru dezvoltarea propriilor afaceri la standarde europene", a precizat sefa OTIMMC Iasi.

„M-am inscris in programul de finantare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata deoarece doresc sa imi diminuez o parte din cheltuielile aferente activitatii de curatire a localului.

Am cerut finantare pentru ca vreau sa imi cumpar un utilaj de curatare a materialului textil, o masina de curatat vase si un aragaz", a exemplificat Valeriu Mihai, patronul societatii Casa Bolta Rece care a solicitat prin proiectul pe care intentioneaza sa-l puna in practica fonduri in valoare de circa 46.000 lei.

Finantare de 29,4 milioane lei prin opt programe

Prin intermediul celor opt programe de finantare care sint deja operationale prin Agentia Nationala de IMM-uri, statul a pus anul acesta la dispozitia micilor intreprinzatori 29,4 milioane lei.

Alocatiile bugetare variaza intre 0,7 si 9,6 milioane lei pentru fiecare program in parte, cele mai mari sume fiind distribuite programelor de dezvoltare a exportului si pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit.

Suma maxima nerambursabila de care poate beneficia un intreprinzator se ridica la 15-25.000 lei, dar poate ajunge si la 50.000 lei in cazul programului de comercializare a produselor si serviciilor de piata.

Pentru a fi eligibil, aplicantul trebuie sa detina o firma cu cel mult 249 de angajati, sa aiba o cifra de afaceri de pina la 50 milioane euro echivalent in lei si sa nu inregistreze datorii la stat. Din consultarea datelor postate pe site-ul institutiei se poate observa ca pentru citeva din programe cererile de finantare sint mult mai mari decit bugetul alocat.

Doar pentru programul de reinvestire a profitului cererile au fost mult mai mici in comparatie cu disponibilul pentru finantare.

Usa institutiei a fost stricata din cauza imbulzelii

Conform datelor finale postate pe pagina de internet a Agentiei Nationale de IMM-uri, ieri au fost inregistrate in cele opt oficii teritoriale din tara, inclusiv Iasi, 3.100 de cereri de finantare.

Reprezentantii firmelor practic s-au imbrincit, ieri dimineata, in fata sediului Agentiei pentru IMM din Bucuresti, motivul disputei fiind ordinea de intrare, pentru care unele persoane facusera liste. Programul a inceput la ora 9:00, dar coada s-a format cu citeva ore inainte iar unii reprezentanti ai firmelor au aratat ca stau la coada, pe scaunele, de luni dupa-amiaza.

Imbulzeala a stricat sistemul de inchidere a usii de la intrarea sediului institutiei din capitala. Sefii institutiei pentru firme mici si mijlocii, au precizat insa ca acestea nu au avut nici o valabilitate in momentul in care ieri s-a dat startul oficial pentru inscriere.

„Promovind principiul egalitatii de sanse, toti intreprinzatorii care au venit in data de 10 aprilie la sediul central sau la oficiile din teritoriu au avut posibilitatea sa se inscrie, netinindu-se cont de aceste liste", a conchis Jozsef Csaka, presedintele Agentiei pentru IMM-uri.