Produsele realizate la Politehnica Timisoara sunt mult mai ieftine decat cele importate din Uniunea Europeana

Universitatea Politehnica Timisoara dispune de cateva unitati proprii in care cercetarea stiintifica se imbina cu microproductia, printre care si Centrul de Modelare a Protezarii si Interventiilor Chirurgicale asupra Scheletului Uman (CMPICSU). Aici s-a realizat, in 2002, prima mandibula artificiala din titan din Romania, care a fost implantata unei fetite in varsta de 12 ani.

De altfel, trusele de implanturi chirurgicale si extractoarele realizate de inginerii politehnisti sunt omologate de Ministerul Sanatatii. "Avem trei laboratoare, unul de modelare, unul de productie, unde producem implanturi din table si bare de titan, si unul de incercari.

Tot ceea ce cream noi aici este la calitatea ceruta de Uniunea Europeana si preturi la o treime din cele practicate acolo", spune initiatoarea si conducatoarea centrului, prof. univ. dr. ing. Doina Dragulescu.

Centrul a luat fiinta in anul 2001, cand Consiliul National al Cercetarii stiintifice Universitare derula o serie de proiecte speciale finantate de Banca Mondiala si Ministerul Cercetarii. S-a depus un proiect pentru care s-au primit 430.000 de dolari, cu care s-a pornit la drum.

In prezent, in conditiile in care in cele doua clinici de ortopedie din Timisoara se fac aproape 1.500 de interventii pe an, se poate spune ca produsele realizate la CMPICSU pot inlocui mecanismele de inalta performanta care se importa pe foarte multi bani.

"Aceste implanturi, pe care noi le folosim de mai multi ani pentru pacienti, dar aduse din afara tarii si pentru care Ministerul Sanatatii nu are intotdeauna bani sa le deconteze, sunt de aceeasi calitate, dar vor fi mult mai ieftine.

Pentru ortopedie, implanturile din titan s-au dovedit a fi cele mai biocompatibile si cu calitati mecanice apropiate de cele ale osului", apreciaza medicul ortoped Radu Prejbeanu de la Clinica de Ortopedie I Timisoara. "Aceste implanturi sunt de o foarte mare importanta in traumatologie si in chirurgia maxilo-faciala, cand se pune problema de unele corectari de os.

Domeniul abordat de doamna profesor Doina Dragulescu este unul relativ nou, dar de o perspectiva extraordinara", apreciaza si seful Clinicii Maxilo-Faciale Timisoara, prof. dr. Emil Urtila, unul dintre primii colaboratori ai echipei de la Politehnica.

Recent, universitatea timisoreana a reusit sa-si acrediteze si Laboratorul de Certificare a Implantelor si Distractoarelor Utilizate in Chirurgia Osoasa si in Stomatologie.

Proiecte: Bani din microproductie

Universitatea Politehnica Timisoara (UPT) a avut in anul 2005, ultimul an cu executie bugetara, venituri din cercetarea stiintifica in valoare de 6.275.637 lei. In acelasi an, Centrul de Modelare a Protezarii si Interventiilor Chirurgicale asupra Scheletului Uman a contribuit la veniturile universitatii cu 1.081.548 lei.

Valoarea celor 31 de contracte de cercetare internationala a fost de 597.663 euro. Tot in 2005, specialistii Universitatii Politehnica Timisoara au primit patru premii ale Academiei Romane si un premiu din partea Uniunii Arhitectilor din Romania.