Intr-o astfel de situatie ne aflam incepind de ieri cind ne-am informat asupra motivelor pe care le invoca Marian Oprisan in demersul sau de a-si recapata printr-o actiune initiata in justitie dreptul de a purta si folosi arme (de autoapartare si vinatoare) desi este inculpat intr-un consistent dosar penal instrumentat de procurorii anticoruptie.

Astfel, baronul acestor meleaguri considera, nici mai mult nici mai putin, ca prin interdictia legala de a purta si folosi arme - care se aplica la fel tuturor urmaritilor si inculpatilor penali aflati in situatii similare - ii este prejudiciat dreptul la "integritate fizica si psihica" conform articolului 22 din Constitutie! Legea de capatii a tarii stipuleaza in amintitul articol :

"Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sint garantate". Despre integritatea psihica, sa fim de acord: specialistii sint singurii in masura sa se pronunte. In privinta integritatii fizice insa, comentariile sint greu de contracarat prin argumente logice aplicabile tuturor, indiferent rangul pe care-l poarta.

Cum ar veni, in Vrancea - pentru ca aici isi petrece majoritatea timpului inculpatul Oprisan care solicita constatarea neconstitutionalitatii legii ce i se aplica - cine n-are pistol trebuie sa se simta serios amenintat in privinta integritatii fizice a persoanei sale! O astfel de pretentie, de retinut, nu vine, insa, din partea oricui, ci din a celui caruia-i face placere sa i se spuna si sa fie considerat "seful judetului"!

Acesta, orice s-ar zice, are cunostinta de mult mai multe realitati din judet decit altii in domeniul invocat al garantarii integritatii fizice a persoanei.

Prin urmare, daca am considera sincere argumentele invocate de aparatorii baronului -utilizate, n-avem dubii, cu acordul sau in procesul care a debutat ieri!- in incercarea de a-l reinarma in situatia in care se afla el acum, nu ne ramine decit sa ne intrebam: nu cumva Vrancea a devenit si noi n-am aflat inca, in loc "provincie europeana" parte componenta a vreunui stat sud-american?!