Aglomeratia care exista pe holul Sectiei de Primire Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a intrat deja in cotidian. Oamenii care vin la Urgente se plang tot timpul ca sunt lasati sa astepte, si ca personalul medical nu ii baga in seama, sau ca alte persoane intra in salile de consultatii inaintea lor.

De multe ori, cadrele medicale au fost chiar bruscate de catre persoanele care asteptau sa intre la doctor, si care isi pierdusera rabdarea. Din aceasta cauza, in urma cu aproximativ o saptamana, conducerea spitalului a angajat o firma de paza pentru a asigura ordinea in Unitatea de Primire Urgente.

"De cand au aparut agentii de paza in incinta sectiei, pot spune ca nu au mai fost scandaluri. Simpla prezenta a agentilor ii descurajeaza pe cei care doresc sa faca galagie, si se pare ca oamenii au inteles ca trebuie sa se comporte intr-un mod civilizat”, a declarat sefa Sectiei de Urgente, Rodica Tudoran.

De la instituirea pazei la Urgenta, in sectie nu mai poate intra decat pacientul, insotit de maxim un apartinator, pentru a se evita aglomerarea locului cu persoane care nu au treaba in spital. Prezenta paznicilor nu-i incalzeste insa cu nimic pe pacientii care asteapta in continuare sa intre in cabinete pentru a fi consultati.

"Medicii se misca in continuare foarte greu, iar atunci cand vrei sa intri, sa te consulte, nu te lasa. Eu am venit pentru ca ma doare piciorul, si nu mai pot merge cu el. Nu stiu cat voi avea de asteptat pana sa intru, pentru ca nu am venit aici de foarte mult timp, dar sunt oameni care stau sa intre si de o ora”, a declarat Costica Tatu, de 45 de ani, fara ocupatie.

Anul trecut, la urgente au ajuns, in medie, intre 250 si 400 de oameni pe zi. „Numarul total de pacienti care s-au prezentat si au fost consultati anul trecut a fost de 157.000. Din toate aceste prezentari, aproximativ doar jumatate erau cu adevarat urgente, restul cazurilor fiind de competenta medicilor de familie.

Noi ii vedem insa pe toti, inclusiv pe cei care nu reprezinta urgente, si vin doar la consultatie, dar acestia din urma trebuie sa inteleaga ca urgentele sunt prioritare, si de aceea sunt lasati sa astepte”, a mai declarat doctorul Rodica Tudoran. In prezent, la Unitatea de Primire Urgente, la sectia pentru adulti, sunt angajati 13 medici specialisti.

Au mai fost scoase la concurs, in anul 2006, un numar de opt posturi de medic specialist pentru urgente, dar au fost ocupate doar doua locuri.

Lipsa personalului calificat se datoreaza si faptului ca la nivel national, rezidentiatul pentru viitorii medici de urgente a fost modificat, de la trei ani, la cinci ani, fapt pentru care, timp de doi ani nu a mai iesit nici un medic pe aceasta specialitate. „Este o specializare grea, cu responsabilitati mari.

Din 100 de rezidenti inscrisi la inceput, doar o treime ajung sa termine, restul renuntand pe parcurs”, sustine Rodica Tudoran. „Exista niste norme aprobate de Ministerul Sanatatii, cu limite inferioare si superioare referitoare la numarul de angajati.

Sigur ca personalul este tot timpul insuficient, dar in general nu avem deficiente majore, incadrandu-ne in limite normale desfasurarii activitatii”, a declarat la randul sau directorul Spitalului Judetean, Tiberiu Tofolean.

Indolenta asistentelor nu poate fi scuzata

Chiar daca intr-adevar la urgente se prezinta un numar foarte mare de persoane care ar putea fi tratate la fel de bine si de catre medicul de familie, la fel de adevarat este si faptul ca unele cadre medicale au un dispret total pentru pacientii care se prezinta la urgente, existand cazuri de bolnavi uitati pe scaune sau pe targi.

"Sunt aspecte care ne-au fost semnalate, dar din pacate nimeni nu a venit cu un caz concret. Noi ne opunem si combatem acest stil de munca. E drept ca din cauza volumului foarte mare de munca, dupa opt ore apare o stare de oboseala care poate explica acest comportament, dar nu il scuza.

Avem actiuni lunare cu personalul din fiecare sectie, in care subliniem importanta acestor aspecte”, a mai declarat Tofolean.

Directorul unitatii sanitare a mai afirmat si ca se incearca combaterea fenomenului de spaga din spital, fenomen care printre pacienti este atat de cunoscut, incat acestia pot afirma cu certitudine si care sunt tarifele practicate de catre cadrele medicale care cer bani de la pacienti. „Suntem foarte hotarati sa nu acceptam conditionarea actului medical.

Nu neg ca nu sunt astfel de cazuri in cadrul spitalului, nu sunt naiv. Incercam sa atragem insa atentia asupra acestui lucru, pentru a nu fi tolerat nici de catre pacienti, si pentru ca atunci cand stiu un caz concret, sa vina sa ne anunte, pentru a putea lua masurile necesare.

Noi suntem prestatori de servicii medicale, iar justificarea ca salariile sunt prea mici nu o accept ca o explicatie a fenomenului, deoarece noi dam salariile la nivelul maxim de salarizare, sporurile sunt tot la maxim, ca sa nu mai vorbim de al 13-lea salariu”, a adaugat Tiberiu Tofolean.