Furturile de fier vechi din incinta unitatilor miniere sunt comise cu directa complicitate a unor sefi din cadrul subunitatilor arondate Companiei Nationale a Huilei Petrosani, a acuzat ieri presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas. El spune ca o mare parte din fierul sustras ia drumul Dunarii sau al Marii Negre.

"Organele abilitate trebuie sa ia masuri impotriva celor care faciliteaza sau fura din cadrul subunitatilor, mai ales ca se fura cu Raba, din cate imi spun minerii. Eu am anuntat de cateva ori si conducerea Companiei, s-au facut verificari in acest sens, s-au si gasit cativa vinovati.

Este deranjant nu faptul ca se fura cu Raba, ci faptul ca conductaorii subunitatilor Companiei au facut acest lucru", a precizat Lacatas. Unul dintre cazurile flagrante s-a consumat la Exploatarea Miniera Paroseni, unde a fost sustras un transformator electric in valoare de 3,5 miliarde de lei vechi.

"Dosarul este la Politie si probabil va fi inaintat Parchetului, pentru a se lamuri problema: cine este vinovat, care este filiera pe care se merge", a mai spus presedintele LSMVJ. Dupa sesizarea furtului, Corpul de Control al CNH a demarat o ancheta, iar rezultatele cercetarii au fost trimise IJP Hunedoara, in vederea stabilirii aspectelor de natura penala.

In acest dosar sunt cercetati fostul inginer sef si inginer electromecanic de la EM Paroseni, precum si responsabilul cu aprovizionarea al EM Lupeni.