Dupa o perioada de un an si trei luni, calvarul marinarilor romani arestati pe nava „Luna Del Mar” a luat sfarsit. Nicolae Peicu si Daniel Eduard Dinescu, ambii din Constanta, si Teodor Hulea din Galati au ajuns ieri cu bine acasa, in sanul familiilor. Cei trei au ajuns acasa cu ajutorul senatorului democrat Dorel Onaca si a consulului Romaniei in Portugalia, Cristina Cristea.

Din pacate, cel de-al patrulea marinar arestat, Costel Draghici, varul primar al lui Nicolae Peicu, nu a avut aceeasi soarta fiind condamnat la 10 ani de inchisoare, sub acuzatia de complicitate in traficul cu droguri.

Senatorul democrat Dorel Onaca a spus ca va lupta in continuare pentru punerea in libertate si pentru a-i demonstra nevinovatia lui Costel Draghici, singurul roman ramas in arestul portughez.

Calvarul marinarilor retinuti in Portugalia a inceput in luna februarie a anului trecut, cand pe vasul „Luna Del Mar” s-au descoperit circa trei tone de cocaina si cand, desi romanii nu aveau nici o functie de conducere pe vas, au fost totusi arestati de autoritatile statului respectiv.

Repatriat cu ajutorul senatorului Onaca, Nicolae Peicu, unul dintre cei trei marinari pusi in libertate, ne-a povestit momentele groaznice prin care a trecut alaturi de colegii sai si conditiile inumane pe care au fost nevoiti sa le suporte cat timp au fost incarcerati. „Pe vas am plecat la cerere pe cand lucram la Gamatshiping ca mecanic.

Am acceptat sa plec deoarece am primit un telefon cum ca vasul „Luna Del Mar” se afla intr-o situatie dificila si ca avea nevoie urgenta de un mecanic. A contat in alegerea mea si salariul mai mare care mi s-a oferit. Cand am ajuns pe vapor nu aveam nici cea mai vaga idee ca pe el se afla o incarcatura de trei tone de cocaina.

In februarie anul trecut ne-au arestat pe toti sub acuzatia de trafic de droguri. Ei au mers pe ideea ca eram toti la un loc si din acest motiv ne-au considerat pe toti vinovati. Mi s-au pus catusele la maini, abia in port la chei, dupa ce am coborat de pe vas. In cabina mi-au ramas contractul de munca si toate sculele cu care lucram.

Sper ca doamna Cristina Cristea, consulul Romaniei in Portugalia, sa reuseasca sa mi le recupereze”, povesteste Peicu. „Mascatii portughezi nu s-au purtat omeneste cu noi, ne-au dat jos de pe nava in branci, dupa care ne-au legat cu ceva asemanator catuselor.

Unul dintre mascati, la plecarea de pe vas mi-a spus in portugheza sa-mi iau o „maleta” (geanta cu periuta de dinti, prosop, sapun etc.), dar din cauza stresului nu intelegeam prea clar ce vorbeau, asa ca am luat repede pe mine o bluza din cabina. Pana in momentul arestarii am tinut legatura cu familia mea prin telefon.

Apoi, cat timp am fost arestati, aveam dreptul sa dam telefoane, dar acestea erau ascultate si eram intrebati inainte unde si de ce dam telefon”, isi mai aminteste trist constanteanul. Nici acum nu intelege comportamentul inuman al autoritatilor portugheze cu privire la ei, in special in ceea ce priveste faptul ca au fost tinuti cu catuse la maini pe toata durata detentiei.

"Am fost serviti cu cea mai proasta mancare posibila, la ei orezul este inlocuitor de paine. Am fost tinuti cu catusele la maini pana in momentul in care am fost eliberati”, incheie amar Peicu.

La randul lor, si cei ramasi acasa au indurat destule emotii, mai ales din cauza faptului ca nu erau bagati in seama tocmai de cei responsabili cu soarta marinarilor romani, si anume liderii sindicali.

Sotia lui Nicolae Peicu ne-a spus ca de cate ori apela la seful Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihalcioiu, pentru a se interesa de starea sotului, acesta o ducea cu vorba de fiecare data.

"Sa-i dea Dumnezeu sanatate domnului Onaca, fiindca Mihalcioiu a fost numai cu vorba .Probabil noi am fost prea mici pentru niste chestii atat de mari”, si-a varsat of-ul sotia marinarului.

Dupa cum ne-au asigurat membrii familiei Peicu, singurul care le-a stat alaturi si s-a interesat regulat de soarta lor a fost senatorul Onaca, ajutat in demersurile sale de consulul Romaniei in Portugalia, Cristina Cristea.

De altfel, chiar in cursul vizitei noastre la domiciliul familiei Peicu, Onaca a sunat sa verifice daca totul este in regula si daca repatrierea a decurs in cele mai bune conditii pentru romanii chinuiti gratuit in Portugalia.