Sedinta de Consiliu Local Municipal Constanta de ieri a fost mult mai animata decat se anticipa.

Cu toate ca ordinea de zi a parut „lejera”, cu doar 68 de proiecte de hotarare, din care unul retras de initiator, atmosfera s-a incins atat in momentul discutiilor pe tema organizarii Campionatului Mondial al ambarcatiunilor cu motor, in statiunea Mamaia, dar mai cu seama in clipa votarii PUZ-ului pentru plaja din aceeasi statiune mai-sus mentionata.

Planul Urbanistic Zonal propus de Directia Apelor Dobrogea Litoral, si care viza plaja din Mamaia, respectiv autorizarea barurilor de pe plaje, a fost respins „cu brio” de majoritatea consilierilor.

De altfel, cel care ar fi fost in masura sa convinga consilierii de necesitatea PUZ-ului, si sa explice de ce nu a facut rost de toate avizele necesare, adica directorul democrat Ionel Manafu de la DADL, a lipsit cu desavarsire. Si-a trimis in schimb, la un moment dat, purtatorul de cuvant, dar care si-a motivat prezenta doar prin aceea ca se afla in concediu si... doar intr-o mica plimbare pe la Cazinoul din Constanta, locul de desfasurare a sedintei de consiliu.

Pe langa votul dat pentru majorarea pretului la biletele RATC sau de acordare a titlului de cetatean de onoare fostului finantist Emil Trandas, consilierii locali municipali au votat acordul de infratire intre municipiul Constanta si orasul Makassar din Republica Indonezia.

Pe langa aceste aspecte insa, cel mai fierbinte subiect de pe ordinea de zi l-a constituit, fara doar si poate, proiectul de autorizare a barurilor de pe plaje. Proiectul initiat de Directia Apelor Dobrogea Litoral, si propus in sedinta de primarul Radu Mazare, nu a fost votat de consilieri, motivul fiind acela ca nu respecta distanta de 150 de metri intre constructiile provizorii de pe plaja.

In plus, potrivit proiectului prezentat administratiei locale, beach-barurile nu sunt racordate la sistemul de canalizare. Primarul Radu Mazare a declarat insa ca se vor da avizele de constructie a beach-barurilor doar daca Directia Apelor Dobrogea Litoral va modifica proiectele.

Mai trebuie mentionat ca Planul Urbanistic Zonal, propus de Directia Apelor Dobrogea Litoral, a primit aviz nefavorabil de la Comisia de urbanism, nefiind agreata nici de hotelierii de pe litoral. Presedintele Comisiei de urbanism, Dumitru Calota, a constatat lipsa unor avize solicitate prin certificatul de urbanism, lipsind avizul CJC.

In plus, nu exista o delimitare clara intre domeniul public de interes national administrat de DADL si domeniul public si privat al municipiului Constanta, dupa cum lipseste corelarea intre propunerile de amplasare a dotarilor propuse si obiectivele similare existente in imediata vecinatate. „Pana la remedierea deficientelor, nu avem ce lua in vedere“, a declarat Dumitru Calota.

"Programul gandit despre turism si despre utilizarea plajelor a fost o mare prostie”, a declarat, ulterior, primarul Radu Mazare. In alta ordine de idei, primarul Radu Mazare a spus - cu titlu neoficial, la finalul sedintei de consiliu, ca a discutat cu Ion Tiriac despre posibilitatea organizarii unui turneu ATP la Constanta.

"Cu titlu neoficial, am discutat cu Ion Tiriac, care a venit la mine, ca sa ma intrebe daca sunt de acord sa realizam un turneu ATP in Constanta in vara aceasta si cea viitoare, pentru care el detine drepturile”, a afirmat Mazare.