Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Valcea se confrunta cu o lipsa a locurilor in centrele de plasament. Pentru ca centrele de copii de la Bistrita si Babeni au fost inchise, centrele din Ramnicu Valcea sunt arhipline.

Conform directorului adjunct, Roxana Radu, institutia e obligata sa ia masuri de protectie, iar primarii din localitatile valcene nu dau nici un ajutor copiilor cu situatii precare. Saptamana trecuta, DGASPC s-a confruntat cu mai multe cazuri in care parintii si-au parasit copiii si au plecat in strainatate ori s-au gasit in imposibilitatea de a se ocupa de odrasle din cauza abuzurilor de alcool.

Pentru ca nu au cu cine-si lasa micutii, parintii care pleaca in strainatate ii abandoneaza in centrele de plasament. Au existat si cazuri in care acestia si-au parasit copiii, si-au facut o situatie materiala buna, dar au uitat sa se mai prezinte la centrele de plasament sa-i ia acasa. Din pacate, parintii nu pot fi obligati de lege sa-si faca datoria si sa-si ingrijeasca mai bine copilul.

Reprezentantii DGASPC si-ar dori sa aiba parte si de ceva implicare din partea autoritatilor locale. “Noi trebuie sa luam o masura de protectie. Nu mai am unde sa duc copiii. Problema e ca nu mai avem locuri in centre si deja avem mai multi copii decat numarul de locuri. De luat trebuie sa-i luam. Primarii ar trebui sa faca si ei ceva pe plan local pentru protectia copiilor.

Legislatia din Romania nu e suficienta pentru parintii care-si lasa copiii. Avem micuti in centrele de plasament care au parinti ce-i refuza, desi au o situatie buna acasa. Nu poti sa-i obligi sa-i ia acasa.”, a spus Roxana Radu.

Asistentii primariilor, pregatiti degeaba!

Asistentii sociali din primariile valcene nu-si fac treaba, cel putin asa sustine directorul adjunct al directiei. “Sunt primarii cu copii aflati in situatii de risc, si nici macar nu ne sesizeaza. Asistentii sociali au obligatia sa ne sesizeze, sa ne puna la dispozitie tot ce le cerem, si nu fac asta.

Toti asistentii sociali au fost cursati si paracursati degeaba pentru ca ei nu-si fac datoria.”, a mai declarat Roxana Radu.

Conform datelor DGASPC Valcea, in acest moment, 478 de copii sunt gazduiti in centrul de asistenta maternala, 1216 au fost dati in plasament unor familii din Valcea, 388 de minori stau in centrele de plasament, iar 168 de tineri locuiesc in internatele unor licee din Ramnicu Valcea. Cei din urma isi petrec vacantele tot in centrele de plasament.

Exista situatii in care parintii, care au copii cu handicap nu se preocupa nici de banii pe care i-ar primi de la stat pentru ingrijirea lor dar, isi plang de mila. Decaderea din drepturile parintesti nu-i impresioneaza deloc pe unii care abia asteapta sa scape de o “povara”. “Noi solicitam in instanta decaderea din drepturile de parinte, dar pe ei nu-i intereseaza.

Ei ii abandoneaza pur si simplu si se duc in strainatate. Sunt mame care isi refuza copiii si aleg concubinii, desi au o situatie financiara buna. Noi nu putem face nimic pentru ca merg in instanta si dau declaratii ca nu-i mai vor. Nu se poate sa li se dea fortat copiii pentru ca se vor purta urat cu ei.”, a mentionat Roxana Radu.