Fiindca legea privind transparenta in administratie ii obliga, consilierii locali bacauani au reusit sa faca efortul de a posta pe site-ul primariei noile declaratii de avere reactualizate. Exista insa si cazuri in care, pentru unii alesi legea este interpretata dupa ureche.

Politicienii ce ocupa functiile de consilieri locali sunt printre cei care ridica nivelul veniturilor din municipiu destul de binisor, si asta pentru ca marea lor majoritate detin conturi bancare frumusele. Ca sa nu mai punem in calcul salariile anuale sau indemnizatiile din AGA sau CA ale firmelor de interes local.

Legea-i interpretabila

Legea privind transparenta in administratie este interpretata de fiecare consilier in parte. Fiindca la capitolul indatoriri ale alesilor se prevede doar obligatia de a se reactualiza anual declaratiile de avere si de interese, mentionandu-se fraza cheie "doar daca apar schimbari majore", patru dintre consilierii locali nu si-au mai actualizat declaratiile din 2005.

Dar probabil ca nu s-au ingramadit sa o faca si din motiv ca legea nu prevede si o data limita.

Surprize, surprize

Din declaratiile de avere, cei mai necajiti dintre consilieri par a fi liberalul Gabriel Corodeanu, pesedistul George Bogatu si indepedendentul Laurian Lucas. In privinta lui Bogatu, declaratia acestuia este din anul 2005, cea reactualizata nefunctionand, desi este postata de site. La nivelul lui 2005, Bogatu avea doar un apartament, iar veniturile erau doar cele de consilier local.

Si in cazul lui Lucas, desi este parte din mediatizatul proces Sechelariu, iar numele sau a fost asociat cu afaceri oneroase, este cam aceeasi situatie. Consilierul local independent are un apartament, un spatiu comercial, un garaj, actiuni la Keep SRL, un autoturism Volvo, dar si datorii de 60 000 de dolari.

Liberalul Corodeanu are doar o Dacie 1310 si venituri din invatamant alaturi de cele de consilier. La polul opus, printre surprize se afla independentul Ilie Barzu, care la nivelul lui 2005 avea terenuri agricole, o cladire in Bacau, casa, investitii financiare de 444 013 RON si un autoturism Wolksvagen.

In top

Ca si in anii trecuti, cei mai bogati dintre consilierii locali sunt liberalii Ion Raducan si Petru Placinta, ambii avand conturi impresionante, dar si afaceri de succes. Recordul absolut il detine Ion Raducan ce are patru conturi sau depozite bancare, dintre care cel mai mare este de 2 100 000 RON.

Din dividende, liberalul castiga 2 940 000 RON anual, in vreme ce actiunile sale la Pambac valoreaza 2 809 522 RON. In ceea ce priveste salariul anual castigat la locul de munca, cel mai bine platit consilier local este liberalul Marius Danciu, cu 23 000 RON anual, semn ca la Romtelecom, ca sa parafrazam o mai veche reclama, dincolo de cuvinte sunt oamenii cu salarii mari.

In topul avutilor se afla si social democratul Costica Blagan. Acesta detine un hectar de teren agricol in judetul Vrancea, o casa de 300 mp in acelasi judet, iar pentru a respira aer montan, isi construieste o casa de 200 mp la Slanic Moldova. Pentru ca este consilier la Bacau si-a achizitionat o casa ANL in 2003 de 200 mp.

Pentru a strabate distantele dintre proprietati, Blagan foloseste un Audi, o Toyota si un Mercedes.

Nu ii doare de lege

Desi legea se respecta nu doar in litera, ci si in spiritul ei, exista si consilieri locali pentru care transparenta li se pare o chestiune facultativa. De aceea nu au binevoit sa-si reactualizeze declaratiile de avere si de interese.

Independentii Barzu si Rodica Padureanu, pesedistii Constantin Craciun si Livia Sibisteanu sunt cei care au "omis" ca averile lor sa fie transparente si la nivelul anului 2007.

Iubitori de arta si bijuterii

Singurul consilier local care pare a fi indragostit de arta de conservatoarea Carmen Dima. Desi salariul anual este mai degraba modest la Uniunea Artistilor Plastici, Dima detine lucrari de arta in valoare de 50 000 RON si bijuterii de 7000 RON. Colectia de bijuterii a lui Dima este insa infima fata de cea detinuta de pesedistul Costica Blagan. Acesta are bijuterii in valoare totala de 200 000 RON.

Nu dau cifre exacte

Pesedistul Constantin Craciun a reusit performanta sa-i bage in ceata pe toti cei interesati de averea sa. Si asta pentru ca, dincolo de faptul ca nu si-a reactualizat declaratiile, la capitolul "active financiare" consilierul PSD a trecut misterios "depozite peste 5000 de euro". Fara a preciza exact suma.

In rest, Craciun sta binisor: un teren de 600 mp in Bacau, o casa de 228 mp, un spatiu comercial de 120 de mp si o pensie anuala de 23 000 RON.

Traiesc in chirie

...sau in cort. Exista consilieri locali care nu detin niciun fel de spatiu de locuit. Sau nu completat declaratia asa cum trebuia. Un exemplu este liberalul Vasilica Hartescu. Acesta, in afara de doua cladiri de 180 mp si respectiv 240 mp, despre care nu stim daca sunt apartamente, case, spatii comerciale, asa cum se specifica in declaratia tip, nu are nimic.

In aceeasi situatie se afla si Carmen Dima, care probabil ca isi tine tablourile la neamuri.

Datornicii consiliului

In Consiliul Local se afla si consilieri care sunt datori, fie la banci, fie la alte institutii financiare, sau persoane fizice. Liberalul Dan Bogdan are datorii de 30 000 de euro, in vreme ce colegul sau de partid Catalin Danciu are 47 000 de euro. Si Ion Raducan are de dat pana in luna noiembrie a acestui an, 127 000 euro, iar Lucas 60 000 de dolari unei persoane fizice.

Ceva mai modesti in ceea ce priveste datoriile sunt Roxana Mironescu, 10 000 euro si conservatorul Gabriel Lupu cu 5000 de euro. Colegul lui Lupu de partid, Costica Marcu a adunat datorii de 58 000 RON, iar liberalul Dorin Vieriu 56 000 RON.

Firimituri din AGA

Consilierii locali s-au lipit si de locuri in Adunarile Generale ale Actionarilor, pe criteriul impartirii politice a ciolanului. Desi sumele nu sunt impresionante, politicienii nu au spus nu. Sumele sunt intre 10 000 RON si 12 000 RON pe an.

Calcul total

Curiosi fiind, pentru a aprecia cum se cuvine puterea financiara a alesilor locali, am adunat toate sumele de la fiecare consilier in parte. La capitolul venituri, fara a le calcula si indemnizatiile de sedinte ale CL, cei 21 de alesi au impreuna 4 634 208 RON pe an. Asta inseamna vreo 46 de miliarde de lei vechi sau aproximativ 1 370 000 euro.

In ceea ce priveste actiunile si depozitele bancare, acestea insumeaza 3 266 399 RON. Datoriile consilierilor se ridica la 1 012 906 RON plus 62 978 euro si 4524 dolari. Si la capitolul terenuri si case, alesii stau bine impreuna. Totalul terenurilor, fie ele intravilane, agricole sau extravilane se ridica la 110 826 mp. Consilierii detin 16 case si sase spatii comerciale.