Georgeta Gavris: Sunteti euro-deputat din partea PC in Parlamentul European, cum se vad de la Bruxelles toate aceste miscari de pe scena politica romaneasca?

Eduard Hellvig: La Bruxelles lucrurile se vad un pic mai detasat decat cum le vedem noi in Romania. In primul rand acolo exista un tip de abordare politica care spune ca problemele de politica interna raman interne, nu se externalizeaza.

Apar probleme doar daca sunt afectate anumite comportamente fata de reforma din justitie, reforma care ar trebui sa continue in sistemul de frontiera romanesc, in special la granita de est care este acum granita externa a UE. Interesul UE este foarte pragmatic. Chestiunile de politica interna se discuta si se comenteaza la nivel informal pentru ca este o problema interna la urma urmei.

Daniel Meze: Va reusi Guvernul Tariceanu II sa absoarba cat mai multe fonduri de la UE? Este un guvern slab? Cum il vedeti ca si parlamentar al PC?

Eduard Hellvig: Un guvern are un mandat politic atunci cand este votat. Cand vorbim de absorbtia de fonduri de la UE un guvern cred ca are datoria sa nu gandeasca politic. Ar trebui sa gandeasca din punctul de vedere al eficientei guvernamentale. Pe mine ma surprinde ca nici astazi nu avem o strategie post-aderare, indiferent cum se numeste guvernul acesta.

In Polonia de exemplu in prima zi de dupa aderare a existat un proiect post-aderare aprobat de toate partidele politice. Asta ca o normalitate. Noi suntem in luna aprilie si nu avem o strategie post-aderare. Eu cred ca acesta este primul lucru pe care ar fi trebuit sa-l faca guvernul, sa aiba capacitatea sa adune toate partidele cat mai repede, sa existe o vointa politica comuna.

S-a vorbit de criza politica, eu cred ca sursa acestei crize politice este lipsa unui proiect comun politic. Dupa integrare nu a mai existat un proiect comun.

Daniel Meze: Totusi cum va putea sa supravietuiasca un guvern care are aproximativ 20% sustinere in parlament?

Eduard Hellvig: In politica se spune ca daca nu ai posibilitatea sa guvernezi e bine sa obtii cat mai mult de la guvern. PSD in acest moment nu are posibilitatea sa guverneze si astfel cauta o solutie prin care sa isi atinga interesele de partid printr-o alta forma. Au gasit aceasta modalitate, nu stiu daca este bine sau nu pentru PSD, e o problema de strategie a fiecarui partid.

Ei au considerat ca nu sunt pregatiti pentru alegeri, nu stiu care a fost optica lor. PSD isi asuma un risc sprijinind un guvern, dar are posibilitatea ca prin acest risc sa obtina anumite victorii pe care poate nu le-ar fi obtinut nici daca ar fi fost la guvernare.

Georgeta Gavris: Cat de durabila poate fi o alianta PNL-PSD? Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, vorbea la ultima conferinta de presa despre o discutie si o negociere cu presedintele PNL Bihor, Cornel Popa, pe acest subiect.

Eduard Hellvig: Nu vreau sa comentez ce a spus domnul Bar. Nu vreau sa se interpreteze gresit ce spun, dar eu cred ca PSD, ca sa aiba coerenta pentru ce va face in viitor, nu trebuie sa se inteleaga cu PNL sub nicio forma. Oamenii afla, s-au schimbat directorii din deconcentrate, au venit oameni din PSD. Politica va insemna o relatie directa dintre cetatean si cel pe care il voteaza.

PSD daca face greseala sa discute cu PNL despre functii va pierde foarte mult in perspectiva pentru 2008.

Daniel Meze: PSD si-a asumat votarea guvernului Tariceanu in parlament. PC a declarat ca nu va vota acest guvern, dar rezultatele votului arata ca ori PRM, ori PC a votat acest guvern in ciuda celor declarate. Presedintele PRM Bihor, Paul Magheru, va acuzat de ipocrizie si a declarat ca PC a votat pentru guvern.

Eduard Hellvig: Eu sunt un tip franc, sa nu uitam ca parlamentarul este singur in fata deciziei. Sa ne gandim ce ar fi fost daca guvernul Tariceanu nu ar fi fost votat. Am fi putut intra intr-o spirala a alegerilor anticipate si sunt convins ca jumatate din actuali parlamentari nu s-ar mai fi regasit pe liste la urmatoarele alegeri. E un calcul simplu. Ce am in mana si ce e pe gard.

Eu am fost la Parlamentul European si nu am vazut cum s-a votat. Eu pun o intrebare retorica. De ce PD si PLD au iesit din sala in momentul votului? Pentru ca nu puteau controla modul in care vor vota domnii parlamentari.

Daniel Meze: PC se confrunta in acest moment cu grave probleme de imagine. Mai multi lideri ai partidului: Dan Voiculescu, George Copos si Codrut Seres sunt cercetati in mai multe dosare penale. Va reusi PC sa treaca peste aceste probleme de imagine si sa depaseasca marjea de eroare a sondajelor de 2-3%?

Eduard Hellvig: E foarte complicat. Politica se joaca cu perceptii si nu cu realitati. Evident ca aceste acuzatii aduc o perceptie nu foarte pozitiva asupra partidului si ca atare s-ar putea ca acest lucru sa se regaseasca si in scorul electoral.

Nu stiu daca noi mai avem capacitatea sa convingem oamenii ca ceea ce facem noi in parlament sau in viata de zi cu zi poate sa contrabalanseze ceea ce se intampla in spatiul mediatic. Recunosc personal ca este o problema foarte mare in momentul acesta. Eu am mai spus ca marea problema a PC e ca a intrat la guvernare in 2004 cu PNL si PD.

Eu am spus atunci ca pentru viitorul PC era mai bine sa ramanem in opozitie. Nu s-a intamplat acest lucru si din pacate acum platim. Noi am fost intr-un guvern, dar nu am guvernat. Dosarele de azi sunt rezultatul actului de guvernare. Daca nu guvernam nu existau gloante cu care sa ne atace.

Daniel Meze: Aceste dosare sunt rodul unei guvernari cu multe semne de intrebare. Daca era o guvernare curata nu se putea face aceste dosare.

Eduard Hellvig: Sunt de acord ca exista o susceptibilitate care este data de rezolutiile DNA-ului, dar daca nu esti destul de puternic, este ca un meci de fotbal, vrei sa joci la liga intai, dar tu ai echipa care vrea sa promoveze in liga intai. Promoveaza puternic in liga intai si apoi poti sa joci meciul pe care il vrei tu. Nu te duci direct in Liga Campionilor si tu ai echipa de Cupa UEFA.

Daniel Meze: PC este un partid de liga a doua?

Eduard Hellvig: Nu, in 2004 cand a ajuns in parlament din punctul meu de vedere PC nu avea echipa de Liga Campionilor. Avea o echipa care era foarte buna, care se putea pregati foarte bine patru ani in opozitie, era o echipa care se putea consolida. In trei-patru ani putea sa iasa la atac cu o echipa de oameni pregatiti, scoliti.

Georgeta Gavris: Pentru 2008 e pregatit partidul?

Eduard Hellvig: Parerea mea e ca la momentul acesta este foarte complicat sa mai obtii 5% avand in vedere problemele cu care ne confruntam, dar asta e o parere absolut personala.

Daniel Meze: In acest context cum vedeti viitorul PC daca nu va mai accede in parlament?

Eduard Hellvig: In politica daca nu ai curaj si nu crezi in propriile tale resurse nu merita sa continui.

Daniel Meze: Dati-ne exemplu de un act de curaj pe care ar trebui sa il faca PC acum ca sa se reabiliteze.

Eduard Hellvig: Poate sa avem si noi un contact mai direct cu cetateanul si sa-i explicam ca nu tot ce se vede pe sticla e adevarat, este singura modalitate.

Daniel Meze: Ca sa spun eu un act de curaj, de ce nu se retrage domnul Voiculescu din functia de presedinte al PC?

Eduard Hellvig: Aceasta este o decizie unilaterala si nu pot sa spun eu ce ar trebui sa faca dansul. E o decizie pe care fiecare om politic trebuie sa si-o asume. Cum eu ma gandesc la viitorul politic asa probabil se gandeste si dansul la deciziile politice de viitor.

Daniel Meze: Presa i-a criticat foarte mult trecutul de dinainte de 1989, exista un verdict de politie politica acordat de CNSAS, afacerile din energie ale firmei Grifco, acuzatiile sunt multe. Din afaceri am inteles ca s-a retras, de ce nu se retrage si din politica?

Eduard Hellvig: Sunt de acord ca exista acuzatii, dat nu pot eu sa vorbesc in locul domnului Voiculescu. Daca dansul hotaraste sa ramana in politica probabil va avea un tip de comportament in viitor, daca vrea sa se retraga va avea alt tip de comportament. Nu stiu.

Daniel Meze: Caracterizati cu primul cuvant care va vine in minte urmatorii oameni politici:

Eduard Hellvig:

Ion Iliescu - om politic

Traian Basescu - animal politic

Mihai Bar, presedintele PSD Bihor - inconsecventa

Petru Filip, vicepresedinte PD - lider judetean

Cornel Popa, vicepresedinte PNL - lider liberal

Calin Popescu Tariceanu - mai mult decat un asistent universitar

Dan Voiculescu - capitalistul rosu

Daniel Meze: Ultima carte citita?

Eduard Hellvig: Este vorba despre “O duminica in jurul piscinei la Kigali”, scrisa de jurnalist canadian care a fost partas la marele genocid din Ruanda din 1994. O carte senzationala pe care o recomand.

Daniel Meze: Va intereseaza sa candidati la Primaria Oradea?

Eduard Hellvig: In acest moment nu.

Daniel Meze: Doriti sa plecati din PC?

Eduard Hellvig: Deocamdata nu.