In ultima perioada cifra de afaceri a unor societati valcene a crescut foarte mult. Un lucru care ar trebui sa bucure orice jurnalist si orice locuitor din judet. Societatile comerciale profitabile platesc taxe si impozite, ofera locuri de munca isi permit sa ofere salarii bune platite la timp si contribuie la dezvoltarea economica a zonei.

Majoritatea societatilor de acest tip sunt axate pe constructii, un domeniu in care se investeste din ce in ce mai mult. Ceea ce ne deranjeaza, nu numai pe noi, este cand depistam o societate privata, cu incasari substantiale, axata in special pe obtinerea de lucrari ce sunt achitate din bugete locale.

E cam batator la ochi sa ai o afacere bazata doar pe banul public si, culmea, sa obtii mereu comenzi pe baza de cerere de oferta si mai rar pe licitatii. Care licitatii asa cum aratam in alte anchete din acest an sunt si ele de multe ori mai mult decat suspecte. In editia trecuta am publicat un articol vizand lucrarile executate de SC ALEX CONSTRUCT SRL in cartierul Goranu. Revenim cu amanunte despre acest subiect.

Cat de bune sunt incredintarile directe!

Societatea mentionata a primit de la Primaria Ramnicului comanda de a realiza amenajarea unui spatiu comercial destinat desfasurarii Targului de saptamana din Goranu.

In editia trecuta criticam ritmul lent al lucrarilor ce se executa la aceasta investitie precum si absenta uni panou ( conditie prevazuta de lege) pe care sa fie afisate datele constructorului, beneficiarul lucrarii, autorizatia de constructie si termenul de executie. Este vorba totusi de o lucrare pentru care ALEX CONSTRUCT va incasa din bugetul ramnicenilor 348.662 lei noi.

Dupa aparitia materialului ne-a contactat telefonic un reprezentant al societatii comerciale care a precizat ca desi exista unele inadvertente jurnalistice societatea nu vrea sa dea un drept la replica. In acelasi timp domnul in cauza a recunoscut absenta panoului si a promis remedierea acestei omisiuni. Remedierea nu a avut loc pana duminica.

Am apelat la Primaria Ramnicului solicitand in baza legii 544 informatii privind lucrarile efectuate de ALEX Construct pentru primarie, cum au fost atribuite aceste lucrari si la ce costuri. Am cerut detaliat situatia pe ultimii trei ani.

Am primit doar urmatoarele informatii : Pe langa Targul din Goranu societatea comerciala respectiva a mai executat : „Reparatii barlogul mic parc Zavoi” (!) pentru 12.022 lei- prin cerere de oferta, „Refacere bolta terasa Mircea cel Batran” pentru 1965 lei- prin cerere de oferte si „ Amenajare bar ciuperca” pentru 20.359 lei tot prin cerere de oferte.

Nu se precizeaza in ce perioada au fost facute aceste lucrari si nici daca mai sunt si altele. Noi credem ca Alex Construct a mai incasat din bugetul local si alte sume dar vom verifica singuri acest lucru.

O sesizare catre DNA

In urma cu doi ani Departamentului National Anticoruptie primea o sesizare din Malaia privind atribuirea catre o singura firma a unor lucrari din bani publici: „Toate lucrarile de reparatii si investitii au fost si sunt efectuate de aceeasi firma, din anul 2000, SC Alex Construct. Atribuirea lucrarilor s-a facut prin incredintare directa, in detrimentul licitatiilor publice.

Valorile platite pentru anumite lucrari au fost supraevaluate si neconforme cu realitatea. Am solicitat in nenumarate randuri efectuarea unor expertize tehnico-financiare” - a afirmat un consilier in legislatura 2000-2004, unul dintre semnatarii denuntului.

Fostul consilier local sustine si ca exista lucrari demarate in urma cu multi ani, care nu au fost finalizate, irosindu-se sume fabuloase, in timp ce alte investitii nu sunt functionale: „In anul 2001 a demarat investitia privind extinderea scolii din Malaia, dar ea nu a fost finalizata nici pana la aceasta data (luna iunie 2006 - n.r.).

Valoarea stabilita initial a crescut cu mai bine de 20 de ori. Alimentarea cu apa din Valea Satului nu este functionala, desi lucrarea a fost finalizata in urma cu un an”.

Potrivit afirmatiilor sale, SC Alex Construct SRL a mai executat si alte lucrari in localitate: reparatii curente anuale la scolile din cele trei sate componente ale comunei: Malaia, Ciunget si Saliste, executat rigole in satul Malaia, pe Valea Satului si in zona centrului satului, precum si rigolele din satul Saliste, pe Valea Sasa, trotuar si statie de autobuz in satul Malaia, grupurile sanitare de la scolile Ciunget si Saliste, dar si renovarea sediului primariei si schimbarea mobilierului. Un mare semn de intrebare il ridica valoarea lucrarii la Monumentul Eroilor din punctul Valea Satului.

Fostul consilier local sustine ca valoarea initiala aprobata in Consiliul Local a fost de 170 de milioane de lei vechi, iar la terminarea lucrarii aceasta suma depasea doua miliarde de lei vechi. La valoarea reala se pare ca pentru realizarea unui monument simplu Alex Construct a incasat la fel de mult ca pentru Targul de Saptamana din Goranu.

Targ pe care ar trebui sa-l execute pana la finele lunii viitoare. Termen care va putea fi respectat doar daca se va trage tare in ultimele saptamani. Va urma