Sub patronajul familiei Geoana, Hold-up PSD la Crucea Rosie Romana

PSD a regizat deja alegerile de la Crucea Rosie?

Crucea Rosie Romana (CRR), cea mai importanta organizatie neguvernamentala din Romania, este in pericol sa devina o feuda PSD si sa provoaca astfel un scandal urias in cadrul organismelor internationale din care face parte, pentru ca ignora recomandarile acestora de pastrare a echidistantei politice.

Pe 21 aprilie anul curent, la Brasov, Crucea Rosie Romana organizeaza un veritabil congres de alegeri, care va alege noul presedinte si noul Comitet Director al organizatiei care a fost infiintata in 1874 si are in prezent circa 130 000 de membri.

Perioada de depunere a candidaturilor s-a incheiat cu mult timp inainte de congres, fiind eliminata asadar orice surpriza de ultima ora. Fiecare filiala dintre cele 47 de filiale va trimite 3-4 delegati la Congres, fiind vorba de circa 150 de electori. Candidatii trebuie sa fie membri de Cruce Rosie, sa prezinte un CV si o strategie.

Lipsa de transparenta caracterizeaza din pacate procesul electoral, deoarece CV-urile si strategiile depuse de catre candidati nu au fost publicate pe pagina web a Crucii Rosii Romane (www.crucearosie.ro), pentru a fi dezbatute la nivelul filialelor judetene, care-si trimit electorii la Congres.

Toti candidatii trebuie sa fie personalitati recunoscute intern si/sau international in cadrul Crucii Rosii, sa aiba o integritate incontestabila si un profil moral impecabil.

Pentru functia de Presedinte candideaza doamna Mihaela Geoana, sotia liderul PSD, si domnul Dumitru Toma, actual vicepresedinte al Crucii Rosii Romane.

Doamna Mihaela Geoana este simplu membru al filialei Brasov a Crucii Rosii, adica tocmai a gazdei Congresului de pe 20-21 aprilie. Candidatura sa a stupefiat comunitatea de Cruce Rosie, deoarece nu s-a remarcat deloc in cadrul organizatiei, imensa majoritate a colegilor sai nestiind nici macar ca doamna Geoana este membru CRR.

Singura legatura importanta a familiei Geoana cu Crucea Rosie Romana este asigurata de Generalul Geoana, socrul candidatei, care a fost un lider important al Crucii Rosii in era comunista si stie care sunt avantajele detinerii controlului unei asemenea organizatii de prestigiu.

Domnul Dumitru Toma reprezinta Filiala Constanta si este un om de Cruce Rosie cu state vechi de activitate in cadrul organizatiei, care din pacate are rolul penibil de „iepure” in cursa care pare aranjata deja in beneficiul Mihaelei Geoana, ilustra necunoscuta din cadrul Crucii Rosii.

De altfel, domnul Toma si-a depus candidatura si pentru functia de vicepresedinte, fiind constient asadar de sansele pe care le are in cursa electorala.

IPS Nifon Mihaita, arhiepiscopul Targovistei si presedintele in functie al organizatiei, se da la o parte din fata Primei Doamne Pesediste si nu mai candideaza pentru aceasta functie, vizand doar o functie de vicepresedinte.

Pentru celelalte fotolii din Comitetul de Directie candideaza o puzderie de lideri PSD de mare calibru, desi Comitetul International de Cruce Rosie recomanda ca in comitetele filialelor sa existe diversitate, executivul CRR sa nu aiba culoare politica, iar nivelul central al organizatiei sa nu fie supus unor ingerinte politice.

Pana in anul acesta, PSD avea doar doi parlamentari in conducerea CRR, insa alegerile urmatoare vor desavarsi subordonarea politica a celei mai vechi si notorii organizatii neguvernamentale din Romania.

Presedinta Mihaela Geoana va reprezenta CRR in calitate de presedinte in toate forurile internationale, devenind versiunea mioritica a Printesei Diana. Reputatia Crucii Rosii Romane o sa fie probabil pulverizata pe 21 aprilie anul curent.

O serie de lideri PSD vor face parte din conducerea Crucii Rosii Romane, ajutand-o pe Mihaela Geoana, Prima Doamna a partidului, sa transforme o organizatie neguvernamentala de prestigiu in feuda PSD.

Domnul Constantin Nicolescu este presedintele Consiliului Judetean Arges, ex-parlamentar PSD, liderul PSD Arges. De luna aceasta poate deveni unul din „locotenentii” Mihaelei Geoana la varful CRR. Acesta nu este singurul presedinte PSD de consiliu judetean, care se va subordona sotiei liderului sau de partid.

Domnul Victor Boiangiu, presedintele Consiliului Judetean Giurgiu, ii va tine companie, acesta fiind si liderul marcant al PSD la nivelul judetului in cauza.

Domnul Alecsandru Stiuca este parlamentar PSD si presedintele CRR Ialomita, candidand pe 21 aprilie la Brasov pentru un loc la varful CRR, acolo unde s-a aflat si in ultimul mandat.

Domnul George Baesu este parlamentar PSD de Vrancea si doreste de asemenea sa o ajute pe doamna Geoana sa conduca performant Crucea Rosie Romana, asa ca la proximele alegeri va incerca sa-si mentina postul din Comitetul de Directie al CRR.

Lista parlamentarilor PSD care vor pune mana pe fraiele CRR este intregita de domnul Florin Hritcu, fost senator de Tulcea pana in 2004, dornic acum sa faca parte din Comitetul de Directie.

Pe langa parlamentari si presedinti de consilii judetene din PSD, lista candidatilor la „tortul” CRR este intregita si de fosti subprefecti si prefecti din Guvernarea PSD.

Domnul Alexandru Banica este candidat din partea filialei Prahova, al carui presedinte este de altfel. Colegii de la ziarul „Altphel” din Ploiesti au lansat acuzatii grave la adresa imaculatului candidat de la CRR.

"Nastase isi pune omul la prefectura, pe Georgica Diaconu, care-si aduce un prieten, pe Alexandru Banica, pe postul de subprefect (ambii prieteni fiind platiti si de Liviu Luca).”

Printre candidati s-a ratacit si un liberal. Este vorba de fostul prefect de Bacau, Ioan Silviu Lefter, actual secretar de stat in Guvernarea Tariceanu.

Un rol-cheie poate apartine in viitorul Comitet Director candidatului Vasile Dorel Nicorici, care face parte din conducerea centrala a Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL). Va ajunge cu noua echipa Crucea Rosie Romana in pragul lichidarii? Daca DA, atunci expertul este la indemana consoartei liderului PSD.

Crucea Rosie, o organizatie-mamut la nivel national si mondial

In Miscarea Internationala de Cruce Rosie si de Semiluna Rosie sunt circa 97 de milioane de membri si de voluntari. In ultimii ani a scazut in Romania numarul de membri si de voluntari, insa CRR ramane cea mai mare organizatie neguvermanentala, deoarece in 2006 declara inca peste o suta de mii de membri cotizanti.

Aceasta realitate a facut-o tentanta pentru PSD, alegerile programate pe 21 aprilie transformand CRR de facto intr-o organizatie PSD.

Ca urmare a aderarii, la 30 noiembrie 1874, a Romaniei la Conventia de la Geneva din 1864, la 4 iulie 1876 lua fiinta, in actualul local al Spitalului Coltea din Bucuresti, Societatea de Cruce Rosie din Romania. Patroanele Crucii Rosii au fost Regina Maria si Regina Elena in perioada interbelica, iar primul presedinte al organizatiei a fost printul Dumitru Ghica.

Conferinta Internationala a Crucii Rosii, organizata la Viena in 1965, adopta cele 7 Principii fundamentale ale Crucii Rosii: Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate, Universalitate. Ele stau la baza intregii activitatii a Societatii de Cruce Rosie din Romania, incepand cu 22 decembrie 1989, adica debutul Revolutiei de la Bucuresti.

Pe 20 decembrie 1995 este adoptata si apoi promulgata Legea Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania nr.139/1995. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania (SNCRR) este persoana juridica de drept public, autonoma, neguvernamentala, apolitica si fara scop patrimonial.

Ea isi desfasoara activitatea cu caracter umanitar, ca organizatie de ajutor voluntar, auxiliara a autoritatii publice.

Crucea Rosie Romana este structurata in 47 de filiale, , in scopul prevenirii si alinarii, in mod impartial, a suferintei umane in orice imprejurare, fara nici o discriminare bazata pe cetatenie, nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta militara, sociala sau politica.

Ea este deschisa tuturor si isi ofera sprijinul fara a face nici un fel de discriminare de rasa, sex, religie etnie, apartenenta politica si militara, tuturor oamenilor care au nevoie de ajutor.

Misiunea Crucii Rosii este imbunatatirea vietii persoanelor vulnerabile mobilizand puterea umanitatii. Societatea Nationala de Cruce Rosie este autofinantata, dar in acelasi timp primeste si sprijinul statului.

CRR numara la finele anului 2006 peste 129.571 membrii cotizanti, oameni atasati misiunii, valorilor si principiilor organizatiei. Acestia sunt inregistrati intr-una din structurile SNCRR, sustin activitatile organizatiei si astfel sunt parte a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

Coordonarea, monitorizarea si implementarea proiectelor, programelor si activitatilor in derulare sunt realizate de catre personalul angajat, in prezent organizatia avand 178 de salariati.

Crucea Rosie Romana este singura organizatie umanitara cu o retea functionala pe intreg teritoriul tarii. Avand 47 de filiale, 1.996 subfiliale si 1.307 comisii, Crucea Rosie beneficiaza de o structura unica, construita in peste 130 de ani activitate umanitara.

Astfel, organizatia este prezenta la fiecare nivel teritorial (judet, municipiu, oras, comuna si sat), avand o acoperire nationala si locala mai buna decat a majoritatii partidelor politice.

Mihaela Geoana calca pe urmele Elenei Ceausescu?

Sotia liderului PSD este un personaj controversat in mediul ONG, numele sau fiind implicat intr-o serie de afaceri scandaloase. O trecere in revista a „boacanelor” marca Mihaela Geoana ar putea sa ajute comisia de validare a candidaturilor pentru presedintia Crucii Rosii Romane.

Singurul for care mai poate stopa ascensiunea fulminanta a Mihaelei Geoana si pesedizarea CRR este comisia de validare a candidaturilor, care va functiona chiar in timpul Congresului in perioada 20-21 aprilie.

Familia Geoana are multe probleme nelamurite, printre care si justificarea considerabilei averi acumulate. In 2004, pe cind era ministru si candidat la Primaria Capitalei, Mircea Geoana nu a putut spune cum a adunat circa 200.000 de dolari in conturile sale.

Intr-o declaratie data presei de atunci, Geoana a invocat ca a economisit din bursa si diurnele pe care le-a luat ca si student la ENA - Franta, respectiv ca ambasador al Romaniei in SUA. Din calculele facute rezulta ca, in acei ani, Mircea Geoana ar fi trait cu doar citiva dolari pe zi.

Actualmente, Mircea Geoana declara ca detine mai multe conturi bancare, insumind aproximativ 200.000 de dolari. Geoana mai este actionar la Banca Tiriac si proprietarul unui teren de 1.000 mp, intravilan in Corbeanca, cumparat in 2001 pe numele sotiei.

Reprezentantii societatii Extrem Design, firma careia PSD a avut dupa ultimele alegeri prezidentiale si parlamentare sa ii plateasca peste trei miliarde de lei vechi, reprezentand contravaloarea unor produse folosite in campania din 2004, au declarat reporterilor ca persoana care a negociat contractul din partea partidului, pentru caciulite si fulare electorale, a fost sotia lui Mircea Geoana.

Desi doamna Geoana a negat acest lucru, oficialii firmei au precizat ca pot dovedi ca sotia presedintelui PSD a purtat negocierile pentru cele 46.000 de produse electorale, acestia cerand chiar blocarea conturilor PSD.

Cand vine vorba de profituri, Mihaela Geoana spune ca, din cauza sotului, nu a putut realiza cine stie ce afaceri: “Cat timp sotul meu a detinut functii guvernamentale, nu am facut nici un fel de afaceri. Si acum, cu cele doua firme, nu lucram cu nici o companie de stat. Doar cu firme private. Oricum, principala mea activitate e la Fundatia Renasterea”.

Sotia lui Mircea Geoana este actionar in doua firme: “Topcont Invest" SRL si “La Maison Consulting" SRL. In prima dintre acestea, infiintata in decembrie 2005 cu un capital social de 10 milioane lei vechi, participatia Mihaelei Geoana la capitalul social a fost de 8 milioane lei (306 dolari).

In cea de-a doua societate, La Maison Consulting, inregistrata pe 2 iunie 2004, sotia lui Mircea Geoana detine 30% din capitalul social, cu un aport de 600.000 lei (21 dolari). Desi legea il obliga sa declare aceste actiuni in ultima declaratie de avere, Geoana le-a trecut cu vederea ca si cand n-ar fi existat.

Ceilalti actionari din La Maison Consulting sunt Amalia Elena Nastase (sotia lui Ilie Nastase) cu 35% si francezul Dominique Eugenie Moscovici, cu 35% din capitalul social. Firma are ca obiect principal de activitate declarat “alte activitati de servicii prestate in special intreprinderilor".

Mihaela Geoana si varul ei Octavian Barba detineau in 2006 societatea Topcont Invest SRL. O firma minuscula, de apartament, dar prin care se derulau afaceri extrem de profitabile pentru familia presedintelui PSD. Practic, Topcont Invest SRL intermedia vanzarea a doua hoteluri de la Eforie si Mamaia apartinand Uzin International, a caror valoare este de peste doua milioane de dolari.

De asemenea, aceeasi firma mai intermedia si vanzarea fostului Hotel Parc din Breaza, pentru 1,6 milioane de dolari.

Topcont Invest SRL a fost infiintata, potrivit declaratiilor verilor Octavian Barba si Mihaela Geoana, pentru a construi un cartier de „casute” pe un teren de la marginea Bucurestiului. EVZ a scris, in exclusivitate, ca terenul respectiv, de 8.000 mp, a fost cumparat de familia Geoana in septembrie 2005, la un pret subevaluat de 33 de ori.

In mijlocul scandalului „matusa lui Nastase”, pe 17 ianuarie acest an, Geoana a renuntat la teren. Liderul PSD a omis sa treaca insa acest teren in propria declaratie de avere la 31 decembrie 2005, motiv pentru care acum risca sa-i fie luata la puricat averea de catre Comisia de Cercetare a Averilor de pe langa Parchetul general.

Mihaela Geoana mai este actionara si la SRL-ul „La Maison Consulting”. Din cauza legilor deficitare, partile sociale detinute de sotia liderului PSD pot sa nu apar in nicio declaratie de avere a lui Mircea Geoana, fara vreo consecinta legala pentru senator.

In 2002, pe cand Mircea Geoana era ministru de Externe, sotia acestuia,primea de la RA-APPS, spre inchiriere, un prim spatiu pentru fundatia sa, "Renasterea pentru Educatie, Sanatate", care derula Programul de preventie si depistare precoce a cancerului de san.

La ora aceea, fundatia avea sediul inregistrat in vila nationalizata primita de la stat de parintii sai, ceea ce nu i-a impiedicat pe sefii regiei sa semneze un contract de inchiriere pentru un apartament de 226 metri patrati in str. Mihai Eminescu nr. 44-48. Doi ani mai tarziu, Fundatia mai primea de la RA-APPS un apartament, in acelasi imobil, dar si un loc de parcare.

Suprafata totala inchiriata era de circa 422 metri patrati, iar chiria de aproximativ 830 dolari, cu tot cu TVA. Adica mai putin de 2 dolari metrul patrat. “Eu nu incasez bani de la fundatie, ci de la societatea comerciala «Renasterea».

Fundatia nu se poate ocupa cu vanzari si atunci am creat acest vehicul la sugestia avocatului: o companie comerciala, al carei profit intra la fundatie. Eu aici sunt salariata. Intamplator, eu, fondatoarea fundatiei, sunt si sotia unui politician, dar asta nu inseamna ca am primit ceva pe degeaba", declara cu tupeu doamna Geoana.

ONG SRL, patentul clanului Geoana-Costea

Fundatiile umanitare au reprezentat pentru multi veritabile cornuri ale abundentei, mizandu-se pe naivitatea si buna-credinta a cetatenilor romani sau straini care plangeau de mila unor defavorizati ai sortii. Mihaela Geoana a inteles acest lucru si a actionat in consecinta, fiind instruita de mama sa, celebra revolutionara impostoare Margareta Costea.

In prezent, Mihaela Geoana mai este implicata in conducerea a doua fundatii, ea fiind presedinta Fundatiei “Renasterea", dar si a ONG-ului “Millenium for Human Rights". Antecedentele sale in cadrul mediului ONG sunt insa socante.

In 2001, la 30 martie, Judecatoria Sectorului 1 acorda personalitate juridica pentru Fundatia “TINERII ROMANIEI" (FTR), cu sediul in Str. Jean Monnet nr. 69, adica la domiciliul sotilor Ion si Margareta Costea, socrii liderului PSD Mircea Geoana.

Presedintele FTR era Margareta Costea, vicepresedintele fiind Mihaela Geoana, fiica sa, iar secretarul executiv devenind Cristina-Ioana Bara, nepoata prezidentei. Era vorba, asadar, de o fundatie de familie.

GEOANA MIHAELA, nascuta la 26 februarie 1963 la Bucuresti, fiica lui Ion si a Margaretei, cu domiciliul in Str. Dr. Felix 101, bloc 19, sc. B, ap. 57, sector 1, cu procura speciala data lui COSTEA ION, tatal sau, nascut la 5 noiembrie 1935, procura fiind autentificata sub nr. 748/1218 din 1 martie 2001 de catre consulul Cristian Gaginski de la Ambasada Romaniei la Washington.

Asa aparea Mihaela Geoana in actele de infiintare ale unui ONG care-si propunea sa ajute tinerii orfani aflati in dificultate. Fundatia reusea, la mai putin de trei luni de la data infiintarii sa obtina o vila spatioasa nationalizata pentru amenajarea unui centrul de tip familial. Protocolul nr.10.702 / 29 iunie 2001, incheiat intre Ministerul Educatiei si Invatamantului, reprezentat de ministrul Ecaterina Andronescu, si FTR, reprezentata de presedinta Margareta Costea, prevedea organizarea si derularea unui program privind protectia copiilor in dificultate, care au un grad ridicat de inteligenta, in imobilul din Str. Nicolae Caramfil nr. 25, Sector 1.

Imobilul era format din subsol, parter si un etaj, avand 3 dormitoare pentru copii, un dormitor cu grup sanitar, pentru parintii sociali, anexe sanitare pentru copii, sufragerie, bucatarie si anexe, o camera pentru oaspeti.

Amplasat intr-o zona mai mult decat valoroasa, Strada Nicolae Caramfil (fosta Herastrau), imobilul avea un teren aferent de aproximativ 1.700 de metri patrati si deschidere de peste 50 de metri la sosea. Valoarea terenului este de cel putin 400.000 de euro.

Mihaela Geoana si mama sa au refuzat sa elibereze vila revendicata si recastigata in instanta de proprietarul de drept, insa dupa ani de judecata, bani cheltuiti, sanatate degradata si umilire, cand sentinta nu a mai putut fi atacata de nimeni, prima oferta de cumparare a venit din partea soacrei “revolutionare" Margareta Costea.

Simtindu-se jignita si umilita, Mariana Stanescu, proprietara de drept a imobilului din Str. Nicolae Caramfil nr. 25, a refuzat ferm oferta soacrei liderului PSD, Mircea Geoana. Proprietara a vandut, la scurt timp dupa punerea in posesie, unui necunoscut.

Ramasa fara vila mult dorita, Margareta Costea si fiica sa, Mihaela Geoana, trimiteau, prompt, o adresa Comisiei pentru Protectia Copilului Sector 1. Adresa cu nr. D2505 / 21 octombrie 2004, semnata de soacra lui Geoana, anunta ca FTR pune la dispozitia Comisiei cei 8 orfani, deoarece a pierdut sediul din Str. N. Caramfil nr. 25, Sector 1.

Fundatia nu a depus niciodata vreun bilant contabil sau alte acte contabile care sa justifice sursele de finantare ale proiectelor sale.

Mihaela Geoana nu este insa demoralizata de esecul “afacerii” pe seama orfanilor.

In februarie 2004, Mircea Geoana, pe atunci ministru de externe al Romaniei, contacteaza, intr-o vizita la Washington, "International Centre for Missing & Exploited Children" (ICMEC), exprimandu-si dorinta de a infiinta un centru regional in tara noastra, primeste raspuns scris din partea conducerii ICMEC, care se arata interesata de idee si care propune un proiect pe 4 ani.

In scurt timp sotia ministrului Geoana devine reprezentant al ICMEC in Romania. No comment! Halal integritate!

Acesta este portretul viitoarei Presedinte a Crucii Rosii Romane. Publicatia noastra va reveni asupra acestui subiect, prezentand opiniei publice si alte fapte reprobabile ale celei care doreste sa preia puterea intr-o organizatie celebra patronata in trecut chiar de catre Regina Maria a Romaniei.

Cititorii nostri vor afla cum a fost stalcit in bataie un fost proprietar chiar de membrii familiei Geoana, pentru ca a avut curajul sa evacueze celebrul clan din imobilul pe care cetateanul agresat fizic il revendicase si il recastigase pe cale judecatoreasca.

Intreaga operatiune a fost coordonata de Mihaela Geoana, fiind supravegheata de consortul sau, director in Ministerul de Externe de la vremea aceea.

Cine se aseamana se aduna la varful Crucii Rosii

Cotidianul "Impartial” din Galati dezvaluia la finalul lunii martie, care sunt „ingineriile” fostului prefect Marius Gerard Necula al Guvernarii PSD, cel care candideaza pentru un post de „locotenent” al presedintei Mihaela Geoana in cadrul Crucii Rosii Romane.

O fundatie ajutata cu sarg de autoritatile locale este "Milenium”, aceasta fiind condusa de fostul prefect si de familia domniei sale.

In perioada guvernarii PSD, prin intermediul acestei fundatii, una dintre firmele familiei Necula, „Consedil” (mama fostului prefect, Georgeta Necula, este asociata la „Data Consult”, firma asociata la randul ei la Consedil - conform datelor furnizate de Registrul Comertului) a obtinut un spatiu in care functionase in trecut o gradinita de stat, cladirea figurand ca monument de patrimoniu si fiind revendicata de fostii proprietari. Familia Necula a devenit proprietara imobilului cu pricina.

Domnul Necula s-a asociat in afaceri cu domnul Dorin Meran, Presedintele Forumului Muncitorilor PSD Galati.

Colegii nostri de la "Impartial” ajung la o concluzie trista, radiografiind realitatea galateana a mediului ONG, de la care nu face exceptie nici opera umanitara a consoartei liderului PSD.

"Pozand in ipostaza de organizatii ce se preocupa exclusiv de soarta copiilor institutionalizati sau a unor familii defavorizate, o serie de fundatii galatene incaseaza anual de la stat sume de miliarde, ce reprezinta „mici finantari” oferite de o serie de institutii publice.”

Filiala Brasov este deja pesedizata

Candidatura doamnei Geoana din partea Filialei Brasov nu este surprinzatoare, daca e corelata cu actiunile publice ale domnului Titus Corlatean, secretarul general al PSD, organizate de acesta impreuna cu Crucea Rosie Brasov.

Ultima actiune de acest gen s-a desfasurat pe 5 aprilie anul curent, sudand asadar relatiile dintre conducerea PSD si filiala judeteana a CRR care o va propulsa pe consoarta lui Mircea Geoana la presedintia Crucii Rosii Romane.

Ceea ce este insa mult mai grav este faptul ca insasi directoarea filialei, doamna Luana Minea, este lider al PSD Brasov, desi statutul Crucii Rosii Romane interzice categoric functionarilor salarizati ai organizatiei sa fie implicati politic.

Contactata de "NECENZURAT”, doamna Minea a negat categoric ca ar avea vreo functie importanta in PSD Brasov, spunand ca organizatia de femei pe care o conduce este doar un ONG care face acte de caritate. Confruntata cu declaratia presedintelui PSD Brasov, directoarea Crucii Rosii Brasov si-a retractat declaratia initiala. Iata ce declarase seful sau de partid, domnul Constantin Nita:

"PSD a apreciat intotdeauna femeile. Ele sint bine reprezentate la nivelul conducerii organizatiei judetene, prin Luana Minea.” Vicepresedintele PSD Brasov Luana Minea este presedinta organizatiei de femei a partidului la nivel judetean, fiind membru si in Consiliul National al PSD, iar de mai bine de 10 ani, conduce filiala locala a Crucii Rosii.

Directorul "apolitic” al CRC Brasov explica apropierea filialei de secretarul general al PSD prin faptul ca acesta sponsorizeaza actiunile Crucii Rosii si este parlamentar de Brasov. Am aflat de la doamna Minea ca domnul Corlatean nu da bani din propriul buzunar, ci prin intermediul unei societati comerciale pe langa care acesta a facut lobby sa sprijine financiar Crucea Rosie Brasov.

Directorul Minea considera ca are voie sa faca politica, chiar daca normele interne ale Crucii Rosii Romane interzic acest lucru, motivand ca la nivel international exista state unde este permisa implicarea politica la varf a functionarilor Crucii Rosii.

Codul de Conduita destinat angajatilor le impune acestora sa nu exercite nici o functie publica sau activitate in afara CRR prin care sa afecteze imaginea Crucii Rosii Romane.

Doamna Luana Minea a afirmat cu nonsalanta la finalul interviului acordat telefonic, ca mai sunt si alti directori de filiale implicati politic, adica functionarimea Crucii Rosii Romane ignora total regulamentele interne, aservind asadar politic Crucea Rosie Romana.

Influenta directoare considera ca nu are cine sa o sanctioneze, pentru ca este platita de Filiala Brasov a CRR, iar bugetul este alimentat din surse secrete. Fiind intrebata daca este vorba tot de firmele care fac parte din clientela secretarului general al PSD, doamna Minea ne-a raspuns ca nu avem de unde sa stim daca e chiar asa.

Cert este ca dupa 21 aprilie anul curent nu o mai poate sanctiona nimeni pe directoarea Minea, daca va reusi sa o propulseze ca Presedinte al CRR pe Mihaela Geoana, prin eforturile sale conjugate de director al Crucii Rosii si de lider al PSD Brasov. Curat murdar!

Candidata Crucii Rosii Maramuresene este optimista

Doamna Amelia Baciu, presedinta filialei Maramures a Crucii Rosii Romane, candideaza pentru un loc in Comitetul Director. Domnia sa este de 8 ani implicata in programele organizatiei, fiind asadar un om de Cruce Rosie. Lucreaza la Inspectoratul Scolar Judetean, ca Inspector scolar pentru activitati educative formale si nonformale.

Fiind contactata de „Necenzurat”, doamna Baciu ne-a comunicat ca invitatia de a candida i-a fost lansata chiar de catre conducerea centrala a CRR, fiind asadar onorata ca activitatea domniei sale a fost atat de apreciata la nivel central.

I-am creionat tabloul unei organizatii, care de pe 21 aprilie poate deveni feuda PSD, cerandu-i un punct de vedere. Vadit stanjenita, doamna Baciu si-a reafirmat neimplicarea sa politica, militand pentru pastrarea echidistantei politice la nivelul CRR si pentru consolidarea credibilitatii si imaginii sale in cadrul societatii romanesti.

Candidata Amelia Baciu nu a putut sa ne indice nici o fapta glorioasa in contul doamnei Geoana in cadrul Crucii Rosii Romane. Dupa o perioada de tacere, in care a facut probabil apel la toatele resursele memoriei sale, doamna Baciu a recunoscut vadit stanjenita ca nu cunoaste nimic despre activitatea consoartei liderului PSD in sanul CRR.

Pe domnul Dumitru Toma, celalalt candidat la presedintia organizatiei, il cunoaste si-l considera un om de Cruce Rosie.

Doamna Baciu spera ca politicienii care vor ajunge la varful CRR sa se dedice cu onestitate si pasiune servirii intereselor CRR si sa demonstreze ca aceasta organizatie se afla in serviciul comunitatii, fara a suferi nici o ingerinta de natura politica sau un proces de politizare a demersurilor CRR.

Bun-simt, sinceritate si diplomatie demonstrate de candidata maramureseana in cadrul interviului scurt acordat redactiei noastre, desi exista pericolul ca aceasta sa fie un candidat fara sanse in cadrul unui proces electoral cu castigatori deja cunoscuti.

Probabil ca era nevoie si de candidati, care sa sporeasca aparent concurenta la alegeri si care sa fie oameni de Cruce Rosie, pentru a se demonstra criticilor externi ca democratia functioneaza inca in cadrul CRR.

Alegerile de pe 21 aprilie vor arata daca oamenii de Cruce Rosie, adica entuziastii care s-au aflat mereu in slujba comunitatii si care sunt motorul organizatiei, mai detin controlul in cadrul CRR sau daca prestigioasa organizatie cu impact urias la nivel mondial va avea in Romania doar o ramura de trandafir PSD, ai carui spini vor suprima definitiv credibilitatea Crucii Rosii Romane, patronata in trecut cu atata daruire si simplitate chiar de Reginele Romaniei.