Politie politica in Maramures

Trei baimareni au fost acuzati de complot pentru ca au organizat o grupare paramilitara in 1994.

Din documentele Parchetului Militar si ale Directiei Contraspionaj al MApN rezulta ca cei trei au intemeiat in 1994 gruparea autointitulata Rezistenta Armata Anticomunista Maramures. Calin Vintila a fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures, Adiel Florian a fost ani in sir consilier local, iar Vasile Tatar a fost lt. col. si sef al Garzilor Patriotice Maramures.

"Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ” spune o mai veche vorba romaneasca. Chiar daca e greu de crezut, aceasta isi are intru totul implinirea in Maramures, judet deja europenizat.

O simpla hartie ajunge sa spulbere destine, sa schimbe cursuri de viata, sa acutizeze emotii sau stari, sa apropie sau sa indeparteze oameni si prieteni. Au constatat pe pielea lor acest lucru baimarenii Florian Adiel, Calin Vintila si Vasile Tatar. Trei oameni cunoscuti si recunoscuti in urbe. Fiecare in dreptul si in felul lui.

Rezistenta Armata Anticomunista Maramures

Adiel Florian e arhicunoscut drept "sef al pietelor”. Ocupa aceasta functie din 1969 si nimic nu pare lasa sa se inteleaga ca o sa o si piarda cumva. A fost cateva mandate consilier local, acum este Presedintele Organizatiei Baia Mare la Partidul Popular si al Protectiei Sociale (fost Partid al Pensionarilor) si membru in Consiliul National al acestei formatiuni.

Calin Smarandache Vintila e stiut indeosebi din vremea in care a fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures, pe listele PNTCD, apoi consilier judetean. A fost dascal si sportiv de performanta, dar si un impatimit al vanatorii, precizare deloc fara legatura cu cazul nostru.

Vasile Gheorghe Tatar e deja celebru. Mai celebru ca-n vremea in care era lt.col.(rez) sau ofiter SPP. Toata lumea il stie drept un militant inflacarat pentru apararea mediului, a drepturilor omului. Intotdeauna are ceva de reclamat, pe cineva de aratat cu degetul.

Lovitura de teatru

S-a vorbit mult de mijloacele de care a uzitat fosta Securitate pentru a-si indeplini obiectivele: de la filajul deja clasic pana la implantarea de microfoane, de la sicanari marunte pana la presiuni directe.

Avand stiinta ori doar banuind ca ar fi avut „coada” cu ceva vreme in urma, lt. col. (r) Vasile Gheorghe Tatar s-a adresat in scris Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sesizarea facuta de el impotriva procurorului militar, col. (r) Gavril Guzu a si devenit prima piesa a dosarului 23/P/2007.

Din sesizarea lui Vasile Tatar reiesea clar faptul ca procurorul vizat instrumentase si finalizase dosarul nr. 31/P/1995 (perioada 1994 - 1995) in care baimareanul nostru - fost candva chiar si ofiter SPP in Maramures si chiar pretendent la mana locala a SRI - fusese cercetat.

Pana aici nimic deosebit! Un om se considera cercetat pe nedrept si cere sa i se faca dreptate! Firesc, cat se poate de firesc!

Numai ca, STUPOARE! Omului nostru ii raspunde insusi Generalul-Maior, magistrat dr. Dan Voinea, Procurorul Militar Sef al Parchetului caruia i se adresase baimareanul.

Citam: "Va trimitem alaturat, o copie, dupa rezolutia nr. 23/P/2007 a Sectiei Parchetelor Militare prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de procurorul militar care a instrumentat dosarul nr. 31/P/1995 al acestei institutii”.

Rezolutia buclucasa

Rezolutia la care face referire Generalul-Maior Dan Voinea e semnata de Procurorul Militar, colonel magistrat Niculescu Stefan din cadrul Sectiei Parchetelor Militare. Acesta, punand cap la cap toate informatiile, a decis sa nu dea curs cererii dlui Vasile Tatar de condamnare a procurorului care-l anchetase in anii 94-95.

Da, dar... ceea ce am citit noi in Rezolutia buclucasa depaseste orice imaginatie! E socant, e de necrezut! S-a intamplat langa noi! {i noi nimic n-am stiut!

Ancheta a inceput la propunerea SRI

Colonelul magistrat Niculescu Stefan arunca „bomba” chiar din prima fraza a Rezolutiei: „in anul 1994 Serviciul Roman de Informatii a sesizat conducerea Parchetului General...”

Wow! Ioi! Tulai, Doamne!

Deci si prin urmare, in 1994 SRI s-a cam (auto)sesizat in „cazul” lt. col. (activ atunci!) Vasile Gheorghe Tatar si a anuntat actualul Parchet de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Noi, punand datele cap la cap am aflat ca in ultima decada a lunii august 1993, din initiativa lt. col. Vasile Tatar si a civililor Calin Vintila si Florian Adiel, toti din Baia Mare, a fost constituita o grupare autointitulata Rezistenta Armata Anticomunista Maramures.

Aceasta, adica gruparea, prin liderii ei, a difuzat, prin circuit postal, pe adresa unor institutii si personalitati locale mai multe inscrisuri in care ameninta ca va lupta „prin orice mijloace” impotriva organelor statului, considerate de ei ca fiind „neocomuniste”.

Din sesizarea SRI s-a mai retinut faptul ca aceeasi grupare paramilitara ar fi difuzat, prin intermediul unor publicatii, mai multe comunicate prin care se incita la actiuni contra unor institutii.

Am mai retinut aprecierea ca activitatea desfasurata de cei in cauza este susceptibila de a intruni „elementele constitutive ale infractiunii de complot”.

Lt. col. Vasile Tatar a incalcat Regulamentul Militar

Documentele plecate de la SRI catre Parchetul General arata - cat se poate de clar - faptul ca, pe atunci activul ofiter superior, Vasile Tatar a desfasurat „activitati cu evidente tente politice”. Fapt intru totul interzis de Regulamentele Militare ale Statului pe care-l servea (de) sub arme.

Procurorul militar care a anchetat atunci cazul, respectiv col. Gavril Guzu - acum in rezerva! - a demarat cercetarile in dosarul 31/P/1995.

El a constatat ca in luna decembrie 1989 Vasile Tatar ocupa functia de sef de Stat Major al Garzilor Patriotice din Maramures si ca a participat activ la evenimentele care au avut loc in municipiul Baia Mare, retinand expres si faptul ca a avut nenumarate diferende cu mr. (a se citi maior cu mr!) Gheorghe Popa, la acea data comandant al Garnizoanei Militare Baia Mare.

Motivul identificat de procurorul in cauza ar fi nemultumirea lui Tatar ca nu a fost promovat in structurile politice si de conducere constituite dupa Decembrie 1989. Prin urmare, lt. col.

Vasile Tatar "a inceput sa-si manifeste prin diferite mijloace nemultumirea fata de modul de organizare si conducere a statului, desfasurand activitati cu evidente tente politice, contrar statutului de cadru militar”. No comment!

El lidero maximo... peste tot

O data pravalit in noile sale indeletniciri revolutionare, o data dedat la (pre)schimbarea lumii romanesti, Vasile-al nostru „si-a arogat calitatea de conducator al unui grup intitulat Rezistenta Armata Anticomunista Maramures”. Scurt si cuprinzator!

Cert este ca nu s-a putut stabili pana la urma cu exactitate daca ofiterul a mai fost ajutat si de alte persoane - nu scrie, nu explica daca tot din interiorul sistemului militar! - nici daca singur, ori in participatie a desfasurat activitati concrete de natura sa afecteze activitatea statului ori siguranta nationala, asa cum expres se prevede in art. 167, alin. 1 C.p. si art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala.

Cert este ca ofiterul „si-a indemnat membrii de familie (sotia si fiul) sa se inscrie ca membri fondatori in Asociatia National-Regalista Maramures ai carei promotori au fost Clemente Muresan, Vintila Smarandache Calin s.a.”.

Din cuprinsul aceleiasi rezolutii a procurorului militar, colonel magistrat Niculescu Stefan din cadrul Parchetelor Militare mai aflam ca „acestia din urma au facut toate demersurile necesare pentru ca asociatia sa aiba statut legal, dar instantele judecatoresti nu au admis legalizarea”.

In acest context, membrii asociatiei in cauza, sta scris in Raport, nu au mai desfasurat activitati concrete. De asemenea, pe parcursul cercetarilor efectuate, nici nu s-a putut stabili cu exactitate daca ofiterul a devenit sau nu membru al acestei asociatii.

Reabilitarea si muschii lui Tatar

Dupa ce absolut toate au fost puse cap la cap, dupa ce s-a adunat si s-a scazut, s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de lt. col. Vasile Tatar pentru infractiunea prevazuta de art. 167 C.p. intrucat faptele nu intruneau elementele constitutive ale infractiunii. S-a apreciat ca exprimarea unor opinii politice contrare nu constituie un complot, in sensul legii penale.

Scapat cu bine din toata tarasenia, Vasile Tatar s-a plans in anul 2006 ca in timpul anchetei cu pricina sotia si fiul sau au fost chemati, seara, dupa orele 22.00 la Parchet, afirmatie inexacta deoarece la dosarul cauzei exista copii ale citatiilor in care acestia erau chemati dimineata la interogatoriu. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nici atunci n-au dat curs acestor citatii.

De asemenea, trecerea in rezerva a ofiterului nu are absolut nici o legatura cu activitatea procurorului militar reclamat de baimareanul nostru, mai ales ca in cazul lui s-a dispus neinceperea urmaririi penale, neretinandu-se savarsirea vreunei fapte penale.

Cu atat mai mult cu cat si daca procurorul parat ar fi savarsit infractiunea de abuz in serviciu, la data reclamarii lui fapta era prescrisa.

In loc de prime concluzii

Chiar daca finalul Rezolutiei semnate de procurorul militar colonel magistrat Niculescu Serban, din cadrul Sectiei Parchetelor Militare si supervizata de Procurorul Militar Sef, general-maior, magistrat dr. Dan Voinea ii da ca si virgini - din acest punct de vedere ! - pe cei mai sus nominalizati, cateva intrebari tot planeaza-n eter.

De ce au tacut cei trei pana acum? De ce autoritatile au tinut sub obroc subiectul? De ce, de ce, de ce?...

In articolul viitor vom povesti pe larg contextul in care Calin Vintila a ramas fara arma de vanatoare in aceeasi perioada, vom vorbi despre cercetarea penala a lui Adiel Florian, dar si despre articolele „revolutionare” ale lui Vasile Tatar. Pana atunci doar... o noua tacere!