Satui de postit, maramuresenii au dat-o pe excese alimentare si, inevitabil, au dat-o si pe mai mult alcool decat ar fi putut duce in ultimele zile.

Astfel, multi dintre ei au ajuns inca din prima zi de Paste la Urgenta cu mai multe intoxicatii. In plus, in cele cateva zile ale Pastelui s-au semnalat numeroase incendii in mai multe localitati din Maramures. In prima zi de Paste, din cauza disperarii, o tanara baimareanca si-a ucis bebelusul nou nascut.

La Serviciul de Ambulanta Baia Mare, 100 de urgente pe zi

Medicii maramureseni nu prea au putut simti bucuria si linistea Pastelor, ei fiind nevoiti sa intervina zilnic in peste 100 de cazuri de excese alimentare, betii duse la maxim si probleme ale bolnavilor cronici. Precum a declarat medicul de garda din perioada Pastelui din cadrul Serviciului de Ambulanta Baia Mare, Zoltan Balko, numarul celor care au beneficiat de asistenta medicala in aceste zile a fost cu 25 % mai mare decat la celelalte sfarsituri obisnuite de saptamana.

“Foarte multi maramureseni au ajuns in sectia de psihiatrie a spitalului din Sighetu Marmatiei din cauza abuzului de alcool, majoritatea acestor persoane avand afectiuni cronice” a mai precizat dr. Zoltan Balko.

Majoritatea celor care au consumat alcool in exces, nu doar ca nu au fost multumiti de ajutorul primit din partea persoanelor specializate, dar au si fost agresivi fata de cei care i-au salvat.

Incendii (prea) multe

Desi s-au pregatit pentru posibile interventii in perioada Pastelui, pompierii au avut mai mult de lucru decat s-ar fi asteptat. Astfel, s-au prezentat la datorie de Pasti, pompierii militari din Baia Mare, Bogdan Voda, Viseu de Sus si Sighetu Marmatiei. Mai multe incendii au izbucnit in cateva gospodarii din localitatile mai sus mentionate, indeosebi din cauza neatentiei gospodarilor.

In Baia Mare mobila dintr-o locuinta a ars in totalitate datorita focului lasat nesupravegheat, incidentul fiind aproape identic cu un altul produs intr-o gospodarie din Sighet. In Viseu de Sus, pompierii au stins un incendiu care a mistuit 128 de metri patrati din acoperisul unei case, mobilierul si o cantitate insemnata de fan. Cauza acestui incendiu a fost un cos de fum care nu a fost curatat. Nici Bocicoiu Mare nu a scapat de incendiu.

Aici o hala dezafectata a luat foc, din motive inca neelucidate de pompieri. Vegetatia uscata din si de pe langa paduri a luat foc in Baia Mare, in apropierea societatii Romplumb, la Nistru, in Tautii Magheraus, in Recea si in Viseu de Sus. Cel mai grav dintre incendii a avut loc in Ocna Sugatag, unde peste 28 de hectare de vegetatie uscata au fost mistuite de flacari.

Patru hectare de teren cu puieti de stejar au ars in Finteusu Mic, dar pagubele nu au fost mari deoarece pompierii au stins cu promptitudine focul ce risca sa se extinda.

Prunc ucis cu bestialitate de Pasti

Cu doar cateva ore inaintea noptii de Inviere, politistii baimarenii au fost sesizati despre producerea unei crime. Deplasandu-se pe strada Paltinisului din Baia Mare, au gasit in beciul imobilului cu numarul 90, cadavrul unui nou nascut. Cadavrul fetitei a fost gasit intr-o plasa, aruncata printre gunoaie.

Dupa autopsia medico-legala, s-a constatat ca bebelusul s-a nascut la termen si viu, moartea survenind in urma unor violente care au cauzat asfixierea mecanica. Autoarea acestei pruncucideri este chiar mama bebelusului, Izabela F. in varsta de 20 de ani din Baia Mare.

Procurorul a dispus internarea ei la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei, unde se vor efectua expertize medico-legale psihiatrice. Tanara acuzata de uciderea propriului copil este cercetata pentru comiterea infractiunii de pruncucidere.

Aburii alcoolului au dus la agresiuni

De Pasti, excesul de alcool nu a “trimis” oameni doar la urgenta. Multe agresiuni si batai au avut loc din acest motiv. Astfel au avut loc incidente de acest gen, in prima zi de Pasti la discoteca din Somcuta Mare, la Remetea Chioarului si in Sasar. Din cauza inactivitatii de sarbatori, hotii s-au gandit ca vor putea face rost de prada mai consistenta.

Astfel au avut loc furturi la Borsa, Sighetu Marmatiei si Baia Mare. Ultima zi de Pasti a adus nu doar gandul ca a doua zi incepe din nou lucrul, ci si un suicid. Astfel in seara ultimei zile de Pasti, un tanar care locuia fara forme legale la Viseu de Sus, s-a sinucis. El a fost gasit spanzurat intr-o cabana abandonata din zona Ciunca, in apropiere de Viseu de Sus.

Tineretul “religios” - la Inviere prin ... boscheti

Multi dintre parinti isi tin fetele si baietii cu strictete in casa in timpul anului, ca nu cumva sa o ia pe un drum gresit. Acest lucru insa nu ii impiedica sa ii lase in voia lor in noaptea de Inviere. Cateva cunostinte mi-au atras atentia asupra unui fapt pe care l-am mai auzit in diverse discutii.

In parc, la o distanta considerabila de biserica ce-i drept, mai multi tineri au preferat sa “invie” pasiunea ce le era negata de parintii grijulii. Astfel, scapati de sub strictetea regulilor parintesti, tinerii au preferat in loc de binecuvantarea preotilor, giugiulelile nocturne. No comment!