Pensionarii au dreptate:

Nimeni nu ii baga in seama!

Ca exista mari nereguli in fiece sistem din Romania, stim deja de multa vreme. Ar fi “anormal” deci, ca sistemul public de pensii sa fie unul fara probleme. Astfel, sute de pensionari care din diverse motive nu si-au ridicat pensiile la timp vreme de trei luni au aflat cu stupoare ca nu mai pot beneficia de acesti bani, deoarece sunt considerati decedati, disparuti, etc. Din fericire, acest lucru este pe cale sa se schimbe.

Si totusi se intampla minuni. O astfel de “minune”, s-a intamplat de curand. Minunea este nimic altceva decat Ordonanta de Urgenta nr.19 din 21 martie 2007, care modifica si completeaza Legea 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

In rest, la conducerea Casei de Pensii Maramures se afla un director care este mai mult in afara institutiei decat inauntru si un purtator de cuvant care, dimineata, teoretic se prezinta la servici, dar practic nu este de gasit. Lucrurile stau cam la fel si dupa amiaza, directorul fiind „in trafic”, iar purtatorul de cuvant la ... cursuri.

Pentru a raspunde solicitarii pensionarilor, in ultimele luni a fost diversificata modalitatea de plata a pensiilor, prin introducerea conturilor curente si a conturilor de card, deschise la banci. Ca doar un numar extrem de mic de pensionari poate accesa aceasta modalitate, este o realitate.

In schimb, guvernantilor li se pare ca au remediat probleme mari prin introducerea acestei modalitati...

Oricum, neluand in considerare acest aspect, procedurile tehnice, specifice operatiunilor bancare, in special in cazul conturilor de card, permit ca drepturile de pensie sa fie incasate si de catre alte persoane decat cele indreptatite de lege, chiar si dupa data la care acestea din urma nu mai indeplinesc conditiile de acordare.

Evidenta incasarii pensiilor de catre titulari, efectuata pe baza taloanelor de plata transmise prin posta la domiciliul acestora, precum si suspendarea pensiei in caz de neconfirmare a taloanelor, sunt de natura de a genera grave nemultumiri in randul pensionarilor, cu impact social nedorit.

Astefel, in cursul lunii ianuarie 2007, un numar semnificativ de pensionari dintre cei care au optat pentru plata pensiei prin cont bancar, s-a aflat in situatia de suspendare a poensiei.

In conditiile in care pana in prezent s-au incheiat conventii pentru plata pensiilor cu sapte banci, fenomenul prezentat mai sus se poate amplifica, cu atat mai mult cu cat pensionarii isi manifesta preferinta pentru a incasa drepturile de pensie prin conturi bancare.

Intrucat modificarile intervenite in starea civila a persoanei, de natura de a conduce la incetarea platii pensiilor vor fi obtinute de la institutiile care au ca atributii evidenta persoanelor, respectiv de la Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, se impune abrogarea prevederilor referitoare la suspendarea platii pensiei in situatia in care timp de trei luni consecutive pensionarul nu confirma incasarea acestuia.

Parere obiectiva din... trafic

Pentru a afla date mai exacte despre numarul pensionarilor din Maramures, care au avut probleme generate de situatia prezentata mai sus, am luat legatura cu directorul Casei de Pensii Maramures, Lucica Pop. Incercarea de a dialoga cu dansa nu a fost, insa, lipsita de peripetii.

Vineri, 13 aprilie a fost prima zi in care am contactat-o telefonic. De ce telefonic? Pentru ca nu se afla in institutie. Cu greu am reusit sa o prind (si) la telefon. Mi-a raspuns rugandu-ma sa revin cu un telefon dupa ora 12.00, deoarece nu are... semnal bun. Am revenit dupa ora propusa, insa nu am reusit sa port o conversatie cu ea. Ori in continuare nu avea semnal, ori nu dorea sa raspunda.

Am sunat la Casa de Pensii si tot nu era la birou. Cel putin asa spunea secretara. Nu am mai deranjat-o in week-end.

Luni, 16 aprilie. O sun din nou. Dupa nenumarate incercari, imi raspunde. Sunt rugata sa astept sa traga... pe dreapta, deoarece se afla in... trafic. Ma bucur ca respecta legislatia rutiera. Reusim - in sfarsit! - sa dialogam. Ma bucur degeaba. Nu stie nimic concret. “Nu am avut multe pensii suspendate. Au fost cateva in luna ianuarie si in februarie.

Am avut returnate multe, dar nu au fost probleme. Nu stiu sa va zic exact cate. Am un raport, dar acum nu sunt la birou si nu imi amintesc exact. Ma intorc abia mai tarziu la birou. Nu va pot spune acum. Dar aveti neaparat nevoie pe maine? Vorbiti cu purtatorul de cuvant, cu Florin Cuc. Spuneti-i ca am zis eu sa va dea datele” mi-a replicat la telefon Lucica Pop.

Zis si facut. Sun (pentru a nu stiu cata oara) la Casa de Pensii, in ideea de a-l ruga pe purtatorul de cuvant, Florin Cuc, sa imi dea datele cerute. Ghinion, insa! Secretara imi spune ca nu il mai gasesc pe acesta, deoarece se afla la cursuri. Acest lucru se intampla intre orele 14.00 si 15.00.

Marti, 17 aprilie, ora 9.00 dimineata. Ajung la Casa de Pensii, in speranta ca macar dimineata voi gasi un director sau un purtator de cuvant. Gardianul de la intrare imi spune morocanos ca “doamna Pop” nu a venit inca, “numai mai tarziu”. Intreb de purtatorul de cuvant. Gardianul imi spune ca este si imi explica ca il gasesc la etajul I in dreapta, primul birou.

Fericita ca voi primi un raspuns obiectiv, urc. Stupoare insa, primul birou pe dreapta de la etajul I, este de fapt toaleta barbatilor...

Intru intr-un alt birou, pe stanga si intreb de Florin Cuc. Mi se raspunde ca este in urmatorul birou. Intru in biroul respectiv, o doamna imi spune ca intr-adevar aici l-as putea gasi pe Florin Cuc, doar ca nu acum, “mai tarziu”, sa incerc dupa 9.30.

Dupa ce m-au purtat atat pentru o simpla declaratie, stau si ma intreb cat ii poarta acesti functionari publici pe bietii pensionari, daca si o tanara ca mine s-a saturat.

Ma intreb, de asemenea, cum sa ne asteptam sa functioneze o institutie daca directorul nici macar nu se straduieste sa aiba o relatie buna macar cu mass media daca nu cu cei a caror interese ar trebui sa le reprezinte.

De asemenea ma intreb ce rost are un purtator de cuvant, platit, daca dimineata nu este prezent la servici, iar dupa masa este la cursuri. Si daca nici directorul si nici purtatorul de cuvant nu este, noi pe cine ar trebui sa intrebam ca sa obtinem un rapsuns?